Χωρίς στοιχεία αντιπαράθεσης και κριτικής και σε κάποιες περιπτώσεις με ενδείξεις διαθέσεων προσέγγισης, εξελίχθηκε η συζήτηση – διαβούλευση, που ακολούθησε την ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα προς τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Κυριάρχησαν ωστόσο κάποιες παρεμβάσεις με στοιχεία αγωνίας για το μέλλον των επιχειρήσεων, τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, τον στραγγαλισμό της αγοράς και την έλλειψη ρευτότητας, την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος, κ.ά.
Ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές ακροατήριο που αν και δύσπιστο, δεν ήταν εχθρικό, γεγονός που αποδόθηκε είτε στην πολιτική προέλευση πολλών εκ των ομιλητών, είτε στο γεγονός ότι η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρούσα περίοδο ακόμη και για λόγους σκοπιμότητας είναι κάτι που επιδιώκεται από πολλά πρόσωπα και φορείς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δέκτης και αιτημάτων, όπως π.χ. να συμπεριληφθούν οι επαγγελματίες στις ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας, που διατυπώθηκε εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ.
Χαρακτηριστικές ήταν παρεμβάσεις μέσω των οποίων π.χ. διακηρύχθηκε η αντίθεση με την πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της Παιδείας (μέσης και ανώτατης) ή η διαφωνία με τις επιλογές της κυβέρνησης στην τοπική αυτδιοίκηση, είτε αυτό αφορά τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, είτε την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
Ακολουθούν μερικές από τις ενδεικτικές παρεμβάσεις στην συζήτηση, η οποία συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, με μειούμενο πάντως ακροατήριο.
Ι. Μυλόπουλος, πρύτανης ΑΠΘ: Είπε ότι βασικός χρηματοδότης της έρευνας στα ΑΕΙ είναι πλέον οι καθηγητές. Χαρακτήρισε παράλογο τον νόμο για τα ΑΕΙ, είπε ότι είναι εισαγόμενος, και ότι περιορίζει την εσωτερική δημοκρατία και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. «Αντισταθήκαμε και ο νόμος δεν πέρασε όπως ήταν. Αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα», είπε και συμπλήρωσε: «Η οικονομική εξαθλίωση των πανεπιστημίων περιορίζει τη δυνατότητα της χώρας να πάει μπροστά».
Για την διαθεσιμότητα είπε πως αποφασίστηκε χωρίς αξιολόγηση ότι πλεονάζουν 1500 υπάλληλοι και είπε ότι είναι ένα αυθαίρετο νούμερο. «Λέμε ναι σε κάθε μορφή αξιολόγησης, γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Θα βρει κανείς μόνο κενά», σημείωσε.
Ι. Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Ζήτησε να ακούσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως είπε «είναι ευνουχισμένη με τον Καλλικράτη», αλλά και τα τελευταία γεγονότα με την δημοτική αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες κλπ, αποφάσεις που ελήφθησαν «χωρίς καμία διαβούλευση». Μίλησε για την αναγκαιότητα της οικονομικής αυτονομίας των δήμων και πρότεινε ό φόρος ακίνητης περιουσίας να μετακινηθεί στους δήμους και να αποδίδεται από αυτούς ένα ποσοστό στο κράτος, αλλά να είναι ο κύριος πόρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μπουτάρης διαφώνησε και με τις «εκπλήξεις με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο λίγους μήνες πριν τις εκλογές», λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο γεγονός».
Τριαντ. Τρανός, πρόεδρος γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Διάβασε επιστολή μαθητών, όπου σημειωνόταν ότι η ημέρα αγιασμού, συνδυάζεται με την απομάκρυνση καθηγητών και συνεπώς και μαθητών εκτός σχολείου. Είπε ότι οι 2.220 εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δεν είναι παρά ένα συγκαλυμμένο στάδιο, «η μαγική λέξη που καλύπτει την ανεργία», όπως είπε. Διατύπωσε το αίτημα να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν οι ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας και σε ειδικές περιοχές (φτωχές, ειδικών πληθυσμών κλπ.) οι μαθητές να υπολογίζονται διπλοί.
Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας: Τόνισε πως αν κοιτάξουμε στην Ευρώπη «θα δούμε χώρες όπου ο βοράς πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη» και ότι «η μόνη χώρα όπου αυτό δεν ισχύει είναι η Ελλάδα και αυτό λόγω των αγκυλώσεων της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια».
Χαρακτήρισε βασικά προαπαιτούμενα την ενίσχυση των υποδομών και αναφέρθηκε ειδικότερα: στο λιμάνι, το οποίο είπε ότι δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε. Στο Αεροδρόμιο: ζήτησε γρήγορα να καταστεί διεθνές. Και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο είπε πως είναι ανύπαρκτο. «Χωρίς αυτά, πώς μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία στο μέλλον;», είπε ο κ. Τζιτσικώστας.
Δ. Καλιτζάντζης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών: Προξένησε αίσθηση η αναφορά του ότι «διαφωνούμε σε πολλά, αλλά ακούγοντας την ομιλία του προέδρου (του ΣΥΡΙΖΑ), είναι αρκετά λιγότερα από αυτά που φανταζόμαστε», καθώς και ότι «η κοινή στόχευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζητούμενο».
Τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία και προσέθεσε ότι η απορρόφηση των ανέργων είναι μία μακρά διαδικασία και επίπονη διαδικασία. «Η μείωση της ανεργίας προϋποθέτει αύξηση της παραγωγής αγαθών από την πραγματική οικονομία» τόνισε και συμπλήρωσε πως το βάρος και η ελπίδα πέφτει στο παραγωγικό κομμάτι της πραγματικής οικονομίας.
Υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση της αμοιβής εργασίας δεν πρόκειται να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και ότι χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας με τεχνογνωσία, καινοτομία, έρευνα. «Μόνο έπειτα από εκσυγχρονισμό του κράτους θα δούμε επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις», είπε και συμπλήρωσε ότι βασκή προϋπόθεση είναι το σταθερό φορολογικό περιβάλλον. «Το πώς θα διαπραγματευτούμε τη θέση μας στην ευρωζώνη και το συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι δουλειά των πολιτικών. Χωρίς όμως να πληγεί η οικονομία που είναι πολύ ευαίσθητη», είπε ο κ. Καλιτζάντζης.