Ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας για τα χρέη

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδοθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πείσει τους φορολογουμένους που έχουν χρέη στην Εφορία και τα τελωνεία να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους γιατί, όπως λένε αρμοδίως,

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδοθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πείσει τους φορολογουμένους που έχουν χρέη στην Εφορία και τα τελωνεία να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους γιατί, όπως λένε αρμοδίως, για κάθε μήνα που περνάει και δεν ρυθμίζονται τα χρέη, μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρός ο αριθμός εκείνων που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Εφορίας οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο ότι οι πολίτες είτε δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη νέα ρύθμιση είτε δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την ελάχιστη δόση των 15 ευρώ που ορίζει ο νόμος και η οποία εξαρτάται από το μηνιαίο εισόδημα του φορολογουμένου-οφειλέτη.
Οσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. Πρώτα όμως θα πρέπει να έχουν κωδικούς πρόσβασης ως πιστοποιημένη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Η νέα ρύθμιση της Εφορίας χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά εκείνους που έχουν χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και η δεύτερη κατηγορία όσους έχουν χρέη από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.
Από τις 18 Ιουλίου 2013 η σχετική αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής χωρίς την υποχρεωτική παρουσία αυτών στις ΔΟΥ.
Μάλιστα, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν ηλεκτρονικά το σύνολο των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και να πληροφορούνται πιθανές εναλλακτικές τους επιλογές αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης (αριθμός και ποσό δόσεων).
Η πληρωμή των δόσεων εξόφλησης οφειλών πραγματοποιείται μέσω τραπεζών με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.
Η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους οφειλέτες δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ή δικαιούχους λογαριασμών πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων – ΕΛΤΑ ΑΕ, ενώ η αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο μπορεί να προσδιορίζει τον λογαριασμό με τον οποίο θα συνδέεται η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης.
Τα χρέη από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με επιτόκιο 8,5% με τις οποίες επιβαρύνεται η βασική ληξιπρόθεσμη υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή από 01.01.2013 και προσδιορίζεται στην περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Α1, παρ. Α πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013. Το ανωτέρω επιτόκιο παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Ειδικότερα στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να συμπεριλάβει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με την παράγραφο 3 της παρούσας αυτές επιβαρύνονται με το ανωτέρω επιτόκιο υπολογιζόμενο από την ημερομηνία της αίτησης και μετά.
Τελευταία ευκαιρία


Χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση: Υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων ως και τις 31.12.2012 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών.

Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση:
  • Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2012 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.
  • Βεβαιωμένες ως και τις 31.12.2012 οφειλές με ημερομηνία καταβολής από 01.01.2013.
  • Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες ως και την ανωτέρω ημερομηνία μη ρυθμισμένες οφειλές οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών.
  • Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεων με τον μεγαλύτερο αριθμό των εναπομεινουσών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων και με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις 48 και δεν εκτείνεται πέραν της 30ής Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών.
Προϋποθέσεις υπαγωγής: Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύονται, σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.
Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής, καθώς και να είναι ενήμεροι για τις οφειλές τους με ημερομηνία καταβολής από την 01.01.2013. Ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 να δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις-συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του.
Απώλεια της ρύθμισης


Αν ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση θα έχει ως συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Ο οφειλέτης μπορεί να χάσει τη ρύθμιση εφόσον:
  • Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.
  • Δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής ως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
  • Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και ως την εξόφλησή τους.
  • Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
  • Εχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
  • Δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.
Ποιοι δεν υπάγονται στη ρύθμιση
  • Οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία απωλέσθη με υπαιτιότητα του φορολογουμένου μετά την 26η Απριλίου 2013.
  • Οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια ΔΟΥ / Τελωνείο / Υπηρεσία σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ή δειγματοληπτικά κατά την κρίση της.
Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και η καταβολή της 1ης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οπότε ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων αυτής και ως τον έλεγχο των δηλουμένων ή και προσκομιζόμενων στοιχείων από την αρμόδια ΔΟΥ, τελωνείο ή άλλη υπηρεσία.
Αν, εντός 6 μηνών από την καταβολή της πρώτης δόσης δεν προκύψει απώλεια αυτής, η χορηγηθείσα ρύθμιση θεωρείται οριστική.

