Μ. Βορίδης: «Όλα τα κόμματα έχουν ευθύνη τήρησης της νομιμότητας»

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. μίλησε στον Βήμα fm για τη Χρυσή Αυγή, τη θεωρία του συνταγματικού τόξου και των δύο άκρων

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης μιλά στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για τη Χρυσή Αυγή, τη θεωρία του συνταγματικού τόξου και των δύο άκρων.{{{ audio1 }}}

Για τη Χρυσή Αυγή και τις τελευταίες εξελίξεις

«Είμαστε σε ένα επίπεδο που η πολιτική καταδίκη δεν αρκεί. Αυτό έχει γίνει αυτονοήτως από όλα τα κόμματα, αλλά δεν αρκεί. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το δικό της έργο. Υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο για να εξεταστεί κατά πόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ασκηθεί δίωξη για εγκληματική οργάνωση. Μια κυβερνητική πράξη υπήρξε, με την οποία διαβιβάστηκαν 45 δικογραφίες, πλημμελήματα και κακουργήματα, που φέρεται να έχουν τελεστεί από μέλη της Χ.Α. και σε ορισμένες από αυτές φέρονται να εμπλέκονται βουλευτές της Χ.Α., προκειμένου να αξιολογήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την άσκηση ποινικής δίωξης ή ό,τι εκείνη κρίνει, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι επαρκής στο στάδιο αυτό (η υπάρχουσα νομοθεσία) για να ασκηθεί αυτό το ζητούμενο. Θα γεννηθούν ζητήματα, όπως αν τυχόν ασκηθεί μια τέτοια δίωξη και υπάρχει τοποθέτηση κατ’ αρχήν μιας δικαστικής αρχής που κρίνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η Χ.Α. δρα ως εγκληματική οργάνωση, τίθεται ένα ζήτημα εάν θα μπορέσει π.χ. να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ως πολιτικό κόμμα ή να συνεχίζει τη δράση του ως πολιτικό κόμμα.

Είδα τις ποινικές δικογραφίες. Δεν ξέρω το περιεχόμενό τους. Οι περισσότερες πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Δεν λέω ότι είναι ήσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά δεν πάμε σε κακουργηματική μορφή. Εκτός από την ανθρωποκτονία ενός αλλοδαπού – όπου και εκεί υπάρχουν κάποια ζητήματα και ελέγχεται τυχόν διασύνδεση – και αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο: το ένα είναι η ανθρωποκτονία του Φύσσα και το άλλο οι σκοπούμενες σωματικές βλάβες στο Μελιγαλά. Δεν ξέρω το νομικό χαρακτηρισμό για το Πέραμα. Δύο λοιπόν αυξημένης εντάσεως και βαρύτητας εγκληματικές πράξεις έχουν γίνει τις τελευταίες 10 ημέρες. Είναι πολιτικό προϊόν μιας ευρύτερης συμπεριφοράς απαξίωσης της έννομης τάξης που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο και το επίπεδο της έντασης της προσβολής το έχουμε τις τελευταίες 10 ημέρες.»

Για το αν πρέπει να τεθεί η Χ.Α. εκτός νόμου

«Έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη. Εάν με ρωτήσετε εάν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. ως ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, όσο απεχθής μπορεί να είναι η συγκεκριμένη ιδεολογία – που είναι – προσωπικά έχω τεθεί εναντίον αυτού. Αλλά είναι διαφορετικό εάν είναι μια εγκληματική οργάνωση, που τελεί εγκληματικές πράξεις κατά σύστημα και ενταγμένες σε ένα πολιτικό σχέδιο που στην πραγματικότητα λέει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την έννομη τάξη. Είναι τόσο ισχυρή δε που προσβάλλουν τον πυρήνα της έννομης τάξης μπροστά στις κάμερες και το Δίκαιο, ακριβώς για να δείξουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει. Αυτή η πράξη εξελίχθηκε με πλημμεληματικές πράξεις, αλλά ξέφυγε. Και έτσι έγιναν οι βαριά σκοπούμενες σωματικές βλάβες και οδηγηθήκαμε στην ανθρωποκτονία. Πέρασε το κατώφλι.

Θα μου πείτε, γίνεται δεκτή η πλημμεληματική προσβολή; Όχι και γι’ αυτό πρέπει να ασκηθούν οι διώξεις, που έχει γίνει εξατομικευμένα. Αλλά το ότι υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση, μια οργάνωση που παρακινεί και οργανώνει αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, αυτό είναι που πρέπει να διερευνηθεί. Και μπορεί να συνέχει με την ιδεολογία της Χ.Α., αλλά ο λόγος για τον οποίο θα εγκληθεί και θα ασκηθεί η δίωξη δεν είναι ο ιδεολογικός. Είναι ο ποινικός. Το πώς φτάνει κάποιος σ’ αυτές τις πράξεις, είναι μια άλλη συζήτηση, πολιτική.»

