Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Γίνεται ένα κόμμα – Οι εργασίες αρχίζουν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή

Στο προσκήνιο θα βρίσκεται η συζήτηση για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Στο «διά ταύτα» όλοι θα αναζητούν τα (κυβερνητικά) σενάρια της επόμενης ημέρας.

Στο προσκήνιο θα βρίσκεται η συζήτηση για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Στο «διά ταύτα» όλοι θα αναζητούν τα (κυβερνητικά) σενάρια της επόμενης ημέρας. Σε αυτό το κλίμα, το οποίο συνομολογείται από όλες τις εσωκομματικές παρατάξεις, ξεκινά την Τετάρτη η συνεδριακή διαδικασία ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ολοκληρωθεί με τις ψηφοφορίες του επόμενου Σαββατοκύριακου.
Σε επίπεδο εντυπώσεων, σημαντικά στοιχεία θα είναι τα ποσοστά με τα οποία θα εκλεγεί πρόεδρος του νέου κόμματος ο κ. Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής (εκτός απροόπτου θα είναι ο κ. Δ. Βίτσας), αλλά και οι συσχετισμοί στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής και το πόσο ισχυρή θα βγει από τη διαδικασία η Αριστερή Πλατφόρμα.
Οι πρώτες ενδείξεις αναμένεται να δοθούν από το πρωί της Τετάρτης, όταν συνέρχεται το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ, με θέμα τη διάλυση της μεγαλύτερης και πλέον ιστορικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί και το πρώτο κύμα αντίδρασης από το Αριστερό Ρεύμα των κκ. Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, κ.λπ., οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως θεωρούν ότι οι διαδικασίες είναι βεβιασμένες και ότι ακόμη και η διάλυση του ΣΥΝ θα έπρεπε να αποφασιστεί μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σχεδόν μετά βεβαιότητος σε πολιτικές και εσωκομματικές προκλήσεις, όπως το ζήτημα της κατάργησης των συνιστωσών, ωστόσο η ουσία θα κρύβεται στο κατά πόσο θα πείσει ότι έχει έναν αξιόπιστο «οδικό χάρτη» με τον οποίο θα πορευτεί εφόσον λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές.
Το θέμα των συνιστωσών κατά πολλούς εξαντλείται στο αν θα επιτευχθεί συμβιβασμός και θα δοθεί ένα ικανοποιητικό διάστημα προσαρμογής μέχρις ότου αφομοιωθούν τα σχήματα στο νέο, ενιαίο κόμμα ή και αν θα διατηρηθεί ατύπως ένα καθεστώς αυτονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν κατά κύριο λόγο για το αν θα υπάρξει σοβαρό ενδεχόμενο διάρρηξης των σχέσεων του κ. Τσίπρα με τον Μ. Γλέζο, ένα πρόσωπο που συμβολίζει πολλά για τη μεταπολεμική Αριστερά.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα θελήσει να καλλιεργήσει την εντύπωση μιας «νέας μεταπολίτευσης», να οριοθετήσει τον χώρο του σε σαφή αντιπαράθεση με τη ΝΔ, η οποία όπως έχει πει επιδιώκει να «ξεμπερδέψει με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».
Το ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία είναι κατά πόσον θα πείσει ότι έχει απαντήσεις για τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, αλλά και ότι μπορεί να χτίσει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με όσους (ΔΗΜΑΡ, επιχειρηματικός κόσμος, μικρομεσαίοι) πλέον βρίσκονται φύσει και θέσει απέναντι στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ.
Βασικό στοιχείο της πρότασής του αυτής φαίνεται πως είναι το πάγωμα καταβολής τόκων στους δανειστές, η οποία έχει προταθεί από πολλούς οικονομολόγους που κινούνται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διεθνώς. Οπως είπε προ ημερών στην Πάτρα ο κ. Τσίπρας: «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ», ενώ στη συνέχεια μίλησε ευθέως για πάγωμα καταβολής τους, χωρίς να μιλά για διαγραφή του χρέους –ένα στοιχείο στο οποίο υπάρχει η ριζικά διαφορετική θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και της Αριστερής Πλατφόρμας. Το ζήτημα σε αυτό το σημείο είναι, όπως λένε ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το πώς θα πείσει ότι έτσι μπορεί να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα, στοιχείο κομβικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Οι αριθμοί και οι λίστες


Το Συνέδριο θα εκλέξει τη νέα Γραμματεία, η οποία θα είναι μικρότερη των 35 μελών της σημερινής, και την Κεντρική Επιτροπή, όπου υπολογίζονται σε 800 οι υποψήφιοι για τις 200 θέσεις. Για τη θέση του γραμματέα η πλειοψηφία αναμένεται να προτείνει και πάλι τον συντονιστή της γραμματείας κ. Δ. Βίτσα, ενώ όπως όλα δείχνουν, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θα παραμείνει και μετά το Συνέδριο ο κ. Π. Σκουρλέτης.
Οι κεντρικές λίστες στο Συνέδριο θα είναι δύο. Η μία των «προεδρικών», δηλαδή της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) που έχει αναφορά απευθείας στον κ. Τσίπρα, του Κοινωνικού Μετώπου των κκ. Αλ. Μητρόπουλου και Π. Κουρουμπλή, της Πρωτοβουλίας του κ. Δ. Παπαδημούλη και μικρότερων τάσεων όπως η ΑΡΕΝΑ, ο Νέος Αγωνιστής κ.ο.κ.
Η δεύτερη λίστα είναι της Αριστερής Πλατφόρμας των κκ. Π. Λαφαζάνη – Δ. Στρατούλη, που συμμαχεί με τη ΔΕΑ (Αντ. Νταβανέλος), το Κόκκινο (Π. Κοσμάς), την ΑΠΟ (Γ. Σαπουνάς) και πιθανόν την ΚΕΔΑ (Γ. Θεωνάς) και το ΔΗΚΚΙ (Γ. Μαντάς).
Στο εσωτερικό των δυο αυτών κυρίαρχων πόλων θα διακινηθούν πολλές μικρότερες λίστες. Δεν αποκλείεται, πάντως, να εμφανιστούν και μια ή δυο ακόμη λίστες –ακούγονται π.χ. μια ομάδα «Ανεξάρτητων» και η «Μαρξιστική Φωνή», πρώην τροτσκιστική οργάνωση που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή των συνέδρων εκτιμάται γύρω στους 33.500 με δεδομένο ότι το μέτρο για την εκλογή συνέδρων είναι ένα προς δέκα, οι σύνεδροι θα ανέλθουν στις 3.350 συν τους 50 περίπου αριστίνδην.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Ιουλίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.