Μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του κατάφερε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα. Ο λόγος για το App Store της εταιρείας Apple, το οποίο στις 10 Ιουλίου του 2008 άνοιξε τις ψηφιακές του πύλες λανσάροντας 500 εφαρμογές, χαράζοντας έναν καινοτόμο δρόμο τεχνολογικού καταναλωτισμού. Η ανταπόκριση των κατόχων συσκευών του κολοσσού με λογότυπο το δαγκωμένο μήλο υπήρξε μεγάλη, με αποτέλεσμα σύντομα η όλη ιδέα να εξελιχθεί σε μια υπεραγορά με «παρουσία» σε 155 χώρες του κόσμου και πάνω από 900.000 εφαρμογές, για κάθε γούστο και τσέπη.
Η αρχή μιας τεράστιας αγοράς
Εφέτος, στις 16 Μαΐου, το αρχηγείο της Apple στο Κουπερτίνο, στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι έσπασε το φράγμα των 50 δισ. downloads εφαρμογών από το εικονικό της κατάστημα. «Οι πελάτες «κατεβάζουν» περίπου 800 εφαρμογές ανά δευτ., σε ρυθμούς που ξεπερνούν σε κατέβασμα τις δύο εκατ. εφαρμογές τον μήνα από το App Store» ανέφερε χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Το «νικητήριο» download πραγματοποίησε ο Αμερικανός Μπράντον Ασμορ από το Οχάιο, ο οποίος στη συνέχεια παρέλαβε από την Apple μια επετειακή κάρτα δώρου για το App Store, συνολικής αξίας 10.000 δολαρίων.
«Η Apple θα ήθελε να ευχαριστήσει τους φοβερούς πελάτες και προγραμματιστές της για το ρεκόρ αυτό, το οποίο καταφέραμε να ξεπεράσουμε σε κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος λογισμικού και υπηρεσιών της εταιρείας Εντι Κιου. «Το App Store έδωσε νέα έννοια στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο και δημιούργησε ένα «οικοσύστημα» εφαρμογών το οποίο έχει αποφέρει περισσότερα από εννιά δισ. δολάρια σε προγραμματιστές». Η εταιρεία λαμβάνει περίπου το 30% επί του κέρδους που προκύπτει είτε από την αγορά μιας εφαρμογής ή τις οικονομικές συναλλαγές κατά τη λειτουργία της (π.χ. μέσω της αγοράς επιπλέον δυνατοτήτων), με το 70% να καταλήγει στον δημιουργό της.
Λίγους μόλις μήνες μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα της Apple, ακολούθησαν τα καταστήματα εφαρμογών της Android και της RIM. Το διάστημα αυτό ωστόσο ήταν αρκετό ώστε να δώσει στη «μαμά» του iPhone το μεγάλο προβάδισμα.
Με την εισαγωγή του πρώτου iPad στην αγορά, τον Απρίλιο του 2010, άνοιξε μια νέα πλατφόρμα για την ανάπτυξη εφαρμογών, με μεγαλύτερη δυνατότητα κίνησης και επιδεξιότητας λόγω του μεγάλου μεγέθους της οθόνης της ταμπλέτας. Στην κορυφή της κατάταξης σκαρφάλωσαν γρήγορα τίτλοι παιχνιδιών, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και εφαρμογές έντονου διαδραστικού χαρακτήρα, εφαρμογές σχεδίου ή εφαρμογές ψυχαγωγίας, π.χ. για την παρακολούθηση ταινιών.
Σήμερα και χάρη στην τεράστια βιβλιοθήκη τίτλων, ένας χρήστης συσκευής iOS (iPhone, iPad, iPod touch) μπορεί να βουτήξει σε μια θάλασσα από «έξυπνα τετραγωνάκια», να πραγματοποιήσει θεματική αναζήτηση σε 23 κατηγορίες και να «ψαρέψει» όποιο app θεωρεί ο ίδιος πιο κατάλληλο για να εξοπλίσει τη συσκευή του. Η τιμή, τις περισσότερες φορές, παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιλογή μιας εφαρμογής. Ωστόσο πολλές από τις πλέον επιτυχημένες εφαρμογές –ανάμεσά τους το Facebook, το Twitter, το Skype, το Shazam και η λάιτ έκδοση των Angry Birds –διατίθενται δωρεάν.
