Με ένα στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας, εκεί όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες αντιστασιακοί στη διάρκεια της δικτατορίας, το πάλαι ποτέ ΕΑΤ/ΕΣΑ, και με μία δήλωση θα τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας (φωτογραφία) την 39η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι δεξιώσεις, οι επιδείξεις και η χλιδή που επί σειρά ετών δέσποζαν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου αποτελούν πλέον παρελθόν.
***
Πάντως την Τρίτη το πρωί περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν πήγαινε (όπως πηγαίνει κάθε χρόνο) στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ανθυπολοχαγών. Είς εκ των πολιτών παρευρισκομένων του είπε: «Πρόσεχε πού βάζεις την υπογραφή σου». Σε ελάχιστο χρόνο ο διαμαρτυρηθείς απομακρύνθηκε από τους υπευθύνους ασφαλείας του στρατοπέδου και την προσωπική φρουρά των επισήμων. Η τελετή συνεχίστηκε κανονικά, σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό.
***
Διακοπές στην Αθήνα
Το λιοπύρι της Αθήνας φαίνεται ότι θα το αισθανθεί ολόκληρο και εφέτος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, αφού, όπως με πληροφορεί ένας συνεργάτης του, ο υπουργός αποφάσισε και εφέτος να μην πάει καθόλου διακοπές. «Ούτε στη Σύρο;» ρώτησα. «Ούτε» ήταν η απάντησή του. Ο κ. Στουρνάρας, εργασιομανής όπως είναι, το πολύ πολύ να πάει κανένα Σαββατοκύριακο στο Σούνιο, φιλοξενούμενος της αδελφής του, όπως έκανε και πέρυσι. «Και αν περάσει ο Ολάντ από τη Σύρο, δεν θα πεταχτεί να τον υποδεχθεί;» ήταν η επόμενη ερώτηση. «Οχι, ούτε ξέρουμε αν θα πάει ο Ολάντ στη Σύρο, κανείς δεν μας ειδοποίησε» ήταν η απάντηση του συνεργάτη του, την οποία και σας τη μετέφερα. Και μοιραίως κάνω την τρίτη ερώτηση: «Και γιατί δεν πάει διακοπές εφέτος ο κ. Στουρνάρας; Τι συμβαίνει ή μάλλον θα μας συμβεί τίποτα που δεν ξέρουμε;». Και ιδού τι μου απάντησε ο συνεργάτης του: «Εχει πολλή δουλειά…».
***
Κινητικότητα υπουργών και «φίλων»
Σας είχα προειδοποιήσει. Η καλύτερη, η πιο αθόρυβη και η πιο παραγωγική (διάβαζε μικροκομματική) κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων γίνεται κάθε φορά μετά τον… ανασχηματισμό. Ούτε συσκέψεις χρειάζονται ούτε διυπουργικές συναντήσεις απαιτούνται ούτε διαμαρτυρίες για την απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων σε γραφεία υπουργών. Μόνο μια ματιά να ρίξετε τούτες τις ημέρες στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.
***
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος υπογράφει απόφαση η οποία δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 343 της 17ης Ιουλίου 2013 σύμφωνα με την οποία γίνονται αποδεκτές οι παραιτήσεις υπαλλήλων που υπηρετούσαν στα πολιτικά γραφεία του προκατόχου του κ. Δ. Αβραμόπουλου και του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Τσιάρα. Συγκεκριμένα έφυγαν 6 μετακλητοί υπάλληλοι, 10 ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες και 5 αποσπασμένοι, ανάμεσα στους οποίους και η πιστή γραμματέας του κ. Αβραμόπουλου κυρία Ελένη Πατουχέα, υπάλληλος Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Επίσης έφυγαν άλλοι 4 μετακλητοί υπάλληλοι, δύο ειδικοί σύμβουλοι και 4 αποσπασμένοι από τον υφυπουργό κ. Τσιάρα. Βεβαίως ορισμένοι από τους μετακλητούς υπαλλήλους ή από τους αποσπασμένους που παραιτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη προσληφθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου μετακόμισε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.
***
Και καλά, θα πείτε, ο κ. Αβραμόπουλος άλλαξε υπουργείο και μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο, να προσλαμβάνει μετακλητούς και αποσπασμένους υπαλλήλους στο νέο του υπουργείο. Ο υπουργός Παιδείας όμως κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος δεν άλλαξε υπουργείο και εμφανίστηκε την Τρίτη το πρωί στην τηλεόραση λάβρος κατά των αποσπάσεων, πώς τοποθέτησε, έναν χρόνο μετά την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας, μετακλητούς υπαλλήλους, και μάλιστα 12, και άλλους 10 στο Πολιτικό Γραφείο του; Ολα τα ονόματα των διορισθέντων μετακλητών υπαλλήλων (ειδικών συμβούλων) βρίσκονται δημοσιευμένα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (σελίδα 1725 και 1726) και με υπογραφή του κ. Αρβανιτόπουλου.

***
Η οργή του Ι. Μπουτάρη
Με μηνύσεις απειλεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης όποιον ή όποια τον ξαναπεί… «τουρκόφιλο». Τέτοιον χαρακτηρισμό του απέδωσε, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η δημοτική σύμβουλος κυρία Χριστίνα Γιαταγάνα (η ίδια βεβαίως το αρνείται), αλλά ο δήμαρχος είναι έξω φρενών. «Είναι πολύ πρόστυχο αυτό που λες» φέρεται ότι της είπε και απείλησε με μηνύσεις.

HeliosPlus