Υστερα από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με την τρόικα η κυβέρνηση και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν… ονόματα και διευθύνσεις εργαζομένων που μπαίνουν στο πρόγραμμα κινητικότητας. Τελευταία στιγμή ένα «σχέδιο Β» άλλαξε τη ροή των διαπραγματεύσεων ύστερα από την απαίτηση της τρόικας οι μετατάξεις των εκπαιδευτικών να μη μετρούν ως δεξαμενή για το πρόγραμμα κινητικότητας. Τελικά οι δήμοι θα σηκώσουν το βάρος για να καλυφθεί ο αριθμός των πρώτων 12.500 εκ των συνολικά 25.000 υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για το 2013. Οι 3.500 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα βγουν σε διαθεσιμότητα άμεσα και η πλειονότητά τους θα απορροφηθεί σε θέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ 5.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάρουν τη θέση των εκπαιδευτικών που αρχικά είχαν υπολογιστεί στην κινητικότητα.
Με το «καλημέρα» των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών εξανεμίστηκε η δυναμική μιας «βατής» διαχείρισης. Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για τρίμηνη παράταση της υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας –αντί Ιουλίου, να μετατεθεί τον Σεπτέμβριο η πλήρης εφαρμογή –αποτέλεσε το πεδίο για να ξεδιπλωθεί ένα παζάρι «δούναι και λαβείν», εν είδει εναλλακτικών σεναρίων, υπό την πίεση της (μη) καταβολής της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Η τρόικα έπιασε τον πολιτικό σφυγμό με την κυβέρνηση να δυσκολεύεται να διαχειρισθεί ακαριαίες απολύσεις και το χρησιμοποίησε δεόντως. Εριξε στο τραπέζι τη συνολική αύξηση των 15.000 απολύσεων, προτείνοντας να αφαιρεθεί αντίστοιχα ο επιπλέον αριθμός από την κινητικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αντέτειναν την αλλαγή στην κατανομή των 15.000 απολύσεων προτείνοντας να γίνουν εμπροσθοβαρείς –καμία αλλαγή δηλαδή στον συνολικό αριθμό, αλλά περισσότερες από 4.000 ως το τέλος του 2013. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε και πάλι, οπότε προσέφερε ως «αντίδωρο» –πάντα με διαπραγματευτικό όπλο τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και την καταγραφή των 2.656 –μια κινητικότητα αλλιώτικη από τις άλλες στη βάση μιας λύσης ανάγκης. Κατά άλλους, είναι μια προδιαγεγραμμένη λύση που οδηγεί ουσιαστικά σε «άνευ όρων» υποχρεωτικές μετατάξεις και «οριζόντια» –χωρίς αξιολόγηση –κινητικότητα, προσπερνώντας τις διαβεβαιώσεις για σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής διοίκησης.
Στο παζάρι προέκυψαν οι «δεξαμενές» της κινητικότητας με ονοματεπώνυμο αλλά και η μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας (6-9 μήνες από 12 μήνες που οριζόταν ως το διάστημα μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε άλλη θέση διότι αλλιώς απολύονται). Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, εξαντλούνται πλέον οι μεγάλες πηγές για την κινητικότητα, η οποία για τους επόμενους 12.500 –μια και συνολικά ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 25.000 εργαζόμενοι –θα ισοδυναμεί με πορεία προς την έξοδο.
Κατά τις διαπραγματεύσεις η τρόικα εμφανίστηκε δεκτική στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη να συνυπολογισθούν οι μετατάξεις στο σχέδιο κινητικότητας. Επάνω σε αυτό συνεχίστηκε το παζάρι που έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους δημοτικούς αστυνομικούς, αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκαν οι 5.000 εκπαιδευτικοί που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας για μετάταξη. Ετσι προέκυψε ο κατάλογος των 12.500 υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα και διαμορφώνεται ως εξής:
- Περίπου 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί θα τεθούν πρώτα σε διαθεσιμότητα ώσπου να τοποθετηθούν στις νέες θέσεις σε διάφορα κρατικά πόστα.
- 5.000 εργαζόμενοι σε δήμους και περιφέρειες.
- 1.000-1.700 από τα υπουργεία στα οποία μειώθηκαν οι οργανικές μονάδες, από συγχωνεύσεις φορέων και νομικών προσώπων αλλά και από μετατάξεις στον χώρο της Υγείας (νοσοκομεία). Επίσης, η κυβέρνηση σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει «αναδιαρθρώσεις εν λειτουργία» των ΕΑΣ –Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) –μέσω συγχώνευσης με άλλους βασικούς πυλώνες της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ – ΕΛΒΟ). Το προσωπικό υπολογίζεται σε 2.500 άτομα (1.350 στην ΕΑΒ, 800 στα ΕΑΣ, 350 στην ΕΛΒΟ).
- 2.200 άτομα σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας μπορούν να απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου είτε σε άλλα υπουργεία.
Οσον αφορά τη μνημονιακή δέσμευση για 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζει ότι εκκρεμούν περίπου 1.300 απολύσεις, μια και αφαιρεί τους εργαζομένους στην ΕΡΤ. Οι αριθμοί που επιζητούν –με δεδομένο ότι συνολικά ως το 2014 οι απολύσεις ορίζεται ότι θα είναι 15.000 –θα προκύψουν, όπως λένε στην κυβέρνηση, από καταργήσεις οργανικών θέσεων σε δήμους αλλά και νομικών τους προσώπων και από την έξοδο συμβασιούχων, κυρίως στους ΟΤΑ, που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές και υπολογίζονται περίπου σε 3.500.