Συρία: Έφυγαν οι επιθεωρητές- Θέμα χρόνου η επέμβαση

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποχώρησαν από την Δαμασκό, έχοντας ολοκληρώσει το έργο της έρευνας σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο «περιορισμένης δράσης», χωρίς την εμπλοκή χρεσαίων δυνάμεων εναντίον του καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι επιθεωρητές πέρασαν τα σύνορα προς τον γειτονικό Λίβανο, αίροντας έτσι ένα πολιτικό, αλλά και πρακτικό εμπόδιο για την έναρξη μιας «αναγγελθείσας» αμερικανικής επέμβασης.

Μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε επίθεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους ερευνητές του ΟΗΕ και να διακόψει το ερευνητικό τους έργο θεωρείτο αδιανόητη. Ουσιαστικά όμως, το έργο των ερευνητών δεν έχει τελειώσει, καθώς παραμένει να αναλύσουν τα δείγματα που ελήφθησαν και να συντάξουν τις σχετικές αναφορές – διαδικασία που αναμένεται να πάρει ως και δύο εβδομάδες, χρονικό διάστημα που θα έδινε στον Άσαντ το περιθώριο να ανασυνταχθεί.

Μία πρώτη προφορική ενημέρωση από τους επιθεωρητές που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αναμένει εντός του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς η αποστολή τους αναχώρησε το πρωί από τη Δαμασκό έπειτα από τέσσερις ημέρες ερευνών.

Δύο εβδομάδες θα απαιτηθούν για την τελική ανάλυση των δειγμάτων από τη Συρία, ωστόσο έως τότε αναμένεται ότι θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιορισμένης κλίμακας στοχευμένη επιχείρηση που σχεδιάζουν ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ οι ΗΠΑ.

Η φάλαγγα των οχημάτων που μετέφερε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου από το ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού περνώντας στον γειτονικό Λίβανο με κατεύθυνση το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Στη συνέχεια, αεροσκάφος που διέθεσε η γερμανική κυβέρνηση απογειώθηκε από τη Βηρυτό.

Το απόγευμα του Σαββάτου το αεροσκάφος που μετέφερε τους επιθεωρητές προσγειώθηκε στο Ρότερνταμ. Οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν στην έδρα του Οργανισμού στη Χάγη και τα δείγματα θα διανεμηθούν σε εργαστήρια για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Η αποχώρηση των επιθεωρητών αφαιρεί τόσο το πρακτικό, όσο και το πολιτικό εμπόδιο, για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό.

Παρόλα αυτά, μετά το ηχηρό «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου, την γερμανική αποχή από οποιαδήποτε επιχείρηση στη Συρία και την καθυστέρησης για μερικές ημέρες ακόμα της απόδοσης του πορίσματος των ερευνητών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, οι Αμερικανοί ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για μια μονομερή επέμβαση καθώς ήδη από νωρίς ο πρόεδρος Ομπάμα είχε καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στηρίζονται σε δικά τους στοιχεία για τον στρατηγικό τους σχεδιασμό και δεν επρόκειτο να αναμένουν το πόρισμα του ΟΗΕ.

Όπως όλα δείχνουν, τα αμερικανικά σχέδια για επίθεση θα προχωρήσουν κανονικά, δεδομένης μάλιστα της δέσμευσης του προέδρου Ομπάμα να τηρήσει τα λεγόμενά του περί «κόκκινης γραμμής» στην χρήσης χημικών όπλων.

Η Ρωσία που παραμένει βασικός σύμμαχος της Συρία, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει τον μοναδικό ναύσταθμο στην Μεσόγειο στην συριακή πόλη Ταρτούς, προειδοποίησε ότι ¨οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση που θα παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» θα συνιστά «άμεση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου».

Από την άλλη πλευρά ο σύρος πρόεδρος Άσαντ έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα αμυνθεί ενάντια σε οποιαδήποτε δυτική «επίθεση».

Τζον Κέρι: Αδιαμφισβήτητα τα στοιχεία ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα

Οι ΗΠΑ διαθέτουν «ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες» πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσιάζοντας «αποχαρακτηρισμένες» πληροφορίες για την επίθεση της 21 Αυγούστου.

Ο Άσαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή, είπε ο Κέρι, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν υπόψη τους την εμπειρία στο Ιράκ», όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, ο Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος περιμένει να δει αν ο Άσαντ θα μείνει ατιμώρητος και ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι μόνες τους» στην επιθυμία τους να αντιδράσουν -το σχόλιο του Κέρι για την αιφνιδιαστική άρνηση της Βρετανίας να μην συμμετάσχει σε μια τέτοια επέμβαση.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις. Τόνισε εξάλλου ότι η ενδεχόμενη επέμβαση δεν θα είχε καμία σχέση με του πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ή τις παρεμβάσεις για την ανατροφή του Καντάφι στη Λιβύη.

«Γνωρίζουμε πού και πότε»

Το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα όχι μόνο στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενες επιθέσεις κοντά στην ίδια περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» είπε. Δήλωσε μάλιστα ότι, λίγο πριν από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, μονάδα του Άσαντ στην περιοχή έλαβε οδηγίες για χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών.

Ο Κέρι διευκρίνισε πάντως ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα χημικά του Άσαντ θα παρουσιαστούν μόνο στα μέλη του Κογκρέσου.

Υποστήριξε επίσης η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μπορεί να δείξει μόνο το εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και όχι από ποιον.

Η Συρία απορρίπτει την προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ

Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε «αποσπασματική έκθεση» για τη χρήση χημικών όπλων, η οποία θα μπορούσε να συνταχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των ειδικών του ΟΗΕ, μετέδωσε την Παρασκευή η επίσημη συριακή τηλεόραση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του «απορρίπτει οποιαδήποτε αποσπασματική έκθεση δημοσιοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προτού η αποστολή [των Ηνωμένων Εθνών] ολοκληρώσει την εργασία της και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από την αποστολή».

Οι αναλύσεις αυτές, οι οποίες θα γίνουν σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, θα χρειαστούν εβδομάδες εργασίας, έχει διευκρινίσει ο ΟΗΕ.

Ο Μουάλεμ ζήτησε επίσης «η αποστολή να ερευνήσει επίσης σε τοποθεσίες στις οποίες Σύροι στρατιώτες εκτέθηκαν σε νευροπαραλυτικά αέρια» τα οποία χρησιμοποίησαν οι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με την Δαμασκό.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ μετέβησαν στην Μουανταμίγιατ αλ Σαμ στα δυτικά της Δαμασκού και στην ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου φέρεται ότι έγινε η επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, για την οποία η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες κατηγορούν το συριακό καθεστώς.

Η Δαμασκός κατηγορεί από την πλευρά της τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων στις 24 Αυγούστου στην Τζόμπαρ, στα προάστια της Δαμασκού, για να απωθήσουν επίθεση του στρατού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.