Οργιο σπατάλης και διαφθοράς, ένα απίστευτο φαγοπότι στο οποίο εμπλέκονται διοικητές, γιατροί, προμηθευτές και φαρμακοποιοί, αποκαλύπτουν οι έλεγχοι που ζήτησε το υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία και έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες Αρχές και κυρίως από το ΣΔΟΕ και την Αρχή για τον εντοπισμό μαύρου χρήματος. Από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις φάνηκε καθαρά ότι σε πολλές περιπτώσεις στην καταλήστευση του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της αλόγιστης σπατάλης υλικών στα νοσοκομεία συμμετείχαν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων που αντί να αποκαλύψουν, συγκάλυπταν τα φαινόμενα διαφθοράς, διασφαλίζοντας τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα.

Οπως διαβεβαιώνουν το «Βήμα» ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, έχουν ήδη εντοπιστεί από τις Αρχές περιπτώσεις διοικητών με φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και αδικαιολόγητη αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ήδη διαβιβαστεί φάκελοι στη Δικαιοσύνη, ενώ εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν πολύ περισσότερα στοιχεία, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» διοικητών και γιατρών που διατάχθηκε για την περίοδο από το 2000 ως σήμερα.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση, που εντοπίστηκε από τις Αρχές και στην οποία φαίνεται ότι υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου, είναι αυτή νοσοκομείου της Αττικής όπου διαπιστώθηκε πρωτοφανής και παντελώς αναιτιολόγητη αύξηση, με μη προβλεπόμενες διαδικασίες, στις παραγγελίες επιθεμάτων κατάκλισης που ήταν αδύνατο ως ποσότητα να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς. Η συνολική αξία ήταν 1.611.000,00€ για πέντε έτη, ενώ η χρήση του υλικού έπεσε κάθετα μετά τον έλεγχο. Ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και το πόρισμα εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Στο ίδιο νοσοκομείο διαπιστώθηκε διαχρονική παραποίηση παραστατικών είσπραξης χρημάτων από παρακλινικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα είχε εξαφανιστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των μπλοκ εισπράξεων. Ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη κατά των εμπλεκομένων και στη συνέχεια ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και νόθευση εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.
Ανάλογα φαινόμενα έχουν ήδη εντοπιστεί και σε τρία – τέσσερα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Η μεγαλύτερη σπατάλη όμως καθώς και τα εντονότερα φαινόμενα διαφθοράς και ύποπτων συναλλαγών φαίνεται ότι θα καταγραφούν στα μεγάλα νοσοκομεία αστικών κέντρων της περιφέρειας, όπου οι έλεγχοι ήταν ως τώρα ανύπαρκτοι.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες τεκμηριωμένες καταγγελίες έχουν διατυπωθεί για τα νοσοκομεία της Λάρισας, της Αλεξανδρούπολης, της Ρόδου και της Λέσβου, ακόμη και από εργαζομένους των ίδιων των νοσοκομείων που δεν άντεχαν να βλέπουν τόσο προκλητικές σπατάλες.

Αντιθέτως δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν για τη μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής και τη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ. Διερευνήθηκε ο ενδεχόμενος κοσμητικός χαρακτήρας πολλών από τις αισθητικές παρεμβάσεις και η κάλυψη των εξόδων τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δεν προέκυψαν σημαντικά στοιχεία, παρ’ ότι τελικώς οι δαπάνες του συγκεκριμένου νοσοκομείου μειώθηκαν μετά τις καταγγελίες τα δύο τελευταία έτη περίπου κατά 40%.
Εκτεταμένους ελέγχους ζήτησε το υπουργείο Υγείας και για ορισμένα φαρμακεία τα οποία εμφανίζουν ασυνήθιστους τζίρους. Πρώτα από όλα ελέγχθηκε το Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για τον όγκο των φαρμάκων που διακινούσε, αλλά και ορισμένοι φαρμακοποιοί που παραβίαζαν συστηματικά τη νομοθεσία για την παροχή γενόσημων φαρμάκων.
Φουσκωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί εντοπίστηκαν και σε φαρμακοποιό του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο.

