Διαρρηγνύει – επί τρίτη ημέρα τα ιμάτιά του ότι είναι αθώος αλλά στοχοποιημένος πολιτικά, ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ο πρώην υπουργός επέμεινε στα περί μεθόδευσης εξόντωσής του, με κορυφαίο – κατά τον ίδιο – παράδειγμα την έρευνα του Κοινοβουλίου για τα υποβρύχια αποκλειστικά για το πρόσωπό του και ενώ η υπόθεση βρισκόταν σε εξέλιξη έξι χρόνια μετά τη δική του θητεία. «Η Βουλή το κουκούλωσε, αρνήθηκε να ελέγξει», είπε.
Ο ίδιος ονομάτισε ως πρωταγωνιστές της επικοινωνιακής επίθεσης που δέχθηκε στο παρελθόν «τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στελέχη του χώρου των media», εκτιμώντας ότι και στην παρούσα φάση «αμυδρά διαμορφώνεται κάτι ανάλογο, με άλλες συνθέσεις, βεβαίως, καθώς άλλαξαν τα πρόσωπα».
Ο Τσοχατζόπουλος εκρήγνυται κάθε φορά που η έδρα κάνει αναφορά στις κατηγορίες του βουλεύματος, και τονίζει «εις βάρος μου δεν υπάρχει καμία δωροδοκία. Ούτε ζήτησα, ούτε πήρα ανταλλάγματα». Ενταση κυριάρχησε και ύστερα από ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής σχετικά με προσωπικά σημειώματα που βρέθηκαν στο γραφείο Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι πλαστά, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της συνηγόρου του Δημοσίου, κύριας Ουρανίας Μενδρινού, λέγοντας της «έχετε μένος, κατ´ εντολή του εντολοδόχου σας. Μη διολισθαίνετε».
Σε ερώτηση μάλιστα του αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, προκείμενου να σχολιάσει τα λεγόμενα της λογίστριάς του, Φρόσως Λαμπροπουλου, σχετικά με την εταιρεία Nobilis, ο κατηγορούμενος έχασε την ψυχραιμία του. «Με κουτσομπολιά θα με αγγίξετε, κ. Εισαγγελέα; Αυτά είναι κουτσομπολιά και παραμύθια».
«Αυτή είναι η πραγματικότητα του κατηγορουμένου», παρενέβη ο πρόεδρος κ. Χρήστος Κατσιάνης.

Ο Παντελής Ζαχαριάδης


Σε δήλωση με την οποία ξεκίνησε την απολογία του σήμερα Τετάρτη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στο χθεσινό περιστατικό αποβολής του συνηγόρου του, μιλώντας για κάτι «πρωτοφανές», μίλησε για «άνωθεν επιρροές» και «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννη Αδαμόπουλο που ήλθε χθες μετά το συμβάν να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αδαμόπουλος είναι και σήμερα παρών στο δικαστήριο.
Στο χθεσινό επεισόδιο με τα «αμαρτωλά λεφτά», αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι «Η κατηγορία είναι επί των ώμων του κατηγορουμένου, μέχρι να εκδοθεί απόφαση, και ο εισαγγελέας δικαιούται και υποχρεούται να χρησιμοποιεί αυτά που λέει το βούλευμα».

Μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, σειρά είχε ο Παντελής Ζαχαριάδης, ο οποίος τόνισε κατά την απολογία του:

«Απεκόμισα μόνον βλάβη από αυτή την ιστορία. Δεν είχα όφελος ούτε μισό ευρώ. Μόνοι τους με βάλανε, μόνοι τους με βγάλανε ( ήταν πληρεξούσιος εκπρόσωπος και αντίκλητος της off shore Torcaso). Δεν ξέρω τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Είχα πελάτη τον Μπάμπη Βωβό 30 χρόνια και θεώρησα υποχρέωσή μου να του πάω έναν πελάτη: τον Νίκο Ζήγρα. Μου είχε μιλήσει για Κυπρίους και Λιβανέζους που ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Χαρά μου ήταν που άκουσα για ξένους στη χώρα, και εγώ εξαγωγική εταιρεία έχω. Δεν υπήρχε κάτι ύποπτο».

Η απολογία του αδελφού της Βίκυς Σταμάτη

Ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης ο οποίος είχε αναλάβει τις εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έδωσε τη δική του απολογία για την υπόθεση αλλά και την κατάσταση στην οικογένεια Τσοχατζόπουλου-Σταμάτη.

«Δεν υπήρχε πρόθεση, ούτε λόγος, να κρύψουμε κάτι. Το σπίτι ήταν τίγκα στις φωτογραφίες του Ακη Τσοχατζόπουλου με την αδελφή μου. Ολοι ήξεραν για ποιον δούλευαν. Ανέλαβα την εποπτεία των εργασιών, γιατί είχα υποχρέωση στην αδελφή μου, που ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα, με πολλά προβλήματα. Οταν γεννήθηκε ο δικός μου ο γιος, έκανε τη baby sitter για δύο – τρία χρόνια. Είχε υπερβολική αγάπη για τα παιδιά. Εκείνη την περίοδο, εξάλλου, δεν ήταν σε θέση η ίδια να διαχειριστεί τις εργασίες, έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή και η ψυχολογική της υγεία ήταν επιβαρημένη, είχε ένταση. Και επειδή είμαστε από χωριό, έτσι ήταν όλοι σίγουροι ότι τα λεφτά δεν θα χάνονταν στον δρόμο. Κρατούσα αποδείξεις ακόμη και για δαπάνη του ενός ευρώ».

