Νέα μόδα στη Βρετανία: «Εισβολή σε μέρη όπου απαγορεύεται η είσοδος»

Ονομάζεται «place hacking» ( σε ελεύθερη απόδοση «εισβολή σε μέρη όπου απαγορεύεται η είσοδος» ) και είναι μια νέα, τρόπον τινά, μόδα σε όλο το κόσμο.

Ονομάζεται «place hacking» ( σε ελεύθερη απόδοση «εισβολή σε μέρη όπου απαγορεύεται η είσοδος» ) και είναι μια νέα, τρόπον τινά, μόδα σε όλο το κόσμο. Συνίσταται στο να εισβάλλεις παράνομα, μόνο και μόνο χάριν συγκίνησης, σε απαγορευμένα μέρη, τοποθεσίες και κτίρια όπως στρατιωτικές βάσεις, κορυφές ουρανοξυστών και σιδηροδρομικές γέφυρες.
Τελευταίο «θύμα» αυτής της μόδας είναι ένας αξιοσέβαστος Βρετανός καθηγητής του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, που, μελετώντας νέους ανθρώπους που αρέσκονται σε αυτό το χόμπι, «κόλλησε» κι ο ίδιος με το place hacking σε σημείο που να… σκαρφαλώνει σε ύψη 100 και βάλε μέτρων. Στόχος του ; Να νιώσει την αδρεναλίνη να κυλάει γρηγορότερα στο σώμα του.
Αφού λοιπόν ο καθηγητής Μπράντλεϊ Γκάρετ συνέγραψε το βιβλίο «Explore Everything: Place-Hacking the City» (Εξερευνώντας τα πάντα: κάνοντας place hacking στη πόλη), κατόπιν άρχισε να πραγματοποιεί, μαζί με τους νέους που τον «έμπασαν» στην εμπειρία αυτή, παράτολμα ακροβατικά. Στο τελευταίο απ’ αυτά ανέβηκε σε ύψος 110 μέτρων στην γέφυρα Φορθ, μια μεταλλική γέφυρα με υποστηρίγματα που συνδέει τη πρωτεύουσα της Σκοτίας, Εδιμβούργο, με το Φάιφ. Φυσικά, αυτό εξόργισε την αστυνομία των βρετανικών σιδηροδρόμων που σε ανακοίνωση της τόνισε πως «η παράνομη είσοδος σε μια σιδηροδρομική κατασκευή είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο και επισύρει κυρώσεις».
Νωρίτερα, ο Γκάρετ ειχε προλάβει να ανέβει στην κορυφή ενός κατασκευαστικού γερανού στη περιοχή Αλντγκέιτ στο ανατολικό Λονδίνο καθώς και στη κορυφή του διάσημου ουρανοξύστη Shard στο λονδρέζικο Σίτι, εμπειρία που, όλως παραδόξως, βρήκε «βαρετή», επειδή δεν… μπορούσε να διακρίνει απολύτως τίποτα λόγω των χαμηλών νε΄φών που περιόριζαν την ορατότητα. «’Ηταν σαν να έχεις μπει στα σύννεφα ταξιδεύοντας με αεροπλάνο, τίποτα το πραγματικά συναρπαστικό» είπε.
Αντίθετα, η παράνομη είσοδος του σε μια πρώην στρατιωτική βάση κοντά στη πόλη Πότσνταμ της Γερμανίας τον συνεπήρε. «’Ημασταν στη μέση ενός πυκνού δάσους και δεν γνωρίζαμε αν θα μας έπιαναν και θα μας σκότωναν», λέει ο Βρετανός καθηγητής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.