Χουντοφιλία

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου στέλεχος της κυβέρνησης δειπνούσε με φίλους. Πάνω στη συζήτηση λοιπόν, με μεγάλη σοβαρότητα, έθεσε το ερώτημα: «έχετε ακούσει κάτι για πραξικόπημα;».

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου στέλεχος της κυβέρνησης δειπνούσε με φίλους. Πάνω στη συζήτηση λοιπόν, με μεγάλη σοβαρότητα, έθεσε το ερώτημα: «έχετε ακούσει κάτι για πραξικόπημα;». Η πρώτη σκέψη των συνδαιτυμόνων ήταν ότι πιθανώς κάποιος έριξε ναρκωτικά στο ποτό. Οι έχοντες καλή μνήμη συνέδεσαν την ατάκα με γεγονότα που έλαβαν χώρα προ διετίας, επί Παπανδρέου, τότε που έγιναν επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Είχε αποδοκιμαστεί μάλιστα το τοτέμ της Δημοκρατίας, ο ίδιος ο Πρόεδρος.

Λεγόταν τότε, το 2011, ότι ο πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες. Γίνονταν επαφές αξιωματικών με απόστρατους, με μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και με άτομα που χαρακτηρίζονταν τότε ως «ακροδεξιά στοιχεία». Δεν χρειάζεται να συνδέσουμε τα γεγονότα στα βιαστικά, αρκεί να τα παραθέσουμε: οι αρχηγοί των Επιτελείων ξηλώθηκαν σε κλίμα έντασης (θα μπορούσαν να είχαν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο, κομψότερα), υπογράφηκε το δεύτερο, το λεγόμενο «προδοτικό» Μνημόνιο και δόθηκε εντολή στον Λουκά Παπαδήμο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση, με χαρτοφυλάκιο Υποδομών διορίστηκε ένας οπαδός της χούντας, ο επικεφαλής της νεολαίας ΕΠΕΝ, Μάκης Μαυρουδής. Προτού παρέλθει μια εβδομάδα στη Σχολή Ευελπίδων, μέσα στο αμφιθέατρο, κάποιοι σπουδαστές τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου «Μέσα στ’ Απρίλη τη γιορτή, το µέλλον χτίζει η νιότη…». Ενδέχεται όλα τούτα να ήταν άσχετα μεταξύ τους όμως δείχνουν μια συγκεκριμένη κινητικότητα και κυρίως την άρση της ντροπής: κάποιος μπορεί να χουντίζει χωρίς να ερυθριά.

Ερχόμαστε στα πιο πρόσφατα, στις αποκαλύψεις ότι μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονται από εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού. Σύμφωνα με μάρτυρες υπάρχουν περί τις 3.000 άτομα που συγκροτούν τον εκπαιδευμένο στρατό ενός κόμματος που ναι μεν βρίσκεται στη Βουλή όμως έχει δώσει δείγματα χουντοφιλίας. Καταγράφονται περιστατικά με βουλευτές να σηκώνουν τη σημαία του Φοίνικα και να επαινούν από μικροφώνου το έργο του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Τελευταίο κρούσμα άτσαλης πολιτικής παρέμβασης η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ) με την οποία ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και διορισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης,

Μπορεί να αντιτάξει κάποιος ότι αυτοί οι έφεδροι είναι γραφικοί, κάτι σαν ενήλικοι πρόσκοποι. Εντούτοις όλα μαζί τα τεκμήρια συνθέτουν μια εικόνα που αν όχι απειλητική, είναι ενοχλητική_ προσώρας. Δεν είναι κακή η ιδέα να παρέμβει έγκαιρα η Δικαιοσύνη για όλα αυτά. Οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται γρήγορα. Ηδη δόθηκε εντολή για προκαταρκτική εξέταση για την ανάρτηση στον της Κ.Ε.Ε.Δ από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Υπάρχει περίπτωση να μην αστειεύονται οι έφεδροι οπότε δεν θα αστειευτούν ούτε οι προστάτες του πολιτεύματος.

Όλα τα αναφερθέντα περιστατικά σχετίζονται με πρόσωπα. Δεν είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί το τοπίο της χουντοφιλίας. Στρατός, Χρυσή Αυγή, παραεκκλησιαστικές. Μια χούφτα ανθρώπων ήταν που διευρύνθηκε εσχάτως. Μπορούν να μπουν στη θέση τους αν αξιοποιηθούν άμεσα τα εργαλεία της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.