Συζήτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με πέντε γερμανούς επιχειρηματίες δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «…η αγάπη προς την Ευρώπη και τους Ελληνες». Η εφημερίδα αναφέρει πιο συγκεκριμένα:
Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη είναι «σε μεγάλο βαθμό σωστή», λέει ο Φρανκ Στράουμπ. Αλλά αυτοί οι Ελληνες! Ο Σόιμπλε δεν είναι υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας). «Αν δεν μειώσουμε γρήγορα την νεανική ανεργία στην Ευρώπη, θα χάσουμε ως κράτη και ως κυβερνήσεις την υποστήριξη των κυβερνήσεών μας» απαντά ο γερμανός υπουργός οικονομικών. Ο Μπάουερ είναι ταμίας της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU και ίσως γι’ αυτόν τον λόγο έχει τόση πολλή κατανόηση για το Σόιμπλε. Δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση αλλά και στην ανάγκη να δοθεί στους Ελληνες μία ευκαιρία». Και αυτό είναι που καλείται ο Σόιμπλε να κάνει.
Ολοι οι παριστάμενοι επιχειρηματίες έχουν τις εμπειρίες τους με την Ελλάδα. Οι ιστορίες που αναφέρουν είναι κατά βάση αρνητικές. Ο Εντβιν Κολ έχει πάντα να διηγηθεί τις πιο τρομακτικές ιστορίες και δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους Ελληνες, καθώς συναλλάσσεται μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια. Και υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο εκνευρίζει ιδιαίτερα τον επιχειρηματία από το Σάαρλαντ. Είναι εμφανές το πόσο τον ενοχλεί και πόσο χαρούμενος είναι για το ότι του δίνεται η ευκαιρία να ρωτήσει ευθέως τον Σόιμπλε. Ο Κολ αναφέρεται στο CD με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων, οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία σε θυγατρική τράπεζα της HSBC. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένα από τα ονόματα είναι αυτό της Μαργαρίτας Παπανδρέου, της μητέρας του μέχρι τα μέσα του 2011 πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου. Στον λογαριασμό της φέρεται ότι υπάρχουν 550 εκατομμύρια ευρώ. Και καθώς οι Ελληνες, όπως και οι Γερμανοί, δεν εναποθέτουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία σε μία τράπεζα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν χρήματα και σε άλλες τράπεζες. Γιατί δεν αξιοποιείται αυτό το CD από την Ελλάδα, κατά τον τρόπο που το έπραξαν οι Ισπανοί; «Οι Ελληνες μας κοροϊδεύουν», θεωρεί ο Κολ. «Πληρώνουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό μας, τους πιέζουμε να κάνουν λιτότητα και έχουμε χείριστη φήμη». Ολα αυτά δυσκολεύουν τις συναλλαγές, μολονότι ο ίδιος θα ήθελε να πουλά ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχει και ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι πλούσιοι περνούν τον χρόνο τους στο Σαντ Μορίτζ και αγοράζουν το ένα ακίνητο μετά το άλλο. «Γιατί δεν αξιοποιείται το CD, ακόμα και αν πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον ΟΟΣΑ;», αναρωτιέται ο Κολ.
Η απάντηση του Σόιμπλε είναι εξίσου στερεοτυπική, όσο και σωστή: «Η δημιουργία μίας λειτουργικής κατά τα κοινά πρότυπα φορολογικής διοίκησης είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα φέρει εις πέρας» λέει. Είναι αλήθεια, προσθέτει, ότι η κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα από ορισμένες απόψεις είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αλλού.
Ο Σόιμπλε είναι, όπως και ο Τόμας Μπάουερ, λάτρης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ακόμα και αν αυτό δεν εκφράζεται πάντοτε με παθιασμένα λόγια. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών βλέπει τις ανάγκες που υπάρχουν. «Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν, αλλά η αιτία δεν εντοπίζεται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά στο γεγονός ότι οι ελίτ της χώρας επί δεκαετίες απέτυχαν» λέει. Η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου να ανακαλύψει τον εαυτό της, «και σε αυτό μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Ελληνες. Στον βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει την δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της ΕΕ, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη» προσθέτει.