«Ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε η πόρτα του τρόλεϊ θα προκύψει πιθανόν μόνο από καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων».

Αυτό είναι το μοναδικό «συμπέρασμα» στο πόρισμα της πολυσυζητημένης και πολυαναμενόμενης πραγματογνωμοσύνης που είχε ζητήσει η Τροχαία Περιστερίου για τις συνθήκες θανάτου _τον περασμένο Αύγουστο_ του 19χρονου Θανάση Καναούτη που έπεσε από τρόλεϊ εν κινήσει που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάππειο –Αγιος Ιερόθεος, ύστερα από διαπληκτισμό με έναν 29χρονο ελεγκτή.
Το πόρισμα, έκτασης 100 σελίδων, του ειδικού πραγματογνώμονα που συντάχθηκε στις 31 Αυγούστου 2013, αναφέρεται σε τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος και στους τρόπους και τη δύναμη που απαιτείται για να ανοίξει η πόρτα του τρόλεϊ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συγγενείς του άτυχου νεαρού, «δεν υπάρχει καμία αναφορά στις κινήσεις του θύματος, του ελεγκτή και των επιβατών και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή μετακίνηση στο μοιραίο τρόλεϊ ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη μέσα στο όχημα που κόστισε την ζωή στον 19χρονο. Αναλώνεται μόνο σε μια τεχνική ανάλυση του οχήματος, χωρίς να συνεκτιμάται κανένα δεδομένο της δικογραφίας. Κι αυτό πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τους στόχους της έρευνας που γίνεται για το θανατηφόρο περιστατικό…».
Σύμφωνα με το πόρισμα, η πόρτα του οχήματος μπορεί ν’ ανοίξει από τον οδηγό του τρόλεϊ, με χειροκίνητο τρόπο, όπου απαιτείται δύναμη τουλάχιστον 80-85 κιλών ή με το πάτημα του μπουτόν «ειδικών καταστάσεων» που μεταφέρει πίεση 5,3 bar (ατμοσφαιρών). Στο πόρισμα επισυνάπτονται τα σχετικά εγχειρίδια της κατασκευάστριας εταιρείας των τρόλεϊ και δεδομένα από σχετικές επιτόπιες έρευνες, χωρίς όμως να υπάρχει μία σχετική περιγραφή του όλου περιστατικού ή άλλη αποσαφήνιση. Στο πόρισμα, επιπλέον, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο ζητούμενο, αν δηλαδή ο νεαρός έχασε την ισορροπία του όταν το πόδι του παγιδεύτηκε στην μισόκλειστη πόρτα του τρόλεϊ. Ο πραγματογνώμονας από την άλλη πλευρά επεσήμανε στο «ΒΗΜΑ» ότι «στο πόρισμά μου απαντώ μόνο στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί».
Επιπλέον, η διερεύνηση της υπόθεσης παρουσιάζει γενικότερη στασιμότητα αφού οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Τροχαίας έχουν συγκεντρώσει περίπου οκτώ καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων κι αναμένουν σχετικές εκθέσεις των τεχνικών συμβουλών της οικογένειας του θύματος κ. Παναγιώτη Μαδιά αλλά και του πραγματογνώμονα της ΟΣΣΥ κ. Δημήτρη Λύκου που θα ασχοληθούν με τα τεκταινόμενα μέσα στο μοιραίο τρόλεϊ σε συνδυασμό με τα τεχνικά δεδομένα και την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση των ιατροδικαστών το σώμα του άτυχου 19χρονου είχε ορισμένες εκχυμώσεις στον βραχίονα και «ερυθροειδείς εστίες» στην τραχηλική χώρα. Ο θάνατος του 19χρονου προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής του λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο κι εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε.
Η πλευρά του 19χρονου ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ότι «εστιάζει το ενδιαφέρον της στην δακτυλοσκοπική εξέταση στο εσωτερικό του λεωφορείου αφού υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το μπουτόν για να ανοίξει η πόρτα το πάτησε ο ελεγκτής και όχι ο άτυχος νεαρός που είχε χάσει την ισορροπία του και βρισκόταν ήδη με την πλάτη στην πόρτα του τρόλεϊ». Μόλις παραδοθούν οι δύο νέες τεχνικές μελέτες από τους κ.κ. Μαδιά και Λύκο θα κληθούν πιθανόν για νέες διευκρινιστικές καταθέσεις ορισμένοι μάρτυρες και η διερεύνηση της υπόθεσης θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ακόμη. Πάντως, σύμφωνα με καταγγελίες της πλευράς της οικογένειας του θύματος, στη διάρκεια της έρευνας αποφεύγει να εμφανισθεί, επικαλούμενος «ψυχολογικά προβλήματα», ένας μάρτυρας που είχε εμφανισθεί αρχικά σε ΜΜΕ να δίνει αναλυτική αναφορά για το περιστατικό…