Η απόδοση ποσοστού 20% στους οικείους δήμους από τα εισπραττόμενα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία θα ισχύει από 1.1.2013 και η είσπραξη θα γίνει αναδρομικά και απολογιστικά καθώς αφορούν δραστηριότητες που έγιναν κατά το προηγούμενο κάθε φορά έτος.
Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τις ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το οποίο κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή.
Η απόδοση του ποσοστού σε οικείους δήμους από μισθώματα δημόσιων μεταλλείων και η είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία ισχύουν για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία, καθώς δεν προβλέπονταν στον Μεταλλευτικό Κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 40 χρόνια.
Με την ψήφιση του νόμου θα υπογραφεί άμεσα και η ΚΥΑ που προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού των τελών για τα ιδιωτικά μεταλλεία.
Μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες
Με το νέο σχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διακοψιμότητας μεταξύ του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, υαλουργίες κ.ά.). Στόχος είναι η ικανοποίηση του αιτήματος των βιομηχάνων για περιορισμό του υψηλού κόστους ενέργειας.
Με τη διακοψιμότητα, ο διαχειριστής του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα να ζητεί από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος (για παράδειγμα όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη), να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν σταθεροποιώντας το σύστημα με την απόσυρση φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βιομηχανίες που θα συμφωνήσουν, θα υπογράψουν συγκεκριμένες συμβάσεις και θα αποζημιώνονται, εξασφαλίζοντας μια μείωση στο ενεργειακό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κυμαίνεται ως και 18%.
Στο νέο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί επίσης διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός του πλαισίου προώθησης των ΑΠΕ.
Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αποσαφήνιση της χορήγησης παράτασης αδειών εγκατάστασης και ζητημάτων που αφορούν την αδειοδότηση μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, στην απόδοση στους δικαιούχους (οικιακούς καταναλωτές) των ποσών που αντιστοιχούν στην εισφορά 1%, στη δημιουργία του πλαισίου για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και των προϋποθέσεων για τη μεταφορά θέσης εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ.
Με τις νέες διατάξεις παρέχεται ακόμη η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, με το σχέδιο νόμου:
∙ εισάγεται νέα ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα κατασκευής έργων σύνδεσης σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας
∙ απλοποιούνται οι διαδικασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε εκτός σχεδίου περιοχές
∙ τροποποιούνται οι διατάξεις για τη Ναξία σμύριδα, ώστε να είναι επιτρεπτή η πώλησή της σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο
∙ προβλέπεται ο τρόπος συμμετοχής των ΟΤΑ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (άρθρο 14)
Διαβάστε το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση.