Αγκαλιά με τους ευρωπαίους δανειστές ως το 2020

Για «πόλεμο» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για τις λύσεις που θα δοθούν για το ελληνικό ζήτημα του χρέους προετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι.
Στελέχη του ESM, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στέλνουν μήνυμα από το Λουξεμβούργο σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας: «Ξεχάστε το «κούρεμα», τώρα το ελληνικό χρέος το έχουμε αναλάβει εμείς».
Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν σαφές ότι στον βαθμό που η βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως έχει αποφασίσει το Eurogroup, περνά μέσα από τον Μηχανισμό Σταθερότητας που αντλεί από τις αγορές τα αναγκαία ποσά για την Ελλάδα, την Κύπρο και όποιες χώρες της ευρωζώνης έχουν ανάγκη, η έννοια του «κουρέματος» δεν υφίσταται.
Με αυτόν τον τρόπο ο ESM βρίσκεται κατ’ ουσίαν απέναντι από το ΔΝΤ, που αναμένεται ως τον Οκτώβριο να κάνει τα επόμενα βήματα, που είναι τα εξής:
1. Να επαναπροσδιορίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση τα στοιχεία του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2017, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης.
2. Να αποφασίσει κατά πόσον, σύμφωνα με τις νέες υποθέσεις, επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Το τρίτο και τελευταίο βήμα θα εξαρτηθεί από το συμπέρασμα. Στο «Ναι», δηλαδή ότι είναι βιώσιμο το χρέος, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην τρόικα και στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με πολύ περιορισμένους πόρους, στο «Οχι», ακολουθώντας τις αρχές του Καταστατικού του, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα «θα πορευθεί αγκαλιά με τον ESM ώσπου να επιστρέψει στις αγορές», λένε τα ίδια στελέχη, που βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια να ζητήσει περιορισμένα κεφάλαια από τις αγορές με εγγυημένα ομόλογα ή έσοδα από τιτλοποιήσεις, αλλά η ολική επαναφορά της στις αγορές δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2020.
Ως τότε οι ευρωπαίοι εταίροι και ο ESM έχουν αναλάβει όχι μόνο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αποφασίσει το Eurogroup αλλά και να επεξεργαστούν εναλλακτικά σενάρια ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014, που εκτιμάται γύρω στα 11 δισ. ευρώ.
Οπως έχει γράψει «Το Βήμα», τα χρήματα αυτά υπάρχουν από τα αδιάθετα κονδύλια του πακέτου στήριξης των τραπεζών, αλλά η μεταφορά τους σε άλλον λογαριασμό απαιτεί πρωτίστως πολιτική απόφαση.
Ανάπτυξη και βιωσιμότητα


Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, διατύπωσε τις εκτιμήσεις του τον Ιούλιο σε έκθεση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας αναφέρει ότι αυτό θα παραμείνει υψηλό το 2013, περίπου στο 176% του ΑΕΠ, προτού ξεκινήσει μια σταθερή υποχώρηση το 2015. Τον Ιούνιο, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την έκδοση των προβλεπόμενων εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο, ξεπέρασε τα 321 δισ. ευρώ και βρισκόταν στο 180% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι τον Δεκέμβριο του 2012 να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση στο ελληνικό χρέος –όταν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα –για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα βρίσκεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
Οπως αναφέρεται στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, αναμένεται να έχει μειωθεί στο 124% το 2020, αφού επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης της τάξεως του 4% του ΑΕΠ καθοριστούν τη διετία 2014-2015.
Στο τελευταίο αυτό σενάριο καταγράφονται τα ρίσκα που αφορούν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που ήδη εγγυάται η κυβέρνηση από το 2013.
Το κλειδί όμως είναι η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, στα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή, κοντά στο 4%).
Οπως αναφέρει το ΔΝΤ, «αν ο ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται κατά μέσον όρο 1% κάτω από το 4% που προβλέπει το βασικό σενάριο, το χρέος θα ανέλθει το 2020 στο 134% του ΑΕΠ με μια μικρή τάση μείωσης από εκεί και πέρα».
Μικρότερη επίδραση έχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, αν είναι τα μισά σε σχέση με τον στόχο των 22 δισ. ευρώ, το χρέος το 2020 θα είναι μόνο 4% υψηλότερα του στόχου ενώ θα διατηρείται μια ισχυρή πτωτική τροχιά.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 27 Αυγούστου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.