Εξόφληση ως και σε 100 μήνες
Αναστέλλεται η έκδοση πλειστηριασμών που αφορούν μόνο ρυθμισμένα χρέη

Κατ’ εξαίρεση, οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις άνω των 48, χωρίς όμως απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όταν αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής αλλά δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις και βιωσιμότητας αυτής. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται μόνο οφειλές που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα ή προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα η οποία έχει διακοπεί.
Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για την παραπάνω περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 100, με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 31η Δεκεμβρίου 2013.
  • Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση δύναται να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.
Δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ούτε στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που θα αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές. Σημειώνεται ότι αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
Και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη και να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας εφόσον δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντά του, ή να ορίζει ποσοστό παρακράτησης, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας, μέρους ή του συνόλου του εισπραττόμενου ποσού.
Η ρύθμιση οφειλών στην οποία υπάγεται οφειλέτης λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν επηρεάζει τον συμψηφισμό απαίτησης του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, το δε ποσό της απαίτησης αυτής συμψηφίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας στο σύνολό του και μέχρι το μέρος που καλύπτει την οφειλή.
  • Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση που η δόση της οποίας η καταβολή καθυστερεί για πρώτη φορά είναι η τελευταία, αυτή πρέπει να καταβληθεί προσαυξημένη κατά 15% μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου από την ημερομηνία καταβολής αυτής μήνα.
Πώς καθορίζεται το ποσό της δόσης
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος ως ακολούθως :
  • 5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα ως 500 ευρώ και πάντως όχι κάτω των 15 ευρώ.
  • 6%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα από 500 ως 1.000 ευρώ (ελάχιστη δόση από 30 ως 60 ευρώ).
  • 7%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα από 1.000 ως 1.500 ευρώ (ελάχιστη δόση από 70 ως 105 ευρώ).
  • 10%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα από 1.500 ως 2.000 ευρώ (ελάχιστη δόση από 150 ως 200 ευρώ).
  • 20%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα από 2.000 ως 5.000 ευρώ (ελάχιστη δόση από 400 ως 1.000 ευρώ).
  • 30%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ (ελάχιστη δόση από 1.500 ευρώ).
Για ποσά βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας ΔΟΥ/Τελωνείου/Υπηρεσίας όπου προσκομίζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι οφειλέτες δεν δύνανται να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε πρόγραμμα μηνιαίων δόσεων ως 48 αλλά μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Τα οφέλη της νέας ρύθμισης
  • Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις ως 48 με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 30.06.2017, αλλά και πέραν των 48 και έως 100 δόσεις υπό προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης ως εξής:
α) Με απαλλαγή ποσοστού 40% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2014.

β)
Με απαλλαγή ποσοστού 35% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2015.

γ)
Με απαλλαγή ποσοστού 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2016.

δ)
Με απαλλαγή ποσοστού 25% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2017.
  • Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δεκαπέντε (15) ευρώ.
  • Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με ανάλογη ως ανωτέρω απαλλαγή των προσαυξήσεων και καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30.06.2017.
Παράδειγμα
Ληξιπρόθεσμες την 31.12.2012 οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης δόσεων με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης π.χ. την 30.06.2015, με έκπτωση 35% στις ως και την 31.12.2012 προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Εφόσον ο οφειλέτης αιτείται υπαγωγή στη ρύθμιση την 08.07.2013, η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης θα είναι η 11.07.2013, η δεύτερη δόση είναι καταβλητέα ως και τις 30.08.2013 και οι υπόλοιπες 22 την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων μηνών ως και τις 30.06.2015.
Σε 12 δόσεις για τα ποσά μετά την 1η Ιανουαρίου 2013
Εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης η καταβολή της πρώτης δόσης

Ως και σε 12 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν χρέη προς την Εφορία ή προς τα τελωνεία που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις νόμου που έχουν τεθεί σε ισχύ. Σε ειδικές περιπτώσεις, ο ανώτατος αριθμός εξόφλησης των εν λόγω χρεών μπορεί να φθάσει και τις 24 δόσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τις 25 Ιουλίου και μετά η σχετική αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων για την πάγια ρύθμιση οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την υποχρεωτική παρουσία αυτών στις ΔΟΥ.
Ειδικότερα, οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες προέρχονται από έκτακτη αιτία και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζονται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις άνω των 12 και ως τις 24, ενώ σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε ως 12 και άλλες σε ως 24 μηνιαίες δόσεις αυτές ρυθμίζονται ταυτόχρονα.
Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις ως άνω οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής. Η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οπότε ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων αυτής και μέχρι τον έλεγχο των δηλουμένων ή και προσκομιζομένων στοιχείων από την αρμόδια ΔΟΥ/ Τελωνείο/ Υπηρεσία. Εάν, εντός έξι (6) μηνών από την καταβολή της πρώτης δόσης δεν προκύψει απώλεια αυτής, η χορηγηθείσα ρύθμιση θεωρείται οριστική.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ, ενώ η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.
Ως ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με τις οποίες επιβαρύνεται από 1.1.2013 η βασική ληξιπρόθεσμη υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή αντί των κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεων, ορίζεται το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής πλέον οκτώ τοις εκατό (8%), ετησίως υπολογισμένο. Το ανωτέρω ποσοστό προσαυξήσεων παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Ειδικότερα στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να συμπεριλάβει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές επιβαρύνονται με το ανωτέρω ποσοστό προσαυξήσεων υπολογιζόμενο από την ημερομηνία της αίτησης και μετά .

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.