Με την απεργία στο «μέτωπο» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βαίνει προς το τέλος της, το ενδιαφέρον της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας μετατοπίζεται τώρα στην ανώτατη εκπαίδευση. Η διαθεσιμότητα 1.300 διοικητικών υπαλλήλων έχει οδηγήσει τις διοικήσεις οκτώ ΑΕΙ σε κατάσταση «νευρικής κρίσης». Με τους υπαλλήλους μεγάλων ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε απεργία (αντίθετα με εκείνη των καθηγητών) για τρίτη εβδομάδα, όλα έχουν «παγώσει»: δεν γίνονται εγγραφές, δεν γίνονται εξετάσεις, δεν γίνονται πληρωμές, δεν λειτουργεί τίποτε.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς η Σύγκλητος έχει αναστείλει επισήμως τη λειτουργία του ως την Τετάρτη, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Πάτρας και Κρήτης. Διοικητικοί υπάλληλοι θα απομακρυνθούν και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Οικονομικό Αθηνών. Στην πλειονότητά τους δε οι υπάλληλοι αυτοί προέρχονται από τις κατηγορίες φυλάκων, βιβλιοθηκονόμων, τεχνικών. Ουσιαστικά πάντως μεγάλα προβλήματα λόγω των αποφάσεων των διοικήσεων και των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων εντοπίζονται σε τέσσερα από τα οκτώ ιδρύματα.
Στον Πρωθυπουργό
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης στην οποία αναφέρει: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), εν όψει των εξαγγελιών για την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη κρίση της ιστορίας του, την ολοσχερή αδυναμία λειτουργίας στο προσεχές διάστημα ως κέντρου εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, την αδυναμία προσφοράς σπουδών ποιότητας, την αδυναμία ολοκλήρωσης των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναστολή παροχής του ιατρικού έργου των πανεπιστημιακών κλινικών και της εκπαίδευσης των φοιτητών σε αυτές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και, πέραν των ανωτέρω, την αδυναμία παροχής της οποιασδήποτε διοικητικής υποστήριξης στους φοιτητές του πανεπιστημίου (έκδοση αποτελεσμάτων, εγγραφές κ.ά.)».
Εν συνεχεία ο κ. Πελεγρίνης επισημαίνει τις διαφορές με το υπουργείο Παιδείας καθώς η Σύγκλητος και ο πρύτανης «ενημέρωσαν για τη σημαντική έλλειψη προσωπικού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα για τη στοιχειώδη λειτουργία του. […] Το υπουργείο Παιδείας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, ύστερα από έρευνα με ειδικούς που διενήργησε, γνωρίζει τον φοιτητικό πληθυσμό του ΕΚΠΑ, που είναι 107.000 προπτυχιακοί φοιτητές, 11.000 μεταπτυχιακοί και 17.000 υποψήφιοι διδάκτορες, δηλαδή συνολικά 135.000 και όχι 30.000, όπως ανακριβώς διαδίδεται.
Το υπουργείο Παιδείας, επίσης, γνώριζε καλά ότι τα τελευταία χρόνια, από το ένα μέρος ο αριθμός των Τμημάτων και των φοιτητών μεγάλωνε, με αποφάσεις της Πολιτείας ερήμην του Πανεπιστημίου, και από το άλλο το προσωπικό έβαινε μειούμενο, ενώ και η τακτική χρηματοδότηση μειώθηκε τα τελευταία έτη κατά 52,5%! […] Γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών που μετεγγράφονται (μεταφορά θέσης) κινούνται στα πανεπιστήμια του κέντρου, και κυρίως στο ΕΚΠΑ, με αποφάσεις του υπουργείου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον συνολικό αριθμό των φοιτητών, ερήμην του Πανεπιστημίου» αναφέρεται στην ίδια επιστολή.
«Παρακαλούμε θερμώς να προστατέψετε το αρχαιότερο και ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως» ζητεί ο πρύτανης του Ιδρύματος από τον Πρωθυπουργό τονίζοντας: «Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το Ιδρυμα να μείνει ανοικτό και να λειτουργεί, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και των Νόμων του Κράτους. Μετά λύπης μας, όμως, διαπιστώνουμε ότι αντικειμενικά εκ των πραγμάτων η λειτουργία του καθίσταται ανέφικτη εκ των ανωτέρω μη αναφερόμενων στο ΕΚΠΑ λόγων».
Στο Αριστοτέλειο και στα Γιάννενα
Στη Θεσσαλονίκη η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνήλθε την Τρίτη με θέμα την αντιμετώπιση των εξελίξεων στο ζήτημα της διαθεσιμότητας 169 διοικητικών υπαλλήλων του. Τα μέλη της Συγκλήτου επαναλαμβάνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του».
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ανακοίνωσε την «τριήμερη συμβολική αναστολή των λειτουργιών του μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου». Παράλληλα τα μέλη της Συγκλήτου διατυπώνουν και πάλι τη απειλή ότι θα παραιτηθούν. Καταθέτουν έτσι «ως σοβαρό ενδεχόμενο την υποβολή των παραιτήσεων όλων των διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος από τα διοικητικά τους αξιώματα, από κοινού με τα αντίστοιχα όργανα διοίκησης όλων των θιγόμενων ΑΕΙ».
Ενταση υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου η Σύγκλητος «απευθύνεται με αγωνία στους φοιτητές, τις οικογένειές τους και την κοινωνία και με θλίψη ανακοινώνει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρά τη θέλησή του, βρίσκεται σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, κάθε διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά και παροχής κοινωνικού έργου». Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η Σύγκλητος θα επανεκτιμήσει την κατάσταση για τις περαιτέρω ενέργειες τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου».
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Σεπτεμβρίου 2013
HeliosPlus