Οι αμερικανικές Αρχές χρησιμοποιούν σε ποινικές υποθέσεις, κυρίως για εμπόριο ναρκωτικών, στοιχεία που συνέλεξαν με μυστικότητα, αλλά, στη συνέχεια, όχι μόνο αρνούνται να τα αποκαλύψουν στην υπεράσπιση, ακόμα και στο δικαστήριο, αλλά και αποκρύπτουν εντελώς την ίδια τη διαδικασία συλλογής, αποκαλύπτει το Reuters.

Τα στοιχεία συλλέγονται και διαμοιράζονται από ειδική μονάδα της DEA, της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες από 20 υπηρεσίες, όπως το FBI, την CIA, την Εφορία (IRS) αλλά και την NSA. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από νόμιμες υποκλοπές και πληροφοριοδότες.

Παρότι όμως δεν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια, οι πράκτορες της DEA πρέπει να αποκρύπτουν λεπτομέρειες για την συλλογή των πληροφοριών.

Στην πράξη αναδημιουργούν την έρευνα, δείχνουν έγγραφα που είδε το Reuters, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν την πραγματική πηγή των πληροφοριών.

Αυτό επί της ουσίας παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα των κατηγορούμενων σε δίκαιη δίκη.

Αν δεν γνωρίζουν κρίσιμες λεπτομέρειες, γιατί αυτές δεν τους έχουν κοινοποιηθεί, δεν μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, αναζητώντας, για παράδειγμα, πληροφορίες που μπορεί να δείξουν πλημμελή έρευνα των διωκτικών Αρχών.

Μια ειδική μονάδα που μένει στο ημίφως

Η ειδική μονάδα (Special Operations Division–SOD) υπάρχει από το 1994 για να βοηθήσει στον εντοπισμό μελών των νοτιοαμερικανικών καρτέλ ναρκωτικών και, εν τω μεταξύ, έχει μεγαλώσει σε μέγεθος και σημασία.

Το έργο της SOD είναι απόρρητο, το ίδιο και η ακριβής τοποθεσία των γραφείων της. Ακόμα και η… επίκλησή του ονόματός της δεν επιτρέπεται και «δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ή να συζητηθεί σε έρευνες», αναφέρουν τα έγγραφα.

Μόλις η SOD έχει αρκετές πληροφορίες για μια συγκεκριμένη υπόθεση τις μεταβιβάζει στις διωκτικές αρχές (ομοσπονδιακές, πολιτειακή ή τοπικές) σχεδόν χωρίς καθόλου άλλες λεπτομέρειες.

Πρώην ομοσπονδιακός πράκτορας λέει στο Reuters ότι η εντολή που παίρνουν είναι του τύπου: «Σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα να είστε στο τάδε σημείο και αναζητείστε συγκεκριμένο άτομο». Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί πρέπει να βρουν μια δικαιολογία να σταματήσουν ένα όχημα για έρευνα για ναρκωτικά.

Από εκείνο το σημείο η SOD, αφού εξασφαλίσει την κάλυψη των δραστηριοτήτων της, παύει να εμπλέκεται. Οι αστυνομικοί πράκτορες ασχολούνται πλέον με την «παράλληλη κατασκευή» που είναι στη γλώσσα τους το «δέσιμο» της υπόθεσης ωσάν να μην είχε αναμειχτεί με τις πληροφορίες της η SOD.

Γκρίζες μέθοδοι

Νομικοί εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες για αυτήν την πρακτική.

Μπορεί η παράλληλη κατασκευή να είναι δοκιμασμένη μέθοδος (σύμφωνα με στελέχη της SOD), αλλά είναι τουλάχιστον γκρίζα νομικά –αν όχι κατάφωρα αντισυνταγματική. Μπορεί να δυσχεράνει τη δική, για την υπεράσπιση και το δικαστήριο που θα μπορούσε να εξετάσει κατ’ιδίαν ευαίσθητα στοιχεία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η SOD, αν και η λειτουργία της επιθεωρείται από την DEA, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την ακρίβεια των πληροφοριών και το κατά πόσο οδηγούν στην απαγγελία κατηγοριών—πράκτορες άλλων υπηρεσιών μιλούν για ακρίβεια γύρω στο 60%. Η συχνότητα της παραπλάνησης του δικαστηρίου με την απόκρυψη στοιχείων επίσης δεν είναι γνωστή.

Ούτως ή άλλως λένε οι πράκτορες της, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών δηλώνουν ένοχοι πριν από τη δίκη (αυτό για να ελαφρύνουν κάπως τη θέση τους) και δεν ζητούν να δουν τα σε βάρος τους στοιχεία που τους ενοχοποιούν. Αλλά ακόμα και αν φτάσει μια υπόθεση με γκρίζα στοιχεία στα δικαστήρια, πολλές φορές ανακαλούνται οι κατηγορίες για να μην αποκαλυφτεί ο ρόλος της SOD.