Δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει «εντός ημερών» χτύπημα σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Aσαντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που παρέστησαν σε συνάντηση απεσταλμένων της Δύσης και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να κινηθεί προς χειρουργικές επιδρομές μικρής διάρκειας.
Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα εάν δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την εντολή, δηλώνει ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ενώ ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των αμάχων» τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Στο μεταξύ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν και σήμερα, Τετάρτη, τις έρευνες στην περιοχή, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Ασαντ έσπειρε το θάνατο με τη χρήση χημικών όπλων.
«Εχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος» δήλωσε ο Τσακ Χέιγκελ. «Ο πρόεδρος κι εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα ουσιαστικά, ο οποίος κατηγορεί ξεκάθαρα το καθεστώς Ασαντ για τη χρήση χημικών.
Ο ίδιος τόνισε ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρνουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ».
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Τηλεφωνική υποκλοπή «δείχνει» Ασαντ για τη χρήση χημικών
Την ίδια στιγμή δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός «πανικόβλητου» αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού
«Τις ώρες που ακολούθησαν την τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα ανατολικά της Δαμασκού, αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Αμυνας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σε κατάσταση πανικού με τον διοικητή της μονάδας των χημικών όπλων, ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο που σκότωσε περισσότερους των 1.000 ανθρώπους», σύμφωνα με το περιοδικό.
«Οι συνομιλίες αυτές υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι είναι βέβαιοι ότι οι επιθέσεις αυτές είναι έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά του καθεστώτος τις επόμενες ημέρες».
«Πυρετός» διαβουλεύσεων
Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον βγαίνει μπροστά για στρατιωτική δράση, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην επίθεση, και συγκαλεί εκτάκτως τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. «Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι’ αλλαγή στάσης μας απέναντι στη Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους.
«Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο Τζ. Κάμερον συγάλεσε εκτάκτως για την Πέμπτη τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Και από γαλλικής πλευράς, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το Παρίσι δεν θα «αποφύγει τις ευθύνες» του ως προς την αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων, και σημειώνουν πως η Γαλλία «δεν έχει καμία αμφιβολία» πως την ευθύνη φέρει το καθεστώς Aσαντ.
«Είμαστε έτοιμοι να τιμωρήσουμε αυτούς που έριξαν χημικά σε αθώους». Με αυτή τη σαφή δήλωση ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επισημοποίησε την Τρίτη το απόγευμα τη συμμετοχή της Γαλλίας στο δυτικό μέτωπο που ετοιμάζεται να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Μιλώντας στους γάλλους διπλωμάτες ο Ολάντ τόνισε ότι «όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χημικά εκτοξεύτηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις» και σημείωσε ότι αύριο θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Αμυνας της χώρας και ότι θα ενημερώσει το ταχύτερο το Κοινοβούλιο για τις εξελίξεις.
Οισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με «πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.
Ογερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.
Ρωσία, ΚίνακαιΙράνέχουν προειδοποιήσει για τις «καταστροφικές» συνέπειεες μια επίθεση κατά της Συρίας. Η Μόσχα, μάλιστα, κατηγορεί τη Δύση ότι «συμπεριφέρεται στον ισλαμικό κόσμο σαν μια μαϊμού που κρατά μια χειροβομβίδα».
Δημοσιεύματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων στη συριακή επικράτεια. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από συνασπισμό δυνάμεων -εκτός πλαισίου ΟΗΕ- με τη στήριξη πιθανώς του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέρριψε την Τρίτη στο καθεστώς Άσαντ την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας συνάντησης απεσταλμένων των κρατών-μελών στο Κάιρο, και με την ισχυρή στήριξη του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος δηλώνει ότι οι δράστες της επίθεσης με χημικά όπλα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, και καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να δράσουν. Η Σαουδική Αραβία συγκεκριμένα απαιτεί «αποφασιστική και σοβαρή» διεθνή στάση έναντι της Δαμασκού.
Η Δύση φέρεται να έχει ενημερώσει τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ «εντός ημερών», όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ απεσταλμένων δυτικών κρατών και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.
«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις προσεχείς λίγες ημέρες» δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας πως κλήθηκε η αντιπολίτευση να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, τη σχεδιαζόμενη «Γενεύη ΙΙ».
Στη συνάντηση της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης παρέστησαν ανώτατα στελέχη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, περιλαμβανομένου του προέδρου του Αχμάντ Τζάρμπα, και απεσταλμένοι από 11 κράτη-μέλη της ομάδας «Φίλων της Συρίας», ανάμεσά τους ο Ρόμπερτ Φορντ, ο ανώτατος αμερικανός απεσταλμένος που χειρίζεται το θέμα της Συρίας.
Πολεμικές προετοιμασίες – Κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ήδη να δικαιολογούν μία δυτική επέμβαση· αυτή ήταν η ουσία των δηλώσεων που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι, ενώ ο Τσακ Χέιγκελ συμπλήρωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «πολύ σύντομα» πληροφορίες σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
«Eχουμε μεταφέρει μονάδες για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος» είπε ο Χέιγκελ σε συνέντευξη προς το BBC. Ερωτηθείς εάν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει «έτσι απλά», ο Χέιγκελ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά».
Και σημείωσε ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι «παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα».
Την ίδια στιγμή, ο Ντέιβιντ Κάμερον συγάλεσε εκτάκτως για την Πέμπτη τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ήδη ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ -όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Και η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Η Ιταλία, ωστόσο, από την πλευρά της υπογραμμίζει διά της υπουργού Εξωτερικών Εμμα Μπονίνο πως δεν πρόκειται να μετάσχει σε καμία μορφή στρατιωτικής δράσης στη Συρία δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το Βερολίνο αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.
Από την πλευρά της η Τουρκία χαρακτηρίζει την επίθεση με χημικά όπλα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. «Πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Αγκυρα έχει δηλώσει εξ αρχής ότι θα μετάσχει σε επέμβαση εντός ή εκτός πλαισίου ΟΗΕ.
Το καθεστώς Ασαντ, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, η Δαμασκός θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο». Ο ίδιος αρνήθηκε τη χρήση χημικών εκ μέρους του καθεστώτος, λέγοντας ότι ένα χτύπημα της Δύσης θα εξυπηρετήσει μόνο τους αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Αναβλήθηκε, εν τω μεταξύ, για την Τετάρτη η δεύτερη επίσκεψη της αποστολής του ΟΗΕ στο σημείο των επιθέσεων για λόγους ασφαλείας. Η αυτοκινητοπομπή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δέχθηκε πυρά σκοπευτών τη Δευτέρα, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να φτάσει στη Μουανταμίγια αλ Σαμ και να συλλέξει δείγματα από τραυματίες. Την Τρίτη η αποστολή σχεδίαζε να μεταβεί στην ανατολική Γούτα.