«Κίτρινη κάρτα» βγάζει στην Ελλάδα για την καθυστέρησή της στη δημιουργία ευρυζωνικών συνδέσεων νέας γενιάς η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο κυρία Νέιλι Κρους στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύεται σήμερα. Η κυρία Κρους απαντά και στην κριτική που δέχθηκε για παραβίαση της ουδετερότητας του Διαδικτύου (εγγυημένο δικαίωμα σε πλήρες και ανοιχτό Internet) καθώς, όπως υποστηρίζει, σήμερα αυτή δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, κάτι που επιθυμεί να ανατρέψει με το «τηλεπικοινωνιακό πακέτο» –το εισηγήθηκε πρόσφατα στην Κομισιόν –το οποίο εγγυάται αυτή την αρχή και προστατεύει τους καταναλωτές, όπως λέει.
Η ευρυζωνικότητα φέρνει ανάπτυξη
Σε σχέση με την πρόοδο της Ελλάδας στους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020 η επίτροπος αναγνωρίζει ότι «έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα όμως μπορούν ακόμη να βελτιωθούν, κάτι που, αν γίνει, θα φέρει μεγάλο κέρδος για την ελληνική οικονομία». Οπως αναφέρει, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε πεδία όπως η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τις επιχειρήσεις (88%), το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο (15%) και η πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για έρευνα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπου λαμβάνει περίπου 4,77 ευρώ ανά κάτοικο.
Σύμφωνα με την επίτροπο, οι Ελληνες δείχνουν ενδιαφέρον για το Διαδίκτυο. «Υπάρχει μια δυναμική εδώ η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη» παρατηρεί και σημειώνει ότι για αυτόν τον λόγο απαιτείται γρήγορη πρόσβαση στο Internet που θα επιτρέπει στους πολίτες να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη. «Και η γρήγορη ευρυζωνικότητα δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμη στην Ελλάδα» εξηγεί η κυρία Κρους.
Το Ψηφιακό Θεματολόγιο, συνεχίζει, έχει στόχο το 2020 η γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση να είναι διαθέσιμη σε όλους στην ΕΕ και τα μισά νοικοκυριά να έχουν υπερταχείες συνδέσεις πάνω από 100 Mbps. «Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ως εκεί διότι η πρόσβαση σε δίκτυα επόμενης γενιάς πάνω από 30 Mbps είναι διαθέσιμη μόνο στο 21,9% των νοικοκυριών. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 53,8%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άνοδος κατά 10% της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%-1,5%, δεδομένης της επιρροής της στην παραγωγικότητα».
Περί ουδετερότητας του Διαδικτύου


Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά και στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε το «πακέτο Κρους» ότι παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας του Διαδικτύου. «Πρόκειται για πολωτικό ζήτημα, το ένστικτό μου όμως δεν υπαγορεύει εύκολα συνθήματα αλλά ρεαλιστικές λύσεις. Οι προτάσεις μου θα παράσχουν σαφείς, νέες δικλίδες ασφαλείας για την ανοιχτότητα και την καινοτομία –για πρώτη φορά στην Ευρώπη» απαντά η κυρία Κρους. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα του Διαδικτύου σήμερα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το 96% των Ευρωπαίων έχει αφεθεί χωρίς νομική προστασία για τα δικαιώματα πρόσβασης στο πλήρως ανοιχτό Internet. Επίσης αυτό συνεπάγεται ότι ένας μικρός πάροχος εφαρμογών από την Ελλάδα μπορεί να μην έχει τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης σε πελάτες σε σχέση με μια μεγαλύτερη επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική ρυθμιστική αρχή δεν έχει την ίδια δύναμη να παρέμβει ενάντια σε απαράδεκτες πρακτικές διαχείρισης της κυκλοφορίας από τους παρόχους» συνεχίζει.

«Αυτό που λέμε είναι πολύ απλό: θέλουμε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν εγγυημένο δικαίωμα σε πλήρες και ανοιχτό Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει όχι πια πάροχοι που εμποδίζουν ή επιβραδύνουν υπηρεσίες όπως το Skype. Η διαχείριση της κυκλοφορίας πρέπει είναι μη διακριτική, διαφανής και συμμετρική. Για την επίτευξη αυτών των στόχων οι προτάσεις μας θέτουν σαφείς κανόνες»
λέει.

«Είναι γεγονός ότι όλα τα δίκτυα και οι τεχνολογίες είναι διαφορετικά. Το ίδιο και οι καταναλωτικές ανάγκες. Νέες καινοτομίες, όπως το IPTV, οι υπηρεσίες «έντασης δεδομένων» όπως το υπολογιστικό νέφος ή οι ιατρικές υπηρεσίες μπορούν να στηρίζονται σε ειδικού τύπου συνδέσεις. Η πρότασή μου θα επιτρέψει αυτού του είδους την καινοτομία, με σαφείς όμως νομικές δικλίδες ασφαλείας, ώστε το Διαδίκτυο να μην είναι βραδύτερο για οποιονδήποτε άλλον»
προσθέτει η επίτροπος.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε μια ακμάζουσα οικονομία ψηφιακών εφαρμογών και να επιτρέψουμε σε νέες ιντερνετικές βιομηχανίες να ανθήσουν στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να πάει χέρι-χέρι με την προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι πρέπει να παίρνουν το πακέτο για το οποίο πληρώνουν. Θέλουμε να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν αν λαμβάνουν τις ταχύτητες πρόσβασης για τις οποίες πληρώνουν και να καταγγέλλουν το συμβόλαιό τους αν οι όροι του δεν πληρούνται»
καταλήγει η κυρία Κρους.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus