Ο «θάνατος» των κομητών παράγει… ζωή

Μια νέα μελέτη ανανεώνει τη συζήτηση για την προέλευση της ζωής στη Γη. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να εξακριβώσουν αν η ζωή γεννήθηκε στον πλανήτη μας ή αν έφθασε εδώ με κάποιον τρόπο από το Διάστημα. Η νέα μελέτη ρίχνει στο τραπέζι μια νέα ενδιάμεση θεωρία που αναφέρει ότι η ζωή δεν είναι δημιούργημα της Γης ούτε όμως έφθασε εδώ από το Διάστημα. Αντίθετα υπήρξε «συνεργασία» Γης και Διαστήματος και πιο συγκεκριμένα η ζωή ή καλύτερα τα δομικά υλικά της είναι προϊόν της πτώσης κομητών στον πλανήτη μας.

Μια νέα μελέτη ανανεώνει τη συζήτηση για την προέλευση της ζωής στη Γη. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να εξακριβώσουν αν η ζωή γεννήθηκε στον πλανήτη μας ή αν έφθασε εδώ με κάποιον τρόπο από το Διάστημα. Σειρά μελετών τα τελευταία χρόνια έχουν υποδείξει τους κομήτες ως τους μεταφορείς της ζωής στη Γη.


Δείτε σχετικά: Μεταφορείς της ζωής οι κομήτες

Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες στους κομήτες υπάρχουν διάφορα συστατικά που αποτελούν δομικά υλικά της ζωής, όπως τα αμινοξέα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πτώση των μετεωριτών στη Γη «έσπειρε» τα υλικά αυτά στον πλανήτη δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της ζωής. Η νέα μελέτη ρίχνει στο τραπέζι μια νέα ενδιάμεση θεωρία που αναφέρει ότι η ζωή δεν είναι δημιούργημα της Γης ούτε όμως έφθασε εδώ από το Διάστημα. Αντίθετα υπήρξε «συνεργασία» Γης και Διαστήματος και πιο συγκεκριμένα η ζωή ή καλύτερα τα δομικά υλικά της είναι προϊόν της πτώσης κομητών στον πλανήτη μας.

Οι παγωμένες προσκρούσεις

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ειδικών από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Κεντ και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore των ΗΠΑ. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις προσκρούσεων παγωμένων κομητών σε πλανήτες. Διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες που δημιουργούν οι προσκρούσεις παγωμένων κομητών στην επιφάνεια των πλανητών (οι θερμοκρασίες και η πίεση που αναπτύσσονται) αναμιγνύουν διάφορα υλικά που υπάρχουν στο εσωτερικό των κομητών με τρόπο τέτοιο ώστε τελικά να παράγονται τα υπερπολύτιμα για την ύπαρξη της ζωής αμινοξέα.

Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παγωμένες επιφάνειες είναι ιδανικές για την παραγωγή αμινοξέων μετά από την πρόσκρουση ενός κομήτη πάνω τους. Με αυτά τα δεδομένα οι πιθανότητες να υπάρχει ζωή σε παγωμένους κόσμους όπως τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου (Ευρώπη, Εγκέλαδος κ.α) αυξάνονται πολύ. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.