Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι ακόλουθες συγχωνεύσεις (με το δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, Νόμος 4109/2013) φορέων του υπουργείου Περιβάλλοντος:
Επιπλέον, τελούν υπό κατάργηση οι ακόλουθοι φορείς διαχείρισης: του Υγροτόπου της λίμνης Καστοριάς, της λίμνης Ιωαννίνων Παμβώτιδας, και Κάρλας -Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου.
Το απόλυτο χάος με φορείς που έχουν καταργηθεί στα χαρτιά
Τα στοιχεία που υπάρχουν από τα υπουργεία αποτυπώνουν το απόλυτο χάος. Κάποια έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, άλλα έχουν καθυστερήσει και ορισμένα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε. Σε φορείς που καταργήθηκαν με τον νόμο 3895/2010 οι διαδικασίες εκκαθάρισης δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Οι δαπάνες που οφείλονται σε τρίτους –σε προμηθευτές, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ –δεν προσδιορίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις έρχονται στην επιφάνεια και κρυφές οφειλές. Ορισμένοι φορείς έχουν εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, που σημαίνει απροσδιόριστη καθυστέρηση για τη λύση τους. Από τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στους φορείς που καταργήθηκαν δεν απολύθηκε ούτε ένας, απλώς μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα είναι η συγχώνευση ΟΣΚ – Θέμις Κατασκευαστική – ΔΕΠΑΝΟΜ, όπου όχι μόνο δεν καταργήθηκαν οι τρεις διαφορετικές δομές, αλλά δημιουργήθηκε και μία τέταρτη για να τις καλύπτει. Το σημείωμα των υπηρεσιακών παραγόντων περιορίζεται στην ακόλουθη φράση: «Καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας λόγω ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον περασμένο μήνα η Θέμις Κατασκευαστική ενέκρινε δαπάνες για κινητά, αεροπορικά εισιτήρια και αγορά εμφιαλωμένων νερών… Αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα.
Καταργείται επί τρία χρόνια
Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) καταργήθηκε το 2010. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις το επόμενο έτος οι 18 υπάλληλοί του (17 ΙΔΑΧ και ένας δικηγόρος) μετακινήθηκαν σε άλλους φορείς. Η διαδικασία κατάργησής του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις προς αναδόχους έργων. Εχει συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής για τα έργα που είχε αναθέσει το ΙΜΕΠΟ, των οποίων η αποπληρωμή εκκρεμεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Εσωτερικών στην τακτοποίησή τους, ενώ η μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών και ταμιακών υπολοίπων βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία του ΓΛΚ.
Οικονομικές εκκρεμότητες
Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ) τελεί υπό εκκαθάριση από το 2010. Ωστόσο, με τη διαδικασία της εκκαθάρισης άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια συσσωρευμένες οικονομικές εκκρεμότητες πολλών ετών. Οι σημαντικότερες; Υποχρεώσεις προς πρώην εργαζομένους, προς τεχνικές εταιρείες, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή επίκειται να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι το λογιστήριο δεν ήταν τακτοποιημένο και η οργάνωσή του για να υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία απαίτησε πολύ χρόνο και τη συνδρομή ορκωτών λογιστών. Παράλληλα με τη ΔΕΠΟΣ, τέθηκαν σε εκκαθάριση δύο κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε, η μία με τον Δήμο Καβάλας και η δεύτερη με τον Δήμο Ταύρου. Τα ακίνητα της επιχείρησης δεν είναι καταγεγραμμένα, υπάρχουν εκκρεμότητες σε εκμισθωμένα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΕΠΟΣ, ενώ για το κλείσιμο γραφείων της και των εργολαβιών σε όλη την Ελλάδα οι υπηρεσίες ζητούν πρόσθετο χρόνο.
Η ΑΓΡΟΓΗ είναι ακόμη εδώ
Στο τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ –το σκάνδαλο με τις παράνομες προσλήψεις 269 ατόμων στη συγκεκριμένη εταιρεία έφτασε ως τη Δικαιοσύνη το 2010. Τι συνέβη στη συνέχεια; Οι συμβάσεις αυτές καταγγέλθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 2011, αλλά οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι υποθέσεις τους ακόμη εκκρεμούν. Επίσης, στα δικαστήρια βρίσκονται πολλές υποθέσεις. Υπάρχουν και αγωγές της ΑΓΡΟΓΗ κατά τρίτων. Η μία υπόθεση αφορά την περίπτωση της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας για υπεξαίρεση 73.333 ευρώ. Οι δικαστικές αυτές διαφορές έχουν σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία και αν δεν περατωθούν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λύσης της.
