Σκέψεις στην κυβέρνηση να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

Αποφασισμένη να υπερασπισθεί τη νομιμότητα, την πολιτική ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη εμφανίζεται η κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Αποφασισμένη να υπερασπισθεί τη νομιμότητα, την πολιτική ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη εμφανίζεται η κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι από πρόσωπο που ανήκει, όπως προέκυψε από την ομολογία του, στη Χρυσή Αυγή, ξύπνησε την υπνωτισμένη εδώ και καιρό κυβέρνηση που παρακολουθούσε με απάθεια τις προκλήσεις του κόμματος που ηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η δολοφονία που ακολούθησε άλλες ακραίες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, άκρως προσβλητικές για το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο συνειδητά, στα πλαίσια της στρατηγικής του, υπερασπίζεται με πάθος τη θεωρία των δυο άκρων.

Το ποτήρι ξεχείλισε και υπό το φόβο γενίκευσης της έντασης και της εκδήλωσης και άλλων ακραίων ενεργειών, όχι μόνο από τη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει και να κινηθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά, καθώς επικρατεί αγωνία και προβληματισμός για γενίκευση της έντασης.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το τραγικό γεγονός ζήτησε να υπάρξει άμεση αντίδραση των αρμόδιων αστυνομικών και εισαγγελικών οργάνων και σε σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε και η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για να αντιμετωπισθεί η βία.

«Ως εδώ δεν πάει άλλο» είναι το μήνυμα από το πρωθυπουργικό γραφείο και η κεντρική γραμμή είναι ότι δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που βλάπτουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ηδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί πρόταση νομοθετικής παρέμβασης με αντικείμενο το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην καθυστερούν οι δικαστικές αρχές στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου, αποδέχθηκε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για τις καθυστερήσεις και από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι έχουν δοθεί σχετικές εντολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις ημέρες μετά τα όσα έγιναν στον Μελιγαλά Μεσσηνίας και αφού προηγήθηκε και η δολοφονία διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για τις ενέργειες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει διακομματικός φραγμός στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας, καθώς όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, «η δημοκρατία χρειάζεται σταθερότητα, σύνεση και υπευθυνότητα απ´ όλους», ενώ ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος μίλησε ανοικτά για τα αποτελέσματα της ναζιστικής αντίληψης του μικρούς που εκτρέφει και προωθεί η Χρυσή Αυγή.

Το θλιβερό συμβάν αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή για μετωπική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπενθυμίζει ότι ο Πρωθυπουργός πρώτος από την άνοιξη του 2012 είχε επιτεθεί στη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς την ναζιστική οργάνωση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης και επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό για τη θεωρία των δυο άκρων που προβάλλει, εξισώνοντας θύτες και θύματα. «Η δημοκρατική υπευθυνότητα απαιτεί να σταματήσει αμέσως η πολιτική της έντασης, που οδηγεί σε φαινόμενα βίας. Ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να τη συντηρήσει, αλλά η πολιτική της έντασης δεν θα περάσει» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.