Νέα καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ προκαλούν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα πολιτικά παιχνίδια περί «ημετέρων», δεδομένου ότι τα πρόσωπα στα οποία είχαν καταλήξει για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου προσκρούουν σε ενστάσεις από τη μία ή την άλλη πολιτική παράταξη ή δεν αρέσουν στους μεν ή τους δε «συμβούλους».
Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, καθίσταται πλέον ανέφικτος ο στόχος που είχε θέσει ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση κ. Παντελής Καψής για πλήρη έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ ως το τέλος του έτους, δεδομένου ότι ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του ΔΣ πρέπει να εγκριθούν από το Εποπτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία να ακολουθηθούν χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου το νέο ΔΣ να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καψής δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή αφού ήλπιζε ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο ίδιος και η ομάδα του, η ΝΕΡΙΤ θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει κανονικά το αργότερο ως τις 20 Δεκεμβρίου. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής ο υφυπουργός είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ειδικός διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης και η ομάδα του, που με μια σωρεία λαθών όχι μόνο δεν διευκολύνουν τα πράγματα αλλά στην ουσία υπονομεύουν και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για μια ομαλή λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Καψής είχε εξοργιστεί ιδιαίτερα όταν, παρά τη ρητή εντολή του να μην υπάρχουν διπλοθεσίτες στους ανθρώπους που θα προσλαμβάνονταν στον μεταβατικό φορέα, η ομάδα Μάναλη ενέκρινε τις προσλήψεις ανθρώπων που είχαν και άλλη απασχόληση.
Ερχεται επέμβαση εισαγγελέα


Επίσημα χείλη αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας αργά ή γρήγορα θα επέμβει στο Ραδιομέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ήθελε αυτή η εξέλιξη να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση, φοβούμενη πιθανές αντιδράσεις, δεν θέλει ίσως να προσθέσει στα λάθη που έχει ήδη κάνει σχετικά με τη διαχείριση του κλεισίματος της ΕΡΤ και μια εξέλιξη που σίγουρα δεν θα είναι και πολύ δημοφιλής. Σχετικά με τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ θα προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός, ενώ η τρόικα θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι όσοι από τους πρώην εργαζομένους στην ΕΡΤ προσληφθούν στον νέο φορέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν θα υπολογιστούν στις απολύσεις του δημόσιου τομέα.
Ο «θάνατος» ως εξυγίανση


Ουδείς αμφιβάλλει ότι η οργάνωση και η ανάπτυξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έγιναν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ η συνεχιζόμενη κατάληψη στο Ραδιομέγαρο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και λοιπές υποδομές. Επιπλέον η υπαγωγή του μεταβατικού φορέα στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου, δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες γραφειοκρατικού χαρακτήρα σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων.
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τις πολιτικές παρεμβάσεις και τα λάθη της ομάδας Μάναλη, αντιλαμβάνεται ότι η εκ βάθρων δημιουργία μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν ένα εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο είχαν φανταστεί οι «σύμβουλοι» του Πρωθυπουργού, που τον συμβούλευσαν με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ. Και μόνο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο μεταβατικός φορέας εκπέμπει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα, ότι έχει μπει σε λειτουργία το νέο site και ότι εντός ολίγων ημερών θα εκπέμπει και ραδιοφωνικό πρόγραμμα είναι σχεδόν ένας μικρός άθλος. Θα πρέπει κανείς επίσης να λάβει υπόψη ότι με τις νέες καθυστερήσεις θα έχει ξεπεραστεί ένα εξάμηνο κατά το οποίο το Δημόσιο έχει αποστερηθεί το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ, για να μη μιλήσουμε για τις χαμένες θέσεις εργασίας.
Πολλοί συμφωνούν στο ότι η ΕΡΤ ήταν ένας οργανισμός που χρειαζόταν εξυγίανση, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος στον οποίο καταδικάστηκε ήταν η χειρότερη δυνατή αντιμετώπιση για να ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο «μαύρο» δεν οδήγησε τόσο η απαίτηση της τρόικας όσο οι λάθος εκτιμήσεις των λάθος συμβούλων. Με λίγα λόγια, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις «συμβουλές» αυτών των ανθρώπων, τους οποίους δυστυχώς διατηρεί στο περιβάλλον του. Και οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζουν να παίζουν τα παιχνίδια τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