Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η λίστα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα θα είναι έτοιμη στην ώρα της στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και στους προέδρους των ΑΤΕΙ, οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και να καταρτίσουν την λίστα των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων.
Στη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό, στο οποίο έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Σεπτεμβρίου.
Εμπλοκή παρουσιάζεται στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ έχουν βάλει λουκέτο διαμαρτυρόμενα για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΤΕΙ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι που να περισσεύουν και ότι εάν προχωρήσει η διαθεσιμότητα, τα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που πρόκειται να ενταχθούν στην κινητικότητα, ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει μια προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
«Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πάντως, από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο προς κατάρτιση της λίστας, ακόμη κι αν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΤΕΙ δεν προχωρήσουν στην αυτοαξιολόγηση.
Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η λίστα θα είναι έτοιμη ώς τις 28 Σεπτεμβρίου και σημειώνει ότι υπάρχουν τμήματα που ανταποκρίνονται στη διαδικασία.
Ωστόσο, ακόμη κι αν η λίστα από το υπουργείο Παιδείας δεν φτάσει στην ώρα της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Tο αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων.
Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας θα ενταχθούν υπάλληλοι των ΟΤΑ, από το χώρο της Υγείας, καθώς και από την «περιφέρεια του Δημοσίου», δηλαδή από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκης.
Από τον Ιούνιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.
Τις επόμενες ημέρες τίθενται σε διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, περίπου 2.000 υπάλληλοι υπουργείων και 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι από AEI και ΤΕΙ.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση δομών στους δήμους, απ’ όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας.
Η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου
Ο κ. Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση επισήμανε ότι τα μηνύματα που εκπέμπει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τα θέματα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά να εκτείνονται και στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, στη λειτουργία του κράτους με στόχο την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τόνισε, επίσης, για μια ακόμα φορά την ανάγκη αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος του θεσμού αυτού στην βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου.Επιπλέον ζήτησε να ληφθεί μέριμνα ώστε να παραμείνουν και να αξιοποιηθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, άτομα με ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα και δυνατότητες συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο.
Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και την κατάσταση στην Παιδεία, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν, να είναι ανοιχτά, να μην δημιουργούνται προβλήματα στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Όλα τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε καλόπιστα και να βρούμε λύσεις, παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για τους εκπαιδευτικούς, για τις οικογένειες αλλά και φυσικά για το ΠαΣοΚ, σημείωσ, το ολοήμερο σχολείο, τα ειδικά σχολεία για παιδιά με αναπηρίες, η σωστή λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης είναι θέματα μη διαπραγματεύσιμα.
«Εμείς αναλάβαμε και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς το υπουργείο Παιδείας, για να λειτουργήσουν όλα όπως πρέπει.Όμως δεν μπορεί κανείς να αποδεχτεί λογικές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δημόσιο σχολείο αλλά και τους μαθητές, ως «μέσα» εξυπηρέτησης κομματικών σχεδιασμών. Και είμαστε βέβαιοι ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δε θα αποδεχθεί αυτές τις λογικές που σε τελική ανάλυση θίγουν τους ίδιους, αλλά και την λιγότερο προνομιούχα ελληνική οικογένεια και τους μαθητές, που προσδοκούν από την δημόσια εκπαίδευση. Γιατί ποιος άλλος χάνει, όταν κλείνουν τα δημόσια σχολεία;» διερωτήθηκε.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι το ΠαΣοΚ είναι έτοιμο να προχωρήσει σ΄ ένα ανοιχτό και υπεύθυνο διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς της – με τα σχολεία ανοιχτά- για όλα τα θέματα που αφορούν την δημόσια εκπαίδευση και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.
Εξάλλου, την Παρασκευή το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ συναντήθηκε με τον Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών, την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και τα αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων, ενόψει της αξιολόγησης από την τρόικα. Στο κλιμάκιο του ΠαΣοΚ, συμμετείχαν οι κ.κ. Ν. Ανδρουλάκης, Φ. Σαχινίδης και Χρ. Πρωτόπαπας.