Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, κατ’ αναλογία της τακτικής που ακολουθήθηκε στο υπουργείο Παιδείας για να βγει ο αριθμός των 1.500 «πλεοναζόντων» διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, μπαίνουν 91.000 δημοτικοί υπάλληλοι, με στόχο τη διαθεσιμότητα –πέρα από τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες -, που θα ενταχθεί, ως το τέλος του 2013, στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Την ίδια ώρα που πρυτάνεις αμφισβητούν ως αυθαίρετη την αριθμολογία του υπουργείου Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών επισπεύδει τις διαδικασίες για να προχωρήσει η καταγραφή «πλεονάζοντος» προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχει ήδη γίνει μια πρώτη «αξιολόγηση» στους δήμους, με βάση τεχνοκρατικούς δείκτες, στους οποίους όμως δεν περιλαμβάνεται το πλήθος των αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην τελική φάση «μελέτη» του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συνυπολογίζονται η στελέχωση των δήμων (αριθμός υπαλλήλων), πληθυσμιακά δεδομένα (αριθμός κατοίκων) και τα οικονομικά στοιχεία (στοιχεία εσόδων – εξόδων, ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, υπερχρεωμένοι ΟΤΑ).
Επιδιώκεται έτσι να προκύψει, πριν από την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, ο αριθμός θέσεων που πρέπει να μειωθούν στους ΟΤΑ, ώστε στη συνέχεια να δοθούν λίστες υπαλλήλων από τους δήμους για ένταξη στη διαθεσιμότητα, με υποσχέσεις ότι αυτή θα οδηγήσει σε μετατάξεις και όχι σε απολύσεις.
Την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία, αξιολογώντας την «πρόοδο» των υπηρεσιών στην εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων για λιγότερο κράτος, η κυβέρνηση αναζητεί το «χρυσό ψαλίδι». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμο το… πατρόν για την ένταξη στον προθάλαμο των απολύσεων, ή αλλιώς την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, 25.000 εργαζομένων ως τον Δεκέμβριο του 2013. Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στον στόχο που έχει θέσει για ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013, και επιχαίρει για την «επιτυχία» ότι μέσα σε δύο μήνες «πήγαμε από το μηδέν σε πενταψήφιο αριθμό υπαλλήλων».
Το «πράσινο φως» για να «κλειδώσουν» αριθμοί, ονοματεπώνυμα υπαλλήλων και φορείς του Δημοσίου απ’ όπου αυτοί θα προέρχονται δόθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Είναι ενδεικτικό ότι προετοιμάζοντας το έδαφος ο κ. Μητσοτάκης είχε, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, προαναγγείλει ότι οι «δεξαμενές» για την εύρεση προσωπικού που θα ενταχθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου στο πρόγραμμα κινητικότητας θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ΟΤΑ, όπου θα καταγραφεί πλεονάζον προσωπικό αλλά και ελλείψεις, ο δεύτερος γύρος αξιολόγησης δομών από τον χώρο της Υγείας και η αξιολόγηση της «περιφέρειας του Δημοσίου», δηλαδή τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μπορεί να υπάρξουν συγχωνεύσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στο πλαίσιο σχεδίων «ορθολογικής διαχείρισης». Παράλληλα, είναι διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγκαστικών αποχωρήσεων και απολύσεων στην αμυντική βιομηχανία.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα φθάσουν στην ελληνική πρωτεύουσα στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα, κατά… σύμπτωση, μπαίνουν επίσημα σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι περίπου 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 εργαζομένων για το πρώτο «κύμα» της κινητικότητας, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας.
«Αγκάθι» για την κυβέρνηση ως την τελευταία στιγμή πριν από την παράδοση στοιχείων στην τρόικα για τις απολύσεις (στόχος οι 4.000 ως το τέλος Δεκεμβρίου) και τη διαθεσιμότητα (άμεσα οι πρώτοι 12.500 και εν ευθέτω χρόνω άλλοι 12.500) ήταν η άρνηση των πανεπιστημιακών αρχών να δώσουν λίστες με το διοικητικό προσωπικό. Κι αυτό την ώρα που το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευθεί για ένταξη στη διαθεσιμότητα περίπου 1.500 εργαζομένων από τις διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
Βέβαια, η ενεργοποίηση εναλλακτικού σχεδίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Παιδείας. Εχει δοθεί ως τελική ημερομηνία η 15η Σεπτεμβρίου για να αποσταλούν οι λίστες των διοικητικών από τα πανεπιστήμια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