«Από το 2009 έως σήμερα έχουμε υποστεί μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων της τάξεως του 19%. Παρόλ’ αυτά οι αποζημιώσεις που πληρώνει η αγορά (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2012) συνεχίζουν να κυμαίνονται στα 3 δισ. ευρώ, με την παραγωγή των ασφαλίστρων στα 4,3 δισ. ευρώ» τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου μιλώντας στο ετήσιο ασφαλιστικό συνέδριο της Υδρας.
Και πρόσθεσε πως «αυτό αποδεικνύει πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά συνεχίζει να τιμά τον πρωταρχικό της ρόλο, του ασφαλιστή, ο οποίος είναι να αποζημιώνει όταν επέρχονται κίνδυνοι. Όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ένα ιδιαίτερα πιεστικό θέμα για την Ελλάδα είναι το χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων στις επενδύσεις, το οποίο ασκεί τρομακτική πίεση ειδικά στα εγγυημένα παραδοσιακά προϊόντα ζωής -κι αυτό τη στιγμή που οι προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές».
Παράλληλα ανέφερε ακόμη ότι από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών στο PSI, προέκυψαν απώλειες περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των επενδύσαεων των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ. Οι ζημιές καλύφθηκαν αποκλειστικά και μόνο από τους μετόχους.
Κι όπως εξήγησε «τα περιθώρια στενεύουν, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις αυξάνουν, οι κανονιστικές απαιτήσεις διογκώνονται, ο πελάτης μας δεν έχει χρήματα, ταυτόχρονα όμως είναι και πιο απαιτητικός» αλλά οίδιος θεωρεί πως «έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι!».
Η αισιοδοξία για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι «το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει -σε αυτή την κοινωνία στην οποία η αγορά μας ήταν για χρόνια στη σκιά της κρατικής «ημι-δωρεάν» παροχής υπηρεσιών σύνταξης και υγείας για όλους (χωρίς το κράτος να διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα ή τα κεφάλαια), η ελληνικής ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψει το κενό -αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το 2,3% που αντιπροσωπεύουν τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 8%».
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ανέφερε ότι «παρόλο που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως ορισμένοι δείκτες έχουν θετική πορεία, είναι σαφές πως τα 6 χρόνια της ύφεσης, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, στην αύξηση της ανεργίας στο 29%, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και σημαντική μείωση του εμπορίου και της κατανάλωσης. Βέβαια, είναι θετικό το γεγονός ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί και το δημοσιονομικό πρόβλημα βελτιώνεται».
Ο κ. Σαρηγεωργίου είπε ακόμηότι «μέσα σε αυτό το κλίμα στο οποίο κυριαρχεί η αστάθεια, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα η ελληνική ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, ιδιαίτερα αν τη συγκρίνει κανείς με άλλους κλάδους που υπέστησαν συντριβή. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν επηρεαστήκαμε».