Τα πάθη της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Milliyet» - προφανώς ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση - απαγόρευσε στον αρχισυντάκτη της Ντεριά Σαζάκ να αρθρογραφεί. Πρόκειται για το τρίτο θύμα της ιδιόμορφης τουρκικής αντίληψης για την ελευθεροτυπία στην ίδια εφημερίδα και σε διάστημα πέντε μηνών.

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Milliyet» – προφανώς ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση – απαγόρευσε στον αρχισυντάκτη της Ντεριά Σαζάκ να αρθρογραφεί. Πρόκειται για το τρίτο θύμα της ιδιόμορφης τουρκικής αντίληψης για την ελευθεροτυπία στην ίδια εφημερίδα και σε διάστημα πέντε μηνών. Ο κ. Σαζάκ ο οποίος αρθρογραφούσε επί 30 και πλέον χρόνια στην «Millijet» θα μπορεί «να πηγαίνει στην εφημερίδα αλλά δεν θα κάνει τίποτε», λέγουν τουρκικές πηγές.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εφημερίδα δημοσίευσε τα πρακτικά της συνομιλίας τριών μελών του φιλοκουρδικού κόμματος της Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΚΕΔ) με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, γεγονός το οποίο «ενόχλησε πάρα πολύ» τον πρωθυπουργό Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντεριά Σαζάκ θεωρήθηκε υπεύθυνος αλλά έλαβε τα συγχαρητήρια από τον αρθρογράφο της εφημερίδας Χασάν Τσεμάλ ο οποίος αμέσως απολύθηκε ύστερα από έντονη προσωπική κριτική που δέχτηκε από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Απολύθηκε επίσης και ο συντάκτης Ναμίκ Ντουρουκάν, ο οποίος έγραψε στις αρχές Μαρτίου τα σχετικά με τη συνομιλία Οτσαλάν με την ομαδα του ΚΕΔ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.