Ξεκάθαρο μήνυμα προς την τρόικα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας έστειλε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς από το βήμα της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Με μια ομιλία που είχε πολλούς παραλήπτες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, όπως είχε προαναγγείλει εδώ και ημέρες «Το Βήμα», ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξουν μέτρα ανάκαμψης και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του προς τους πιστωτές για τήρηση από την πλευρά τους των συμφωνηθέντων. Ο κ. Σαμαράς έστειλε και μήνυμα αισιοδοξίας προς τους πολίτες, λέγοντας ότι τα δύσκολα μένουν πίσω. Επίσης, δεσμεύθηκε γα διανομή κοινωνικού μερίσματος από το 2014 σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους, αλλά και ευρύτερα σε κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από την κρίση. Αυτό θα κριθεί βεβαίως από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο οποίο αναφέρθηκε πολλάκις ο Πρωθυπουργός και καθίσταται στρατηγικός στόχος για την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε με έντονο ύφος στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «προφήτες της καταστροφής».

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο στην ομιλία του, στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία που ήδη είναι αρκετά πιεσμένη, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι «βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή, αν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος».


«Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα»
διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «καλύπτουμε μόνοι μας τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού», «η χώρα μας στέκεται στα πόδια της» και ότι αυτό είναι «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική».
Μάλιστα, παρομοίασε την προσπάθεια που γίνεται για την έξοδο από το μνημόνιο με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τόνισε ότι η απαλλαγή από το άγος και το άγχος του δανεισμού είναι ο σύγχρονος αγώνας για ανεξαρτησία.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για εθνική προσπάθεια, προβάλλοντας τον όρο «Νέα Ελλάδα», έκανε αναφορά στο ΠαΣοΚ και ευχαρίστησε όσοι στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι συντελείται ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα, με πολλούς κόπους, τεράστιες θυσίες και πάρα πολύ πόνο. Στη συνέχεια, συνιστώντας επί της ουσίας υπομονή για λίγο διάστημα ακόμη, έδειξε τον τελικό στόχο, τονίζοντας: «Σε λίγο θα πούμε «τέλος στην εποχή των μνημονίων» και η Ελλάδα μόνη της θα ορίζει την τύχη της».
Αρκετές φορές ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θέλοντας να υπογραμμίσει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση σημείωσε ότι η Ελλάδα αν δεν είχε ύφεση θα είχε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα από 6% ως 8%, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Σε αυτό το σημείο η αναφορά στην τρόικα ήταν σαφής και ξεκάθαρη με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά επειγόντως μέτρα ανάκαμψης».
Για να καθησυχάσει τους δανειστές και να ακυρώσει την κριτική πολλών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις παλιές κακές συνήθειες, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν» και διευκρίνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος όμως, θέλοντας να εξουδετερώσει και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εσχάτως και με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί νέου μνημονίου και νέων δημοσιονομικών μέτρων, ήταν απόλυτος.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα απ’ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη… μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει η χώρα».
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε με έμφαση αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα και αναφέρθηκε σε πληθώρα ενεργειών και αποφάσεων τον τελευταίο χρόνο, ζητώντας από τους πιστωτές να τηρήσουν και αυτοί όσα έχουν συμφωνήσει και δεσμευθεί έναντι της χώρας.
Μάλιστα, για το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητάς του, θέλησε να θέσει την ελληνική κυβέρνηση εκτός συζήτησης, δηλώνοντας ότι αυτό είναι ζήτημα των δανειστών για το πώς θα μας βοηθήσουν, και σημείωσε: «Πρέπει να τελειώσει αυτή η συζήτηση, διότι αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη στην προσπάθειά μας».
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και ανέδειξε το 2014 ως το έτος της ανάκαμψης της χώρας. Απέφυγε να δώσει παροχές, αλλά δεσμεύθηκε ότι «την επόμενη χρονιά θα πληρώσουν όλοι πολύ λιγότερα» και παραδέχθηκε ότι τα βάρη των φορολογουμένων το 2013 ήταν δυσβάσταχτα.
Στο σημείο αυτό δεσμεύθηκε, ανάλογα από την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, το 70% να κατευθυνθεί σε πολιτικές για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία.

«Υψιστη προτεραιότητα είναι να δώσουμε μια ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επόμενη προτεραιότητα να δώσουμε μια ανακούφιση στους ένστολους. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε… Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα»
τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός όμως δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγόρησε ότι αποδομεί την ελληνική επιτυχία χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία. «Εχουν χάσει την ψυχή τους και το φιλότιμο. Θα χάσουν σε όλα» είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέκρινε σφόδρα και τη «ναζιστική», όπως τη χαρακτήρισε, Χρυσή Αυγή.
Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για τον κ. Ευ. Βενιζέλο
«Ξέρουμε τα όρια αντοχής της κοινωνίας»

Με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, στα επιμελητήρια και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στις 11 σήμερα το πρωί, ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα συμπληρώσει την παρέμβαση που έκανε στο συμπόσιο για την 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠαΣοΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα αναδείξει σε πρώτες προτεραιότητες για την κυβέρνηση την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει ότι μόνο αν η κυβέρνηση κινηθεί σε αυτούς τους άξονες, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις, θα παρακινηθεί και η κοινωνία να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξουν ανάπτυξη και μια ανταγωνιστική οικονομία. Επιπλέον, αναμένεται να σημειώσει ότι τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΝΔ έχουν απόλυτη αίσθηση των ορίων αντοχής της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής, και ότι για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία χρειάζεται να αλλάξουν στάση και οι εταίροι μας και να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Οπως τόνισε στο συμπόσιο του ΠαΣοΚ, η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα είναι μοναδική στη διεθνή δημοσιονομική ιστορία. «Η επιτυχία μας στον αριθμητή του κλάσματος έλλειμμα προς ΑΕΠ έχει ήδη καταγραφεί. Αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο είναι η αλλαγή στον παρονομαστή του κλάσματος, η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ετσι θα λυθούν όλα τα ζητήματα που αποτελούν μια αλυσίδα: η βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό. Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες, να διορθώσουμε λάθη που έγιναν πάνω στη μάχη να σταθεί η πατρίδα μας όρθια» σημείωσε.
Αναμένεται επίσης να επιμείνει στην ανάγκη της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον πολίτη και να συμβάλει στην ανάπτυξη, καθώς και στην ανάγκη να συμφωνηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, να υπάρξει το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Επίσης, θα αναφερθεί στη συμβολή του ΠαΣοΚ ως κυβερνητικού εταίρου σε σειρά θεμάτων, από τους πλειστηριασμούς, τη ρύθμιση των δανείων, των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενδεχομένως και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως την προώθηση προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