Για τη στάση της Χ.Α. μέσα στη Βουλή

«Με θλίψη μου λέω ότι η Χ.Α. σ’ αυτού του τύπου τις αντικοινοβουλευτικές, αντικανονιστικές και προσβλητικές για το κοινοβουλευτικό ήθος συμπεριφορές δεν είναι μόνη μέσα στο Κοινοβούλιο. Μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ… Εννοώ για συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι πολλές φορές μιλάνε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, με απαράδεκτες εκφράσεις, με τόνο προσβλητικό και υβριστικό, εντελώς εμπρηστικό και διαλυτικό οποιασδήποτε προσπάθειας κοινοβουλευτικού διαλόγου. Αν τα πάρεις στα σοβαρά όλα αυτά, θα πρέπει να διαλυθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.»

Για τη θεωρία των δύο άκρων

«Η θεωρία των δύο άκρων ως φρασεολογία είναι μια θεωρία που την αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέει η Ν.Δ. είναι ότι εμείς έχουμε μια πολύ σταθερή θέση απέναντι στις πράξεις πολιτικής βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται. Δεν θα γυρίσουμε να πούμε ότι η ανθρωποκτονία που έγινε από το συγκεκριμένο μέλος της Χ.Α. είναι κακή, αλλά θα γυρίσουμε να πούμε ότι οι απόπειρες ανθρωποκτονίας που έγιναν στις Σκουριές είναι καλές, επειδή εντάσσονται στα πλαίσια μιας κοινωνικής αντίστασης για να μη γίνει μια επένδυση. Θα πει η Ν.Δ. ότι θα πρέπει να γίνουν εισαγγελικές πράξεις για να διακριβωθούν τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν τα στελέχη της Χ.Α., αλλά όταν γίνονται ανακριτικές πράξεις για να διακριβωθούν τα εγκλήματα που έγιναν στις Σκουριές, θα έρθει τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει τις ανακριτικές πράξεις.

Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά ως Ν.Δ. Όταν έχουμε πολιτική βία, είτε είναι οι απόπειρες της Μαρφίν είτε η ανθρωποκτονία στις Σκουριές είτε του Φύσσα, έχουμε μια σταθερή θέση και δεν κάνουμε διακρίσεις. Άλλοι λένε ότι τι να κάνουμε, όταν έχουμε οργή της κοινωνίας και πρέπει να τα δικαιολογούμε. Δεν συμψηφίζουμε.»

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τη θεωρία του συνταγματικού

«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – και το έχω πει πολλές φορές εντός Κοινοβουλίου – πολλές φορές με τη στάση του απέναντι σε πράξεις βίας τις έχει ενθαρρύνει, έχει ξεφύγει από ένα πλαίσιο κοινωνιολογικής ανάλυσης για να τις δικαιολογήσει και έχει ενθαρρύνει μια κοινοβουλευτική ρητορική που είναι εμπρηστική. Τι σημαίνει «θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση» και καλούμε τους μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες; Καλούνται οι μαθητές να δημιουργήσουν αναταραχή στα σχολεία, να κάνουν καταλήψεις που είναι παράνομη πράξη και καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία για να επιτύχουν κοινωνική αναταραχή και να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η ρητορική αυτή είναι εμπρηστική, ξεφεύγει από αυτό που πρέπει να είναι η πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν υιοθετώ την αντίληψη του συνταγματικού τόξου. Τι σημαίνει; Ότι υπάρχουν τα κόμματα που είναι προσηλωμένα στο Σύνταγμα και άλλα που δεν είναι; Αυτό εννοεί το συνταγματικό τόξο; Εκεί λοιπόν θα ανοίξει μια συζήτηση για το ΚΚΕ, το οποίο απεριφράστως δηλώνει ότι στόχος είναι η ανατροπή του συγκεκριμένου αστικού Συντάγματος όταν και όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες. Είναι εντός ή εκτός συνταγματικού τόξου; Θα ανοίξουμε μια δύσκολη συζήτηση. Γι’ αυτό και δεν συζητώ για τα συνταγματικά τόξα, αλλά για τα κόμματα και τις ιδεολογίες τους και να κρίνονται ως τέτοιες. Το θέμα της νομιμότητας με απασχολεί και θεωρώ ότι όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως του ποια προοπτική βλέπουν και αν βλέπουν επαναστατική προοπτική, έχουν ευθύνη τηρήσεως της νομιμότητας. Αυτό είναι για μένα το μέτρο της κρίσης και εκεί κατ’ επανάληψη έχω στηλιτεύσει μια ολόκληρη αντίληψη της Αριστεράς, η οποία θέλει να εμφανίζεται ως ριζοσπαστική και επαναστατική δύναμη και καταλήγει να αμφισβητεί η ρητορική της τη νομιμότητα. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη; Δεν είναι νόμος στο πολίτευμά μας. Νόμος είναι ό,τι ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανοίγει μια συζήτηση στην οποία κανείς οφείλει να είναι ξεκάθαρος. Κι εγώ λέω ότι πράγματι υπήρξε συστηματική παραβίαση της έννομης τάξης από τη Χ.Α. και – εκφράζω την άποψή μου – στο πλαίσιο ενός οργανωμένου πολιτικού πλαισίου με πολιτικό συμβολισμό. Αλλά και από την άλλη πλευρά, βλέπω σε μια σειρά από τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών, παρακίνηση σε αυτές και μία ρητορική του μίσους που την έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές.»

Για το αν είναι ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Όχι.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.