Γ. Μυλόπουλος: Η αξιολόγηση του υπ. Παιδείας λέει ότι δεν περισσεύει κανείς

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου ο πρύτανης του ΑΠΘ μίλησε στον Βήμα fm για τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος μίλησε στους Βασιλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια.{{{ audio1 }}}

Για την εξεταστική περίοδο και τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια

«Οι εξετάσεις στα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν γίνει, η εξεταστική περίοδος έχει γίνει, τα μαθήματα έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προλάβουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση.»

Για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων

«Το υπουργείο μάς ζήτησε με επιστολή του στις 14 Αυγούστου, εντός ενός μηνός (σ.σ.: μέχρι 15 Σεπτεμβρίου) να συμπληρώσουμε κάποια σχέδια αξιολόγησης που μας έστειλε, με μια μέθοδο αξιολόγησης που μας πρότεινε και κάποια κριτήρια αξιολόγησης. Εμείς, το κάναμε αυτό, παρά το γεγονός ότι προτείναμε πως θα έπρεπε κανονικά να γίνεται μια πιο μεθοδική κίνηση αξιολόγησης των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων. Προχώρησαν τα πανεπιστήμια και υπέβαλαν τα σχέδια αξιολόγησης αυτά. Το αποτέλεσμα, όμως, της αξιολόγησης ήταν ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Εμείς λέμε ότι δεν περισσεύει κανείς και δεν το λέμε εμείς. Το λέει η αξιολόγηση με τα κριτήρια του υπουργείου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι έξι χρόνια πριν ήταν 13.000. Αυτή τη στιγμή είναι 6.500. Στο ΑΠΘ έχουμε 750 διοικητικούς υπαλλήλους για 75.000 φοιτητές. Έχουμε δηλαδή έναν υπάλληλο για 100 φοιτητές. Στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου έχουμε δέκα υπαλλήλους για 100 φοιτητές. Στο Χάρβαρντ 15 υπαλλήλους για 100 φοιτητές. Υπάρχει πανεπιστήμιο του εξωτερικού που έχει 65 υπαλλήλους για 100 φοιτητές. Έχουν περάσει αξιολόγηση και αυτό το παραδέχεται και η ανώτατη αρχή που έχει συστήσει το υπουργείο (ΑΔΙΠ). Έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Αν πρέπει να φύγει προσωπικό για λόγους οικονομικούς, εθνικούς ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να μειωθεί και το φυσικό αντικείμενο των πανεπιστημίων. Δεν λέω να μας δώσει προσωπικό και να κάνουμε προσλήψεις ξαφνικά, εν μέσω κρίσης. Στην ίδια χώρα ζούμε υποθέτω.

Η πρόταση των πανεπιστημίων δεν είναι αντίθετη από αυτή του υπουργείου. Κοινούς σκοπούς υπηρετούμε. Ερχόμαστε να βοηθήσουμε και να εξηγήσουμε ότι λογική είναι η διαθεσιμότητα και όχι οι απολύσεις, να εφαρμόσουμε μια αξιολόγηση και να το δούμε, διότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε οι διοικητικές μας υπηρεσίες να λειτουργούν σωστά. Εμείς το ζούμε καθημερινά, όχι εσείς. Αλλά αυτό απαιτεί διάλογο και συναίνεση, να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.