Ψάχνουμε αγορές για τα πράσινα μήλα λόγω… αυστηρής ΕΕ

Τις δυνατότητες εξαγωγής των πράσινων μήλων σε Ρωσία και αραβικά κράτη διερευνά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τις δυνατότητες εξαγωγής των πράσινων μήλων σε Ρωσία και αραβικά κράτη διερευνά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι νέοι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη χρήση της διφαινυλαμίνης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των αποθηκευμένων μήλων, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς έλληνες παραγωγούς.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, οι εκπρόσωποι των παραγωγών πράσινων μήλων της Αγιάς ζήτησαν να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην αντικατάσταση του επίμαχου σκευάσματος με κάποιο άλλο, εξίσου δραστικό. Επίσης, ζήτησαν από το υπουργείο να κινηθεί δυναμικά ώστε να μη δοθεί άδεια σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά κράτη για κατ’ εξαίρεση χρήση του σκευάσματος.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο βουλευτής Λαρίσης του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, καθώς και στελέχη των αρμόδιας Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας του υπουργείου.
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τους αγρότες για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με τη διάθεση των πράσινων μήλων στο πλαίσιο των νέων, αυστηρών ευρωπαϊκών κανονισμών.

Τα όρια καταλοίπων διφαινυλαμίνης στα μήλα έχουν πλέον περιοριστεί δραστικά στο 0,1 μιλιγραμμάριο το κιλό, από 5 μιλιγραμμάρια το κιλό που ίσχυε. Πέρυσι, η Διεύθυνση Φυτοπροστασίας έδωσε κατ’ εξαίρεση άδεια για τη χρήση διφαινυλαμίνης στις ελληνικές καλλιέργειες και έτσι δεν υπήρχε πρόβλημα στη διάθεση των πράσινων μήλων. «Φέτος όμως είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το νέο, αυστηρό, κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν αφήνει περιθώρια διάθεσής τους στην εσωτερική αγορά της ΕΕ» είπε στους αγρότες ο κ. Χαρακόπουλος.
Ωστόσο, τους επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει διάθεση του προϊόντος σε τρίτες χώρες, όπως στη Ρωσία ή σε αραβικές χώρες. «Έχουμε επισήμως ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANCO), αλλά και από την αρμόδια αρχή της Ρωσίας, να μας γνωστοποιήσουν ποια είναι τα κατώτερα ανεκτά όρια καταλοίπων διφαινυλαμίνης στη ρωσική αγορά, έτσι ώστε να εξετάσουμε την προοπτική εξαγωγής του προϊόντος. Είμαστε εν αναμονή αυτών των απαντήσεων, προκειμένου να ξαναδούμε τη δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση χορήγησης άδειας χρήσης διφαινυλαμίνης στα πράσινα μήλα» ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.
Διφαινυλαμίνη η… ένοχη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διφαινυλαμίνη έχει ενοχοποιηθεί για την τοξική της δράση. Ωστόσο, στη λίστα των καρκινογόνων και πιθανώς καρκινογόνων ουσιών της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταχωρείται στην κατηγορία τοξικότητας 3. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι ουσίες οι οποίες δεν έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι χειριστές της συγκεκριμένης ουσίας.
Όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τα επιδοτούμενα από την ΕΕ επιχειρησιακά προγράμματα σταδιακής αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών πράσινου μήλου, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.