Τα δύο τρίτα είναι… ζόμπι!
Νέα μελέτη από την εταιρεία αναλύσεων Adeven, με έδρα τη Γερμανία, παρ’ όλα αυτά, βυθίζει το φουσκωμένο όνειρο των εφαρμογών, υποστηρίζοντας ότι στον ωκεανό του App Store «κολυμπούν» και πολλές εφαρμογές-«ζόμπι». Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της εταιρείας, φάνηκε ότι κάτι παραπάνω από το 60% των εφαρμογών που βρίσκονται στο ψηφιακό κατάστημα δεν πρόκειται να εγκατασταθούν ποτέ σε κάποια συσκευή.
Η Adeven αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων τίτλων έχει αφήσει πολλές εφαρμογές στην αφάνεια. «Περίπου οι 579.000 εφαρμογές από τις σχεδόν 900.000 εφαρμογές είναι… ζόμπι» αναφέρει ο Πολ Μιούλερ. «Ζόμπι ονομάζουμε τις εφαρμογές που δεν εμφανίζουν κάποια θέση σε παγκόσμια κατάταξη, επειδή δεν «κατεβαίνουν» αρκετά ώστε να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους» διευκρινίζει ο ίδιος.
Πρόσφατη έρευνα που διενήργησε ο αμερικανικός οργανισμός δημοσκοπήσεων Pew Research Center, έδειξε ότι περίπου το 68% των κατόχων smartphones χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο μόλις πέντε εφαρμογές την εβδομάδα ή και λιγότερες. Εδειξε ακόμη ότι όσοι προχωρούσαν στην παρορμητική αγορά μιας εφαρμογής, έχαναν σχεδόν αστραπιαία το ενδιαφέρον τους απέναντι στο νέο τους απόκτημα.
Τρικλοποδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Με τη γέννηση του App Store γεννήθηκε η οικονομία των εφαρμογών –ένα νέο είδος διαδικτυακού εμπορίου με σκοπό τον εξοπλισμό των smartphones με ακόμη περισσότερες δυνατότητες, εργαλεία, ψυχαγωγία κ.ά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, σύμφωνα με αναλυτές, η συγκεκριμένη οικονομία θεωρείται υπεύθυνη για το «πάγωμα» στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Κολοσσοί του χώρου, όπως για παράδειγμα η EA, η Capcom και η Konami, έχουν ισχυρή παρουσία και μέσω του App Store, με δωρεάν τίτλους γνωστών παιχνιδιών και τη δυνατότητα in-app συναλλαγών (υπό μορφή της αύξησης της δύναμης των χαρακτήρων, της απόκτησης νέων, πιο εκλεπτυσμένων εργαλείων και όπλων ή άλλων προσθηκών).
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η αλόγιστη χρήση των έξυπνων συσκευών και των φαινομενικά «δωρεάν» παιχνιδιών (π.χ. Angry Birds, Zombie Takeover, Playmobil Pirates, Racing Penguin κ.ά.) από παιδιά, οδήγησε στην υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών των γονιών. Αυτό υποχρέωσε την Apple πριν από μερικούς μήνες να καταβάλει στις ΗΠΑ το ποσό των 77 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στους γονείς, των οποίων τα παιδιά είχαν πέσει στην «παγίδα» των δωρεάν εφαρμογών.

Δώρα γενεθλίων για όλους!
Με αφορμή τα 5α γενέθλια, η Apple ανακοίνωσε μέσω του App Store ότι κάνει δώρο στους απανταχού χρήστες, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, πέντε δημοφιλείς εφαρμογές και πέντε παιχνίδια (που κανονικά διατίθενται επί πληρωμή), για iPad και iPhone, εντελώς δωρεάν:
Εφαρμογές:
- Barefoot World Atlas
- Day One (Journal / Diary)
- How to Cook Everything
- Over
- Traktor DJ for iPhone
Παιχνίδια:
- Badland
- Infinity Blade II
- Superbrothers: Sword and Sworcery EP
- Tiny Wings
- Where’s My Water?
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