Οι τέσσερις θυγατρικές του ΟΑΕΔ
Το 2011 το πόρισμα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις τέσσερις θυγατρικές εταιρείες του ΟΑΕΔ προκάλεσε συζητήσεις. Ο έλεγχος αφορούσε τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας ΑΕ, του Κέντρου Ελληνικής Γούνας ΑΕ, του ΕΛΚΕΔΕ – Κέντρου Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ και του Ελληνικού Κέντρου Αργιλλομάζης. Το πόρισμα κατέληξε ότι ενώ οι εταιρείες αυτές είχαν σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κάλυπταν μέσα από κοινοτικά κονδύλια το σύνολο σχεδόν των λειτουργικών τους δαπανών (85% – 95%), ακόμη και αυτών που δεν συνδέονταν με τα προγράμματα του EUREKA. Το 2010 αποφασίστηκε η κατάργηση των εταιρειών αυτών και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους αρχικά στην ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ και έπειτα στη Διεύθυνση Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Με τη δημοσίευση του Ν. 4038/2012 άρθηκαν αυτοδίκαια οι αποσπάσεις και καταργήθηκαν οι οργανικές και μη θέσεις του προσωπικού των εταιρειών, το θέμα όμως ουδόλως τακτοποιήθηκε.
Στο Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης έχει γίνει καταγγελία των συμβάσεων του προσωπικού από τον εκκαθαριστή. Η εταιρεία Θερμοκοιτίδα Νέων Επιχειρήσεων Χανίων δεν απασχολεί προσωπικό. Στις υπόλοιπες εταιρείες όμως εκκρεμεί η καταγγελία των συμβάσεων από τους εκκαθαριστές.
Τι στοιχίζει ένας υπάλληλος
Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης απασχολούσε έναν υπάλληλο αποσπασμένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου και επέστρεψε. Ακόμη και με αυτόν τον έναν υπάλληλο δημιουργήθηκαν δαπάνες διαφόρων κατηγοριών (μισθώματα, λογαριασμοί, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων που εκκρεμούν κ.ά.), ενώ εκκρεμούν αγωγές τρίτων εις βάρος της Οπερας Θεσσαλονίκης.
Χρωστά 1.500.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής και τον φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρρων, καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε στον Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής. Σε ό,τι αφορά το πάρκο «Αντ. Τρίτσης», βρίσκονται σε εκκρεμότητα δαπάνες διαφόρων κατηγοριών (μισθώματα, λογαριασμοί, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων που δεν έχουν ολοκληρωθεί κ.ά.). Η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται σε 7.000 ευρώ μηνιαίως, η ΔΕΗ φτάνει τα 10.000 ευρώ τον μήνα, επίσης απαιτούνται δαπάνες για λογιστή, δικηγόρους, συντήρηση του πάρκου, ΟΤΕ, αναλώσιμα γραφείου. Οι οφειλές στην ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ. Για τους τρεις φορείς αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του κανονισμού με την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία στηρίζεται σε νόμο του 2011, αλλά δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το 2013.
Καταργήθηκε αλλά επιζεί
Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ καταργήθηκε το 2011. Εξακολουθεί να έχει ακίνητη περιουσία, όπως και εξοπλισμό και αρχειακό υλικό που έχουν αποθηκευτεί σε μισθωμένες αποθήκες του Ελληνικού. Η κινητή περιουσία που αφορά καλλιτεχνικές συλλογές έχει παραχωρηθεί με παρακαταθήκη φύλαξης στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Απομένει να διακανονιστούν δαπάνες από μισθώματα, λογαριασμούς, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων κ.ά. Η εκκαθάριση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά εκκρεμούν η επικύρωση διοικητικών πράξεων από τη Γενική Συνέλευση του Μετόχου, η ολοκλήρωση από το υπουργείο Οικονομικών του φορολογικού ελέγχου για την επιστροφή του ΦΠΑ προς προμηθευτές και πιστωτές και η έκδοση αποφάσεων για την αξιοποίηση και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού, καθώς και για τη διευθέτηση της κυριότητας των περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικού περιεχομένου.