Κ. Παπούλιας: Με τις ευρωπαϊκές αξίες θα αντιμετωπιστεί η κρίση

Τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες που συνδέουν όχι μόνο την Ελλάδα και την Πολωνία αλλά όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, για την αντιμετώπιση της κρίσης, προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην αντιφώνησή του προς τον Πολωνό ομόλογό του, Μπρόνισλαβ Κομορόσφσκι, στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε τη Δευτέρα το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο της Βαρσοβίας.

Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον κ. Κομορόφσκι για την υποστήριξη του προς την Ελλάδα σχετικά με το πρόβλημα της αντιμετώπισης της λαθραίας εισόδου μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, μέσω της συμμετοχής της χώρας του στους αντίστοιχους μηχανισμούς.

Παράλληλα, επεσήμανε ως παράδειγμα για όλη την Ευρώπη τη συνετή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Πολωνία εν μέσω της οικονομικής κρίσης. «Είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι μέσα σε κλίμα στασιμότητος που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη, χάρις στην οικονομική πολιτική που εφαρμόσατε με σύνεση, παραμείνατε σχεδόν αλώβητοι στις συνέπειες της κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι η υποβολή αίτησης για ένταξη της Πολωνίας στην Ε.Ε. έγινε επί ελληνικής προεδρίας το 1994, όταν ήταν ο ίδιος υπουργός των Εξωτερικών και ότι η υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2003, πάλι επί ελληνικής προεδρίας.

Επίσης, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε την επιδίωξη για ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών μέσω της οικονομικής δραστηριότητας Ελλήνων και Πολωνών επιχειρηματιών με την εκατέρωθεν πραγματοποίηση επενδύσεων. «Στηρίζουμε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, όπως επίσης προσδοκούμε την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου. Είμαι σίγουρος ότι οι επαφές που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της επισκέψεως θα συμβάλλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Παπούλιας και εξήρε την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στον Πολιτισμό και την Παιδεία.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τις σημαντικές εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «τα γεγονότα που ξεκίνησαν στην Τυνησία και την Αίγυπτο στις αρχές του 2011, έχουν προσλάβει απροσδόκητη και ανησυχητική μορφή. Οφείλουμε να τα παρακολουθούμε από κοντά, αλλά να μελετούμε πολύ σοβαρά οι εταίροι και σύμμαχοι το εάν και πώς θα εμπλεκόμαστε. Στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, διαβιούν ακόμη αρκετά εκατομμύρια Χριστιανών, οι οποίοι πιέζονται και δοκιμάζονται. Είναι οι πρώτοι που απειλούνται δραματικά από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο, εκπληρώνοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ε.Ε. «Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πραγματοποιείται με εκπτώσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Στο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό, η Ελλάδα, υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Μια λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου. Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Χωρίς στρατό κατοχής. Χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Αναμένουμε και από την Τουρκία να συμβάλει και αυτή με θετικό τρόπο. Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το υπογεγραμμένο από την ίδια Πρωτόκολλο της Άγκυρας για την τελωνειακή ένωση. Θα είναι ένα βήμα που θα κάνει τα λόγια πράξη και θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.