Η Κιρούνα, μια πόλη 18.000 κατοίκων στα σύνορα της Σουηδίας με την Φινλανδία θα μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου με τα δημόσια κτίρια και τα σπίτια της τρία χιλιόμετρα ανατολικότερα. Ο λόγος της… αναγκαστικής μετακόμισης ειναι καθαρά γεωλογικός: τα ορυχεία σιδήρου που λειτουργούν εδώ κι έναν αιώνα στα περίχωρα της μικρής πόλης εχουν προκαλέσει γεωλογικές μεταβολές στο έδαφος της Κιρούνα, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να φοβούνται τον κίνδυνο υποχώρησης του εδάφους σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου της -ήδη, πολλές τεράστιες ρωγμές εχουν κάνει την εμφάνιση τους στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και στις λεωφόρους της.
Θα ειναι μια χρονοβόρα, επίπονη και πολυέξοδη διαδικασία: σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια που θα διαρκέσει συνολικά η «μετακόμιση», θα μεταφερθούν συνολικά 3.000 σπίτια κι οικίες, ολόκληρες ή σε «τεύχη», δημόσια κτίρια θα διαλυθούν και θα συναρμολογηθούν ξανά, ενώ κάποιες άλλες μεγάλες κατασκευές, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός, θα καταστραφούν εντελώς και στη θέση τους θα χτιστούν νέες εγκαταστάσεις.
Πριν από μερικές ημέρες, στις 31 Αυγούστου, μπήκε το τελευταίο τρένο στο σταθμό της Κιρούνα, με πολλούς από τους κάτοικους να παρακολουθούν τη διαδικασία συγκινημένοι. «Νιώθω νοσταλγία και θλίψη για το σταθμό», σημειώνει η κάτοικος της πόλης, Μία Μόρτλουντ. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας στην εταιρία White που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση της Κιρούνα, Μίκαελ Στένκβιστ, «η πλειοψηφία των κατοίκων έχει κατανοήσει πλήρως την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής και έχει αποδεχτεί το γεγονός της μεταφοράς».
Ένα από τα λιγοστά κτίρια που θα διασωθούν χωρίς να υποστούν καμία μεταβολή ειναι ο παλιός καθεδρικός ναός της πόλης, που ψηφίστηκε το 2001 ως η πιο όμορφη εκκλησία σε όλη τη Σουηδία. Ο ναός θα «ξεριζωθεί» σε ένα και μοναδικό κομμάτι, θα τοποθετηθεί σε ένα γιγάντιο φορτηγό και θα ξαναστηθεί τρία χιλιόμετρα μακρύτερα, προς μεγάλη ικανοποίηση των κατοίκων της Κιρούνα.