Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα τρία κόμματα που φαίνεται ότι ενισχύονται μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις του Ιουνίου, που χαρακτηρίζονται από την αλλαγή της φυσιογνωμίας της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της για ριζικές αλλαγές στο κράτος και στους δημοσίους υπαλλήλους. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα για «Το Βήμα της Κυριακής», η κοινή γνώμη δείχνει να εμπιστεύεται τους νέους υπουργούς και να επιδοκιμάζει τις τολμηρές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, με πρώτη τις απολύσεις για πρώτη φορά έπειτα από εκατό χρόνια. Ενισχυμένος δείχνει και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρόσφατο συνέδριό του, όπως και ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόνωσε το ηγετικό προφίλ του. Αντιθέτως, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι θα δώσει μάχη επιβίωσης στις επόμενες εκλογές, αφού για πρώτη φορά εμφανίζεται κάτω από το όριο του 3%. Ισχυρές τάσεις ανόδου εμφανίζει και το ΠαΣοΚ καθώς η παρουσία του κ. Ευ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση επανέφερε την παράταξη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Για πρώτη φορά επίσης η κοινή γνώμη δείχνει να επιβραβεύει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα στην πολιτική, αποδοκιμάζοντας σαφώς τις ακραίες εκδηλώσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρείται και μετά την αναγωγή των αναποφασίστων, επιβεβαιώνοντας το ρευστό πολιτικό σκηνικό που διατηρείται, παρά τις διακυμάνσεις που εμφανίζουν τα κόμματα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα ποσοστά που συγκεντρώνει είναι τα υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2012.
Αν είχαμε βουλευτικές εκλογές σήμερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, η ΝΔ θα κατοχύρωνε ένα ποσοστό 23,2% έναντι 22,8% του ΣΥΡΙΖΑ και 7,3% του ΠαΣοΚ, που ενδεχομένως να ήταν ακόμη υψηλότερο αν δεν επηρεάζονταν οι ψηφοφόροι του από την πρόσφατη απόφαση τοποθέτησης του κ. Χρ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει ένα ποσοστό 9,7%, το ΚΚΕ 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,5% και η ΔΗΜΑΡ μόλις 2,8%.
Μετά την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, που αγγίζει περίπου το 20%, η ΝΔ κατοχυρώνει ένα ποσοστό 28,9% έναντι 28,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠαΣοΚ πλησιάζει και πάλι το διψήφιο ποσοστό με 9,1%. Τρίτο κόμμα παραμένει όμως η Χρυσή Αυγή με 12,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,6% και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%.
Είναι προφανές ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν:
1. Τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ΕΡΤ, την πρόσκληση στον Λευκό Οίκο, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.
2. Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης μετά το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, αλλά και τη μετατροπή του άλλοτε πολυσυλλεκτικού μορφώματος των συνιστωσών σε κόμμα εξουσίας.
3. Το ΠαΣοΚ και τον κ. Ευ. Βενιζέλο για τη συμβολή τους στη σταθερότητα της διακυβέρνησης της χώρας και την αποφυγή μιας αβέβαιης εκλογικής αναμέτρησης.
Ιδιαίτερη αξία έχουν και οι διακυμάνσεις στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, με κερδισμένους τους κκ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο και χαμένους τους κκ. Ν. Μιχαλολιάκο και Φ. Κουβέλη. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση με μόλις 16% θετικές γνώμες, γεγονός που δείχνει ότι «πληρώνει» ο ίδιος τις ακρότητες των βουλευτών του. Κάμψη της δημοτικότητάς του εμφανίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν καθαρά των θετικών για πρώτη φορά.
Υψηλές δημοτικότητες εμφανίζουν και οι νέοι υπουργοί, με πιο εντυπωσιακή αυτή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα που έχει δείξει τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο του για να ολοκληρωθούν τα σχέδια απολύσεων και κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, υπέρ των οποίων τάσσεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Υπέρ των απολύσεων στον δημόσιο τομέα τάσσεται το 60,6% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Κάπα Research, ενώ το 64,5% τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων όταν ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι υπέρ των απολύσεων τάσσονται οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, με εξαίρεση το ΚΚΕ, που τις αποδοκιμάζει σε ποσοστό 73% και τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι οπαδοί διχάζονται (υπέρ 47,4% έναντι 50% κατά). Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα στο ερώτημα για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όπου υπέρ τάσσονται όλα τα κόμματα και οι μισοί οπαδοί του ΚΚΕ!
Υψηλές δημοτικότητες εμφανίζουν και οι υπουργοί Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης και Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης, οι οποίοι επίσης προετοιμάζουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, αλλά και γενικώς όλα τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, η κοινή γνώμη παραμένει επιφυλακτική σε ορισμένες άλλες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη, που εμπιστεύεται όλο και λιγότερο.
Στο ερώτημα αν η Ευρώπη θα κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια απαντά αρνητικά το 70,5% των ερωτηθέντων. Παρ’ όλα αυτά, το 65,2% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και για τον λόγο αυτόν προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (41,6%) από μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (36,2%).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