Σε κίνηση «ματ» προχωρεί ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος διαβίβασε σήμερα, Τετάρτη, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την παραγγελία του προς τα πανεπιστήμια για να παραδώσουν τα στοιχεία των διοικητικών τους υπαλλήλων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας.
Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Αρβανιτόπουλος κοινοποίησε σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την παραγγελιά του προς τα πανεπιστήμια, την οποία έστειλε και τις αρμόδιες Εισαγγελίες πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.
Όπως είναι γνωστό, με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ζητείται να δοθούν τα στοιχεία που αφορούν την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια ως τις 9 Οκτωβρίου.
«Παρακαλούμε να επιληφθείτε και να εκδώσετε παραγγελία για την άμεση και πριν την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και τη αποστολή τους στα ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα από το νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των έννομων συμφερόντων του Δημοσίου» αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές.
Τα πανεπιστήμια επιμένουν στο αίτημά τους να ανακληθεί η απόφαση για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες των οκτώ ΑΕΙ που έχουν μπει στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας είναι κλειστές λόγω κινητοποιήσεων των υπαλλήλων τους. Στην περίπτωση που οι υπηρεσίες δεν ανοίξουν για να συγκεντρωθούν εγκαίρως τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας, θα θεωρηθούν υπεύθυνες οι διοικήσεις τους για την καθυστέρηση της διαδικασίας, έλεγαν στο «Βήμα» πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου.
Προσφυγές από τα πανεπιστήμια
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ απάντησαν στην κίνηση του υπουργείου και κατέθεσαν, όπως είχαν προαναγγείλει από τη Δευτέρα, τις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εναντίον των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας.
«Κατατέθηκαν σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τα 8 πανεπιστήμια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από τα Ιδρύματα αυτά» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο των πρυτάνεων στα ΑΕΙ.
Οι πρυτάνεις χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ απο την πλευρά της πολιτείας με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους.