Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ( IPCC) θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95% πως η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί θέρμανση του πλανήτη, ενώ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει διάρκεια εάν δεν ληφθούν μέτρα. Η προηγούμενη αναφορά του IPCC το 2007 εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%. Στην αναφορά του 2001, η ανθρώπινη ευθύνη θεωρείτο πιθανή κατά 66%.
Τα σενάρια
Η IPCC αναθεωρεί επίσης προς τα πάνω το ύψος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία αναμένεται ότι θα είναι από 26 έως 82 εκατοστά ώς το 2100, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έκθεση για την κλιματική αλλαγή.
Αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο θα ανέβει ενδεχομένως η θερμοκρασία ως το τέλος του αιώνα, η IPCC εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια χωρίς ωστόσο να αποφαίνεται για τις πιθανότητες που έχει καθένα από αυτά να πραγματοποιηθεί. Έτσι η IPCC εκτιμά ότι είναι πιθανό η μέση θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί από 0,3 βαθμούς Κελσίου, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μέχρι 4,8 βαθμούς Κελσίου, στο πιο απαισιόδοξο, έως το τέλος του 21ου αιώνα σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1986-2005.
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις προβολές αυτές εξαρτάται προφανώς κατά πρώτο λόγο από τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου που θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα μέσα στις προσεχείς δεκαετίες. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. «Για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή θα χρειαστούν σημαντικές και βιώσιμες μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τόμας Στόκερ, αντιπροέδρου της ομάδας της IPCC.
Τα φαινόμενα
Οι εμπειρογνώμονες της IPCC περιμένουν επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα προκαλέσει πιο έντονα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, παρόλο που ορισμένα σημεία δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρα. Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιθανόν συχνότερα και θα διαρκούν περισσότερο. Με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, περιμένουμε ότι στις περιφέρειες που είναι σήμερα υγρές θα πέσουν περισσότερες βροχές και στις περιφέρειες που είναι ξηρές θα πέσουν λιγότερες, έστω κι αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, σύμφωνα με τον Τόμας Στόκερ.
Η IPCC, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει αποστολή να διαφωτίζει τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους όσον αφορά το φαινόμενο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, όμως δεν προβαίνει σε συστάσεις.