Διαπιστώθηκε εμπλοκή του με φαρμακευτική εταιρεία που είχε ως αποτέλεσμα παράνομο πλουτισμό. Ανοίχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και ο φαρμακοποιός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Το πόρισμα απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια Εισαγγελία διαβιβάστηκε και γιατρός του ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, όταν διαπιστώθηκαν σφάλμα ιατρικής αντιμετώπισης ασθενούς, επαρκείς ενδείξεις χρηματισμού, άσκηση ιδιωτικού έργου παράλληλα με επίδομα κλινικού έργου, διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου και τέλεση χειρουργικών πράξεων σε ιδιωτικές κλινικές.
Την εμπλοκή διοικητού νοσοκομείου της Μακεδονίας ερευνούν αυτή την περίοδο οι Αρχές, κατόπιν καταγγελιών εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ότι υπάλληλος δεν παρουσιαζόταν στην υπηρεσία ενώ λάμβανε κανονικά τον μισθό του.

Διαπιστώθηκε ότι η περιουσιακή του κατάσταση δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα εισοδήματά του, ενώ διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον διοικητή του νοσοκομείου. Η υπόθεση ερευνάται και από τον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Ερευνα στα «Πόθεν έσχες»
Το πιο μεγάλο πάρτι στα νοσοκομεία αφορά τις προμήθειες ιατρικών υλικών, παρά τους διαδοχικούς ελέγχους που είχαν ξεκινήσει στα νοσοκομεία από τα μέσα του 2010.
Κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών Αρχών, γιατροί, προμηθευτές και διοικητές ορισμένων νοσοκομείων συνέχιζαν τις αθέμιτες συναλλαγές, αγοράζοντας άχρηστα υλικά τα οποία δεν χρησιμοποιούσαν (τα οποία αποκαλούσαν «κουβανέρος» επειδή κατέληγαν στον κουβά, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας.
Η μεγαλύτερη σπατάλη, στην οποία εμπλέκονται και γνωστές εταιρείες προμήθειας ιατρικών υλικών, εντοπίζεται σε υλικά όπως οι ενδοφακοί στιςοφθαλμιατρικές κλινικές, στα νεφρολογικά υλικά, στα ορθοπεδικά υλικά, στα καρδιολογικά υλικά και στα αναλώσιμα των νοσοκομείων, όπου έχουν εντοπιστεί ολόκληρες αποθήκες-φαντάσματα με υλικά που πληρώθηκαν αλλά δεν παραλήφθηκαν ποτέ!
Οι ελεγκτικές Αρχές έχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις στα χέρια τους ότι θα φθάσουν στους πραγματικούς ενόχους και θα επιτύχουν την τιμωρία τους.
Πιο αποτελεσματικός τρόπος θεωρείται ο εντοπισμός μελών της διοίκησης νοσοκομείων που πιθανώς χρηματίστηκαν. Και γι’ αυτό διατάχθηκε ο πλήρης έλεγχός τους. Εφόσον εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, των περιουσιακών τους στοιχείων και των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που υπέβαλαν σημαντικές διαφορές, τότε εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν οι ίδιοι τα κυκλώματα για να επιτύχουν την επιείκεια της Δικαιοσύνης.

«Δεν είναι δυνατόν να τους ζητούσαν όλοι οικονομία στα νοσοκομεία τους και να αδιαφορούσαν επί χρόνια, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι προϋπολογισμοί μόλις άρχισαν οι έλεγχοι»
τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Υγείας.
Ενδεικτικά οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν μειωθεί από 3,46 δισ. ευρώ το 2011 σε 2,20 δισ. ευρώ το 2012 και στοχεύουν στα 1,86 δισ. ευρώ για το 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