Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων των δήμων και της κατάργησης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ απαντά το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την ίδια ώρα που 25 δήμαρχοι από τη Βόρεια Ελλάδα υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους.
Κείμενο με το οποίο κοινοποιούν την απόφασή τους για παραίτηση από το αξίωμά τους συνυπογράφουν 25 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν, όπως σημειώνουν, σε ασφυξία τους δήμους και σε κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς τους. Βέβαια, όπως σχολίαζαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες που μετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης, πρόκειται για πολιτικές παραιτήσεις, αφού για να έχει ισχύ η παραίτηση διοικητικώς θα πρέπει να κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν υιοθέτησε το κάλεσμα μελών της Περιφειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας να υποβάλουν όλοι οι δήμαρχοι της χώρας την παραίτησή τους.
Πάντως, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή του στις απολύσεις και στα οριζόντια μέτρα αλλά και στον ακρωτηριασμό της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και δηλώνει ότι είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, διότι «η εδώ και ένα χρόνο αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν».
Ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε «οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία αξιολόγησης, με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε επίσης να καλέσει τους δήμους όλης της χώρας να μη στείλουν στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο για τα οικονομικά των δήμων. Προτρέπει τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τα αποστείλουν στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Αλλωστε, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, το Παρατηρητήριο μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τον Διαλειτουργικό Κόμβο – βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. «Η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας» αναφέρει.
Πέραν των παραπάνω, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας όσο και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων των Δήμων, της κατάργησης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ενίσχυσης της επιτροπείας τους από το Παρατηρητήριο και κατά της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων.