Ενα πανεπιστήμιο που «ακούνε» όλοι

Δεν είναι από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Αντίθετα, είναι από τα νεότερα. Ούτε τεράστιο είναι, με πολλές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, αμέτρητους καθηγητές και ατέλειωτες εγκαταστάσεις.

Δεν είναι από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Αντίθετα, είναι από τα νεότερα. Ούτε τεράστιο είναι, με πολλές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, αμέτρητους καθηγητές και ατέλειωτες εγκαταστάσεις. Και φυσικά ο όγκος των εργασιών του δεν μπορεί να συγκριθεί αριθμητικά με αυτόν των «παλιών» της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ποιοτικά, όμως, φαίνεται πως τους αφήνει όλους πίσω του. Γιατί το τριακονταεξαετές ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, με τους μόλις 3.500 φοιτητές του και τους καθηγητές τους, καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως προς την επίδραση των ερευνών του και των σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων και αναφορών. Δεύτερος στην απήχηση των ελληνικής προέλευσης επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως αναδεικνύεται ο γείτονάς του, στο Ηράκλειο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δείκτης απήχησης


Ο δείκτης απήχησης των δημοσιεύσεων του κρητικού Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, φθάνει το 1,26, όταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που ακολουθεί στην επόμενη θέση, συγκεντρώνει 1,17, αν και με τετραπλάσιες δημοσιεύσεις. Ακολουθούν το Χαροκόπειο (1,17), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1,12), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1,07), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (1,04), το Γεωπονικό (0,98), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (0,97), το ΕΚΠΑ (0,97), το ΑΠΘ (0,95), το Θεσσαλίας (0,94), το Πατρών (0,93), το Πειραιώς (0,93) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (0,91).
Παρ’ ότι δεν διαθέτει το πλήθος άλλων, αρχαιότερων, ελληνικών ιδρυμάτων σε δημοσιεύσεις (906) και αναφορές (4.940) –πολλές, παρ’ όλα αυτά, σε σχέση με το μέγεθός του -, το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί μία από τις πλέον κρίσιμες πηγές γνώσης και καινοτομίας για τον κόσμο της επιστήμης που εντρυφεί στις δημοσιεύσεις και στις επεξεργασίες του. Το ενδιαφέρον, βάσει των σχετικών βιβλιογραφικών αναφορών, στρέφεται σταθερά στις έρευνες και στα επιστημονικά πορίσματα των ηλεκτρονικών μηχανικών, των μηχανικών υπολογιστών, των αρχιτεκτόνων μηχανικών, των μηχανικών ορυκτών πόρων περιβάλλοντος και των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης του χανιώτικου ιδρύματος περισσότερο από κάθε άλλο.
Η πρωτιά «μετρήθηκε» από την τρίτη κατά σειρά μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με τίτλο «Ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις 1996-2010: Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά –Scopus». Η έρευνα του Κέντρου Τεκμηρίωσης, που σκοπό έχει τη δημιουργία αξιόπιστης βάσης παρουσίασης και παρακολούθησης της εξέλιξης των στοιχείων που προσδιορίζουν το ερευνητικό περιβάλλον της Ελλάδας, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, βασίστηκε στα στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων Scopus. Στη μελέτη αναλύεται η ελληνική συγγραφική δραστηριότητα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το οποίο αποτελεί το κυριότερο μέσο για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην επιστημονική κοινότητα.
Πλήθος δημοσιεύσεων


Η σειρά κατάταξης σε ό,τι αφορά το πλήθος των δημοσιεύσεων δεν επιφυλάσσει ανάλογες εκπλήξεις. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα οποία αποτελούν και τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, παράγουν τις περισσότερες δημοσιεύσεις στην κατηγορία «Πανεπιστήμια», με τον αριθμό τους να φθάνει τις 2.533 και τις 1.839 δημοσιεύσεις αντίστοιχα για το 2010. Ακολουθεί στην τρίτη θέση το Πανεπιστήμιο Πατρών με 1.006 δημοσιεύσεις το 2010. Αλλα πέντε ελληνικά πανεπιστήμια είχαν περισσότερες από 400 δημοσιεύσεις, προηγείται όμως και εδώ το Πολυτεχνείο Κρήτης με τις 906. Ετσι από την πέμπτη θέση και μετά κατατάσσονται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (859 δημοσιεύσεις), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (841 δημοσιεύσεις), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (818 δημοσιεύσεις), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (559 δημοσιεύσεις) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (491 δημοσιεύσεις). Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια έχουν λιγότερες από 261 δημοσιεύσεις το 2010.
Οι διακρίσεις για το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1977, δεν σταματούν εδώ. Κάθε χρόνο το Πολυτεχνείο μετρά δεκάδες διακρίσεις σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Χαρακτηριστικές είναι οι τιμητικές βραβεύσεις καθηγητών του με τον τίτλο «Best Paper Awards», διάκριση που επιβεβαιώνει και από άλλη πλευρά τη σπουδαιότητα και την αξία των δημοσιεύσεων του ιδρύματος.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 12 Ιουλίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.