«Περιστατικά» ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Σύμφωνα με τους συλλέκτες Αντώνη και Αζια Χατζηιωάννου τα έργα τέχνης δεν ανήκουν μόνο στους καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν ή μόνο στους συλλέκτες που κατόρθωσαν (άλλος λίγο, άλλος πολύ) να τα αποκτήσουν.

Σύμφωνα με τους συλλέκτες Αντώνη και Αζια Χατζηιωάννου τα έργα τέχνης δεν ανήκουν μόνο στους καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν ή μόνο στους συλλέκτες που κατόρθωσαν (άλλος λίγο, άλλος πολύ) να τα αποκτήσουν. Οι ίδιοι θεωρούν ότι απευθύνονται στο ευρύ κοινό και γι’ αυτό πρέπει να δείχνονται, να εκτίθενται σε αυτό. «Είμαστε προσωρινοί κάτοχοι των έργων» μας λέει ο συλλέκτης. «Τα έργα της συλλογής μας ανήκουν σε όλο τον κόσμο». Σε αυτό το πνεύμα έγινε η παρουσίαση έργων σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων από τη συλλογή τους, που ως τις 27 Αυγούστου θα φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων της Σύρου στοπλαίσιοτης διοργάνωσης «Σύρος – Πολιτισμός 2013». Τα εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο «Περιστατικά Δ’», έγιναν το περασμένο Σάββατο 27/7 παρουσία περίπου 300 ανθρώπων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου η επισκεψιμότητα υπήρξε εντυπωσιακή. «Την περασμένη Κυριακή, μια ομολογουμένως δύσκολη ημέρα για επισκέψεις σε εκθέσεις, πέρασαν από την Πινακοθήκη περισσότερα από 80 άτομα» μας ενημερώνει.
Η ενότητα «Περιστατικά Δ’» αποτελεί την τέταρτη παρουσίαση στο κοινό έργων από τη Συλλογή Χατζηιωάννου από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου. Ο λόγος για τμήμα μιας συλλογής που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από περίπου 30 χρόνια και απαρτίζεται από έργα σύγχρονων ελλήνων παραστατικών ζωγράφων, κάποιοι εκ των οποίων γνωστοί και διακεκριμένοι και κάποιοι της νεότερης γενιάς που ήδη έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον στον κόσμο της τέχνης με το καλλιτεχνικό τους ιδίωμα. «Δημιουργούμε μια συλλογή περισσότερο με χαρά και λιγότερο με πάθος, στον βαθμό που το πάθος έχει συνδυαστεί με μια κατάσταση που παραπέμπει σε αρρώστια ή κάτι παρόμοιο» σημειώνει ο συλλέκτης. «Το σλόγκαν μας είναι ότι είμαστε ευτυχείς με ό,τι κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε και όχι δυστυχείς με ό,τι δεν μπορέσαμε να αγγίξουμε» προσθέτει.
«Να κοινωνήσουμε την αισιοδοξία μας»
«Με την έκθεση αυτή φιλοδοξούμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, να κοινωνήσουμε την αισιοδοξία μας στο κοινό που θα την επισκεφθεί. Διότι μέσα από κάθε ένα ζωγραφικό έργο που εκτίθεται, μια άλλη ματιά του κόσμου μας είναι εφικτή, αρκεί να διαβεί κανείς νοερά τη διαδικασία γνωριμίας με τη ζωγραφική» αναφέρουν ο Αντώνης και η Αζια Χατζηιωάννου σε κείμενο του καταλόγου της έκθεσης η οποία οργανώνεται σε επιμέλεια της Ιριδος Κρητικού.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Χατζηιωάννου, η ζωή του καθενός από εμάς είναι μια «δέσμη περιστατικών» την οποία κάθε καλλιτέχνης απεικονίζει με τον δικό του τρόπο. Το «δάνειο» είναι από το ποίημα «Περιστατικά Γ’» του Γιώργου Σεφέρη και το συμπληρωματικό Δ’ αναφέρεται στο ότι, όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη είναι η τέταρτη φορά παρουσίασης της Συλλογής Χατζηιωάννου σε εκθεσιακό χώρο. Για την ακρίβεια, παρουσιάζονται 35 «περιστατικά» ζωγραφικής που μιλούν με τρόπο συνοπτικό αλλά εύγλωττο για όλα όσα συνοδεύουν την περιπέτεια των συλλεκτών στη χώρα της ζωγραφικής. Τα περισσότερα από τα έργα της έκθεσης «Περιστατικά Δ’» έχουν φιλοτεχνηθεί κατά την τελευταία δεκαπενταετία και σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν αρκετές από τις κυρίαρχες τρέχουσες τάσεις της νεοπαραστατικής ζωγραφικής στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, ενώ ορισμένα από αυτά, ολοκληρωμένα μόλις κατά την τελευταία διετία, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.
Η περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής
Στη συλλογή ανήκουν ορισμένοι ιστορικοί εκπρόσωποι προηγούμενων γενεών με χαρακτηριστικά έργα τους που αγοράστηκαν κατά τις περασμένες δεκαετίες, ιδιαίτερο βάρος ωστόσο έχει δοθεί κατά την τελευταία κυρίως δεκαπενταετία στην απόκτηση σημαντικών εκπροσώπων της γενιάς του ’80-’90 και σε ζωγραφικά έργα όπου κυριαρχούν οι ρεαλιστικές, νεορεαλιστικές και εξπρεσιονιστικές τάσεις, με συχνότερό τους επίκεντρο την περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής. Στην ίδια συλλογή εντάχθηκαν και εξακολουθούν να εντάσσονται με σταθερό ρυθμό έργα πολύ νεότερων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο εικαστικό προσκήνιο λίγο πριν ή λίγο μετά το 2000, προτείνοντας ένα νέο σύμπαν και προχωρώντας πέρα από την αναπαράσταση του κόσμου. Η συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται.
Οι καλλιτέχνες, έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι: Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Δημήτρης Αναστασίου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Στάθης Βατανίδης, Αλέξης Βερούκας, Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Εσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Μπιτσάκης, Νίκος Μόσχος, Θανάσης Παναγιώτου, Αχιλλέας Παπακώστας, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Νίκος Χριστοφοράκης, Μανταλίνα Ψωμά.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus την 1η Αυγούστου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.