Και πρόσθεσε, σε σχέση με τον πρώην υπουργό: «Για ποιον λόγο να τεθεί υπό αμφισβήτηση; Εμείς τον δεχθήκαμε στην οικογένειά μας, ως ένα πρόσωπο που έχαιρε της εκτίμησης και της αποδοχής της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ήξερα την περιουσιακή του κατάσταση. Να σας πω και κάτι άλλο; Η αδελφή μου με υπεραγαπάει. Αν ήξερε ότι οι εργασίες ήταν επιλήψιμες, θα με απέτρεπε, θα μου έλεγε «Παναγιώτη, άστο…»».

Ο Παναγιώτης Σταμάτης αναφέρθηκε και στον επτάχρονο ανιψιό του, γιο του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη, που αυτή τη στιγμή ζει με την οικογένεια Σταμάτη στο Ζέλι Φθιώτιδος. «Η αιφνίδια απομάκρυνση από την οικογένειά του, έχει συνέπειες. Πάσχει από κατάθλιψη, με αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Τι να πω, όταν με ρωτάει «πόσο ύψος έχει το μπαλκόνι; Αν πέσω, θα πονέσω;». Πρόβλημα έχει και η μητέρα μου, γιαγιά του παιδιού, η οποία πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα και κατάθλιψη. Καθίσταται ανήμπορη να υποστηρίξει πρόσωπα και καταστάσεις».


Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, χρηματιστής, εκπρόσωπος της εταιρείας Morelia

«Συνεργάζομαι με τον Οράτιο Μελά 25 χρόνια, στον χρηματιστηριακό χώρο, την αγορά και την πώληση συναλλάγματος. Η δική μας δουλειά στηρίζεται σε γνωριμίες. Μας ενδιαφέρει από που έρχονται τα χρήματα και όταν έρχονται από ευρωπαϊκή τράπεζα, έχουμε κατά κάποιο τρόπο μια εγγύηση ότι έχουν ελεγχθεί. Ενας φίλος κοσμηματοπώλης μας σύστησε τον Νίκο Ζήγρα, το 1999. Μας είπε ότι επαγγελματικά εκπροσωπούσε έναν όμιλο αράβων. Ερχόταν πάντα μόνος του και έπαιρνε τα χρήματα, δεν ξέρω αν τον συνόδευε αστυνομικός του Τσοχατζόπουλου. Δεν τον ήξερα καν τον Τσοχατζόπουλο. Τώρα, ως προς την προέλευση των χρημάτων, όταν έρχεται κάποιος με ένα ποσό, π.χ. 30.000, δεν μπορείς να του πεις «που τα βρήκες; «. Θα φύγει. Διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία μας εμπλέκεται στην υπόθεση, όταν είδαμε το 2011 στον ελληνικό Τύπο, μια αναδημοσίευση κειμένου του Spiegel σχετικά με τα υποβρύχια, τη ΜΙΕ του Ματαντού και τη Ferrostaal. Καλέσαμε τον Ζήγρα να μας εξηγήσει, μας καθησύχασε και ζήτησε συγγνώμη. Εκτοτε, εξαφανίστηκε. Δεν απαντούσε ούτε στα τηλεφωνήματά μας. Αργότερα, όταν μάθαμε και για την έρευνα που είχε ξεκινήσει από τις ελβετικές αρχές για το πρόσωπο του, πήγαμε αυτοβούλως στις εισαγγελείς».

Οράτιος Μελάς, χρηματιστής, έτερος εκπρόσωπος της εταιρείας Morelia

«Δεν περίμενα ποτέ ότι στα 77 μου χρόνια, θα ήμουν κατηγορούμενος. Δουλεύουμε 35 χρόνια με αυτή την εταιρεία, καθαρά. Εμείς ήμασταν οι μόνοι που βάλαμε το όνομα μας. Το 2011 που διαπιστώσαμε την εμπλοκή μας, πήρα τηλέφωνο τον Ζήγρα. Ηρέμησε, μου είπε, μην κανείς έτσι, θα βρούμε τι είναι. Μετά μου αποκάλυψε «αυτά είναι από μια εντολή που πήρα από τον Τσοχατζόπουλο». Τον πρώην υπουργό δεν τον είχα δει παρά μια φορά, στον γάμο του Ζήγρα (έγιναν κουμπάροι το 2002). Εδωσα τον λογαριασμό του γιου μου, Κύρου, στον Ζήγρα γιατί ήταν πελάτης, στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης. Ηθελε να υπάρχει λογαριασμός, όχι μόνον στην Credit Lyonnais αλλά και στην Morgan Stanley. Τον εμπιστευόμουν, έβαζε πρώτα τα λεφτά, ήταν εντάξει. Δεν ήταν από την Κολομβία τα λεφτά, από την Ελβετία ήταν. Τα λεφτά στην Credit Lyonnais στέλνονταν συστηματικά από τον Ζήγρα, όχι από off shore».