Αυθεντικά τα βίντεο με τα θύματα των χημικών όπλων στη Συρία

Ειδικοί που εξέτασαν προσεκτικά τα ερασιτεχνικά βίντεο με τις επιπτώσεις των επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία καταλήγουν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα θύματα είναι αυθεντικά και ανάλογα με δηλητηρίαση από τοξικό αέριο.
Ακόμη και ειδικοί που είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των βίντεο από προηγούμενες επιθέσεις, αυτή τη φορά συμφωνούν. Παράδειγμα ο Ζαν Πασκάλ Ζάντερς, πρώην αναλυτής χημικού και βιολογικού πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, που μίλησε στον «Guardian» και ο οποίος είχε αμφισβητήσει προηγούμενους ισχυρισμούς για ρίψη χημικών από τον Μπασάρ αλ-Ασαντ: «Το βίντεο και οι φωτογραφίες αυτή την φορά έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα. Φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασφυξίας, όπως η μπλαβί χροιά του δέρματος. Σε μια ενήλικη γυναίκα φαίνονται μαβιά σημάδια γύρω από το στόμα που δείχνουν θάνατο από ασφυξία», λέει.
Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στη Συρία, φαρμακοποιός το επάγγελμα που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Αμπού Αχμάντ για να μιλήσει μέσω Skype στο «Associated Press», υποστηρίζει ότι φρόντισε δεκάδες τραυματίες σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο οι οποίοι «άφριζαν από το στόμα, είχα συσταλμένες κόρες ενώ όσοι ήταν ακόμη ζωντανοί δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και τελικά πέθαναν. Το δέρμα γύρω από την μύτη και τα μάτια τους ήταν γκρι».
Άλλα εμφανή συμπτώματα ήταν ότι γύριζαν τα μάτια τους και είχαν σπασμούς. Ένα παιδί είχε κόρες μικρές σαν κουκίδες _ σύμπτωμα που συνδέεται με το σαρίν, μια ισχυρή νευροτοξίνη.
Ο Ζάντερς όμως και άλλοι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι ότι χρησιμοποιήθηκε σαρίν. «Αν ήταν σαρίν, θα βλέπαμε περισσότερους σπασμούς. Επίσης, και οι άνθρωποι που φρόντιζαν τα θύματα θα εμφάνιζαν έντονα δευτερεύοντα συμπτώματα από δηλητηρίαση».
Πολλά από τα συμπτώματα που φαίνονται στα βίντεο θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα, όπως ΤΕΡΡ ή παραθείο.
Ο ελβετός ειδικός Στέφαν Μογκλ εξηγεί στο «Spiegel» ότι οι συσταλμένες κόρες, που φαίνεται να έχουν αρκετά από τα θύματα, θεωρείται ένα από τα πρώτα συμπτώματα των αερίων που προσβάλουν το νευρικό σύστημα. «Εμφανίζουν επίσης μυϊκούς σπασμούς σε διάφορα σημεία του σώματος ή τρέμουν ολόκληροι. Άλλη επίπτωση των νευροτοξικών αερίων είναι ότι αφρίζει το στόμα διότι οι δακρυγόνοι και οι σιελογόνοι αδένες βρίσκονται σε υπερδιέγερση».
Κρίνοντας την αυθεντικότητα των βίντεο, ο Μογκλ προσθέτει ότι «η συστολή της κόρης μπορεί να προκληθεί με κολλύριο, αλλά δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί κάποιος ότι έχει σπασμούς σε όλο του το σώμα. Ειδικά αφού πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά. Δεν μπορούν να προσποιηθούν αυτά τα συμπτώματα».

Ποιο χημικό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε

Σαρίν
Αχρωμο και άοσμο υγρό που σκοτώνει κυρίως μέσω της εισπνοής. Προκαλεί σιελόρροια, εφίδρωση και συστολή της κόρης του ματιού και συνήθως σκοτώνει μέσω ασφυξίας. Τα μολυσμένα ρούχα εκλύουν σαρίν επί μισή ώρα μετά την επίθεση.
Ταμπούν

Το πρώτο νευροχημικό αέριο που αναπτύχθηκε και το ευκολότερο στην κατασκευή καθώς τα χημικά που απαιτούνται πωλούνται ελεύθερα στην αγορά. Εχει ελαφρώς φρουτώδη οσμή, αλλά πολύ αδύναμη. Παραμένει στις επιφάνειες για περισσότερο χρόνο απ’ όσο το σαρίν.
Σομάν
Το νευροχημικό που σκοτώνει γρηγορότερα απ’ όλα. Επιδρά όπως τα υπόλοιπα. Εχει οσμή ελαφρώς φρουτώδη ή καμφοράς.

VX

Πιο ισχυρό από το σαρίν. Πιστεύεται ότι το οπλοστάσιο του Ασαντ περιλαμβάνει VX. Είναι ένα ελαιώδες υγρό με κεχριμπαρένιο χρώμα και, όπως το σαρίν, δεν έχει οσμή ή γεύση. Προκαλεί παρόμοια συμπτώματα.
Φωσφαγένιο
Βιομηχανικό χημικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και παρασιτοκτόνων. Ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο χημικό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκαλεί υγρό στους πνεύμονες, λαχάνιασμα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Εντομοκτόνα
Τα νευροτοξικά αέρια είναι η ισχυρότερη μορφή οργανοφωσφορικών αλλά ηπιότερες μορφές χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα τα οποία όμως, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να σκοτώσουν. Εντομοκτόνα που κατασκευάστηκαν για γεωργική χρήση, όπως το ΤΕΡΡ και το παραθείο, έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους στο παρελθόν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.