Να «δοθεί χρόνος» για την εκπλήρωση της αποστολής των επιθεωρητών και να παρουσιαστεί η έκθεσή τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν αποφασιστεί η όποια δράση, ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να καταθέσει ψήφισμα κατά του καθεστώτος Άσαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι επιθεωρητές χρειάζονται «τέσσερις ημέρες ακόμη» για την ολοκλήρωση της έρευνας επί των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων και επιπλέον χρόνο για την επιστημονική ανάλυση των ευρημάτων, δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.
«Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις. Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες [ακόμη] και μετά θα πρέπει να αναλύσουμε επιστημονικά [τα στοιχεία που συλλέχθηκαν] με ειδικούς, και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για όποιες δράσεις» επισήμανε.
Ο δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ήλθαν τη στιγμή που η Βρετανία ετοιμάζεται να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει «την επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ» και θα εγκρίνει τα «απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων» στη Συρία.
Σχετικά με το ψήφισμα -που ούτως ή άλλως θα προσκρούσει σε σινορωσικό βέτο- η Μόσχα επισημαίνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και παραδοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.
Για όσο διάστημα παραμένουν οι επιθεωρητές στη Συρία θεωρείται απίθανη η έναρξη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, δεδομένου του κινδύνου που συνεπάγεται για τους εμπειρογνώμονες μία επέμβαση της Δύσης, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
Στη Δαμασκό πέραν της αποστολής του ΟΗΕ βρίσκεται και η αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τον Αφοπλισμό Άντζελα Κέιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σε Ευρώπη και αραβικό κόσμο έχουν ήδη επιρρίψει την ευθύνη για τη χρήση χημικών στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και εμφανίζεται ως ζήτημα ημερών η ανάληψη δράσης με «χειρουργικές» επιδρομές σε επιχείρηση μικρής χρονικής διάρκειας.
Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έχουν δηλώσει πως το «πράσινο φως» της Δαμασκού στην επιτόπια έρευνα του ΟΗΕ ήλθε «πολύ αργά», καθώς μπορεί να έχουν καταστραφεί οι αποδείξεις εξαιτίας των εκτεταμένων βομβαρδισμών που ακολούθησαν στις περιοχές όπου καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε η επίθεση.
Αναλυτές επίσης θεωρούν ότι η αποστολή του ΟΗΕ δεν θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο ως προς την απόδοση της ευθύνης για τη χρήση χημικών όπλων, η οποία κατά τη συριακή αντιπολίτευση προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.
Δεύτερη ημέρα ερευνών
Οι επιθεωρητές εισήλθαν την Τετάρτη σε περιοχές που ελέγχονται από τις συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις, επαναλαμβάνοντας έπειτα από διακοπή μίας ημέρας την έρευνα σε τοποθεσίες όπου καταγγέλλεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων.
Αναχώρησαν με αυτοκινητοπομπή έξι οχημάτων από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν στη Δαμασκό με κατεύθυνση τις περιοχές Ζαμάλκα και Μαλέιχα.
Η έρευνα είχε διακοπεί την Τρίτη για λόγους ασφαλείας μετά την επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη ημέρα όχημα της αυτοκινητοπομπής από ελεύθερους σκοπευτές στην ουδέτερη ζώνη, όπου κυβέρνηση και αντάρτες έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός.
Τη Δευτέρα οι επιθεωρητές είχαν μεταβεί στη συνοικία Μουανταμίγια. Επισκέφτηκαν δύο νοσοκομεία, έλαβαν συνεντεύξεις από γιατρούς και ασθενείς, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες της καταγγελλόμενης επίθεσης, και συνέλεξαν βιολογικά και περιβαλλοντικά δείγματα για εργαστηριακούς ελέγχους.