Η πρώτη παγκόσμια ανάλυση του είδους της δείχνει μια ανησυχητική αύξηση των περιστατικών της περιφερικής αρτηριοπάθειας (ή περιφερικής αγγειακής νόσου), η οποία πλέον τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα. Εκτιμάται ότι πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο διεθνώς και από αυτούς οι περισσότεροι (το 70% περίπου) ζουν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος.
Αύξηση περιστατικών σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες
Η νέα παγκόσμια έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρι Φόουκς του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που παρουσιάστηκε στη διεθνούς κύρους ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», δείχνει ότι από το 2000 οι ασθενείς με περιφερική αγγειακή νόσο έχουν αυξηθεί κατά 28,7% στις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 13,1% στις ανεπτυγμένες, ιδίως στην Ευρώπη, όπου τα σχετικά περιστατικά ξεπερνούν πλέον τα 40,5 εκατομμύρια.
Η διαχρονική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαίνεται πως ευνοούν τη δραματική αύξηση των ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο. Μεταξύ των ανθρώπων άνω των 80 ετών, τα σχετικά περιστατικά έχουν αυξηθεί πάνω από 35% μετά το 2000. Η περιφερική αρτηριοπάθεια, σύμφωνα με τη μελέτη, πλήττει πλέον έναν στους δέκα ανθρώπους 70 ετών και έναν στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, από την ασθένεια κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες στις ευρωπαϊκές και γενικότερα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ αντίθετα στις φτωχότερες χώρες η πάθηση φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.
Τριπλάσιος κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού
Η έρευνα επισημαίνει πως πολλοί σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την περιφερική αρτηριοπάθεια (κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη κ.ά.) είναι ταυτόσημοι με εκείνους για άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Φόουκς, «παρά την ανησυχητική εξάπλωσή της, πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί στη νόσο ως τώρα. Τα ευρήματά μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ανάληψης δράσης».
«Η ασθένεια έχει γίνει παγκόσμιο πλέον πρόβλημα στον 21ο αιώνα και δεν μπορεί να θεωρείται πια ως νόσος που αφορά κυρίως τις πλούσιες χώρες. Η δραματική αύξηση των περιστατικών αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ασθενείς έχουν προβλήματα κινητικότητας, χειρότερη ποιότητα ζωής και αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό», τόνισε ο ειδικός και πρόσθεσε ότι όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, τόσο η περιφερική αρτηριοπάθεια θα γίνεται πιο συχνή.
Η νόσος προκαλείται από την εναπόθεση και συσσώρευση λίπους και άλλων συστατικών (αθηρωματικής πλάκας) στις περιφερικές αρτηρίες, με συνέπεια να εμποδίζεται η ομαλή ροή του αίματος και να μην οξυγονώνονται σωστά τα πόδια. Σε σοβαρές περιπτώσεις απόφραξης των αγγείων, καθίσταται αναπόφευκτος ο ακρωτηριασμός των άκρων.