Εισροές 2 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Οι εισροές ξένων κεφαλαίων εν όψει της εισαγωγής της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες τον επόμενο μήνα,

Οι εισροές ξένων κεφαλαίων εν όψει της εισαγωγής της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες τον επόμενο μήνα, τα θετικά στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι πολιτικές εξελίξεις που δείχνουν να καθησυχάζουν σε αυτή τη φάση δανειστές εταίρους και επενδυτές, ενισχύουν σύμφωνα με την αγορά το επενδυτικό κλίμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η είσοδος των ελληνικών μετοχών στον δείκτη αναδυομένων αγορών της MSCI από τις 26 Νοεμβρίου θα οδηγήσει σε καθαρές εισροές 516 εκατ. ευρώ από funds που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες (παθητικής διαχείρισης), εκτίμηση που δεν αποκλείειεται να είναι και συντηρητική, καθώς πολλοί διαχειριστές έχουν ήδη αφαιρέσει την Ελλάδα από τον MSCI Europe λόγω της πολύ χαμηλής στάθμισής της, ενισχύοντας έτσι το πιθανό καθαρό αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά, καθώς οι δυνητικές καθαρές εισροές από funds που προχωρούν σε ενεργητική διαχείριση εκτιμώνται 1,6 δισ. δολάρια, οι συνολικές εισροές στις ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που προχωρούν σε ενεργητική διαχείριση τοποθετούνται σταδιακά και σε βάθος χρόνου σε μια αγορά και είναι μάλλον απίθανο να χτίσουν σήμερα μαζικά μεγάλες θέσεις στο ΧΑ, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα. Πολλοί διαχειριστές αυτής της κατηγορίας θεσμικών επενδυτών αναμένεται να αγνοήσουν τις ελληνικές μετοχές ή να πάρουν ελάχιστες θέσεις (σε έναν-δύο τίτλους).
Εν τω μεταξύ θετικά λειτουργεί στην αγορά και η στάση της S&P που διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι αποφασισμένα να κρατήσουν τη χώρα εντός του ευρώ, ενώ οι προοπτικές της χώρας κρίνονται σταθερές λόγω της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων. «Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκει εκ νέου την ισορροπία της, όπως αποτυπώνεται στο μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα» αναφέρει. Το κλίμα βοηθούν και τα καλά στοιχεία που βγαίνουν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και των προσδοκιών για τη μείωση του ελλείμματος σε 3,2% του ΑΕΠ το 2013 και σε 2,1% το 2014, όπως εκτιμά π.χ. η Nomura, καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της για περαιτέρω «ελάφρυνση» του χρέους. Για την BNP Paribas μάλιστα έρχεται το τέλος των ηράκλειων άθλων για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ενώ τα προσεχή τρίμηνα αναμένεται επιβράδυνση της ύφεσης, κάτι που αντανακλά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Υποτιμημένα τα ομόλογα
Ο ιδρυτής της Japonica, Paul Kazarian, ανέφερε πως η εταιρεία του είναι ένας από τους μεγαλύτερους –αν όχι ο μεγαλύτερος –κατόχους ελληνικών ομολόγων, αν εξαιρεθούν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που διακρατούν τίτλους περίπου 6 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν «μαζικώς υποτιμημένα» και θα πρέπει να αξιολογηθούν σήμερα με «investment grade» (αξιόπιστα για επένδυση ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.