Κλωνοποιούν τα «σούπερ δέντρα»

Ενας αμερικανός περιβαλλοντολόγος και οι συνεργάτες του επιθυμούν να κλωνοποιήσουν χιλιάδες βρετανικά «σούπερ δέντρα» με σκοπό να προχωρήσουν σε μαζική δενδροφύτευση ώστε να αναδημιουργηθούν τα αρχαία δάση της Γηραιάς Αλβιώνας.

Ενας αμερικανός περιβαλλοντολόγος και οι συνεργάτες του επιθυμούν να κλωνοποιήσουν χιλιάδες βρετανικά «σούπερ δέντρα» με σκοπό να προχωρήσουν σε μαζική δενδροφύτευση ώστε να αναδημιουργηθούν τα αρχαία δάση της Γηραιάς Αλβιώνας.
Ο Ντέιβιντ Μίλαρκ, ιδρυτής της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Archangel Ancient Tree Archive, βρίσκεται στη Βρετανία «χαρτογραφώντας» τα είδη δέντρων που ευδοκιμούν στη χώρα: από βελανιδιές και τάξους (ο συνηθέστερος τάξος είναι το γνωστό «ήμερο έλατο») ως πεύκα και σφένδαμους ηλικίας εκατοντάδων ετών που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Βρετανίας, από τα δάση της Ουαλλίας ως τα σκωτσέζικα Χάιλαντς. Κατόπιν, αφού πάρει δείγματα από τα κλαδιά τους, θα μπει στο εργαστήριο και θα ξεκινήσει τη διαδικασία κλωνοποίησης.
Ανάμεσα στα δέντρα που πρόκειται να αντιγραφούν γενετικώς είναι η, ηλικίας 800 ετών, διάσημη βελανιδιά Major Oak στο δάσος του Σέργουντ που με περίμετρο κορμού δέκα μέτρων λέγεται ότι ήταν η κρυψώνα του Ρομπέν των Δασών και προσφάτως ψηφίστηκε ως «το πιο αγαπημένο δέντρο σε όλη τη Βρετανία». Επίσης, ένας τάξος ηλικίας 3.000 ετών στην κομητεία του Μπέρκσιρ και το ψηλότερο δέντρο στη χώρα, ένα άγριο έλατο ύψους 70 μέτρων στο Λοχ Φάιν του Αργκάιλ στη Σκωτία.

«Ολοι έλεγαν ότι είναι αδύνατον να κλωνοποιηθεί μια βελανιδιά, κι όμως εμείς τους διαψεύσαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε γενετικά αντίγραφα και των 22 ειδών βελανιδιάς που ευδοκιμούν στην Ιρλανδία»
λέει ο Μίλαρκ, προσθέτοντας πως «παρ’ όλο που παλαιότερα δεν γινόταν να κλωνοποιήσουμε ένα δέντρο ηλικίας 1.000 ετών, πλέον από ένα και μόνο δείγμα δέντρου μπορούμε να δημιουργήσουμε εκατομμύρια γενετικά αντίγραφά του». Το σχέδιο γενετικής αντιγραφής και δενδροφύτευσης θα κοστίσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ και γίνεται υπό την αιγίδα του ολλανδο-βρετανού επιχειρηματία και φανατικού οικολόγου σερ Τιμ Σμιτ, καθώς και του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτή της αεροπορικής εταιρείας Virgin.
Μέσα σε περίπου είκοσι χρόνια η Archangel έχει δημιουργήσει περισσότερα από 20.000 γενετικά αντίγραφα σε 75 είδη δέντρων απ’ όλον τον κόσμο, κυρίως αμερικανικές αιωνόβιες σεκόγιες, κυπαρίσσια της Καλιφόρνιας και πεύκα του Μόντερεϊ. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίλαρκ ήταν η κλωνοποίηση του γηραιότερου δέντρου της υφηλίου, του πεύκου Μαθουσάλας στη Καλιφόρνια που βρίσκεται στην ίδια θέση τα τελευταία 4.845 (!) χρόνια. Το 2012 η ομάδα του αμερικανού περιβαλλοντολόγου σημείωσε ακόμη μία επιτυχία, αφού κλωνοποίησε το Φίλντμπρουκ Σταμπ, τη μεγαλύτερη σεκόγια που υπάρχει, με κορμό διαμέτρου δέκα μέτρων και ύψος ίσο με εκείνο ενός ουρανοξύστη 40 ορόφων.
Ο Μίλαρκ σχεδιάζει τη φύτευση εκατομμυρίων δέντρων όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε όλη την υφήλιο, με στόχο την αποκατάσταση αρχαίων δασών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την απορρόφηση τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αναδασώσουμε τον πλανήτη και για να το κάνουμε αυτό είναι λογικό να χρησιμοποιήσουμε τα μεγαλύτερα, αρχαιότερα και πιο συμβολικά δέντρα που έζησαν ποτέ»
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλαρκ, ο οποίος, εκτός από τη Βρετανία, εργάζεται ταυτόχρονα για την κλωνοποίηση των μεγάλων δέντρων «καούρι» της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και για τη διάσωση της γενετικής κληρονομιάς των μεγαλύτερων δέντρων της Αφρικής. Ηδη η ΜΚΟ έχει πραγματοποιήσει ευρείες εκστρατείες δενδροφύτευσης σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Καναδά, Γερμανία και ΗΠΑ.
Η κλωνοποίηση δέντρων δεν είναι κάτι καινούργιο: προσφάτως επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αυτό που αποκάλεσαν «το ιδανικό χριστουγεννιάτικο δέντρο» μέσω κλωνοποίησης των καλύτερων σπόρων της γεωργιανής ελάτης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δέντρα που θα παραχθούν θα διαθέτουν ιδανικό σχήμα και χρώμα, ενώ θα είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και επιθέσεις εντόμων.
Οι επιστήμονες, που χαριτολογώντας έδωσαν σε αυτά τα έλατα το προσωνύμιο «Φρανκενδέντρα» («παίζοντας» με τον λογοτεχνικό και κινηματογραφικό ήρωα Φρανκενστάιν), ισχυρίζονται ότι τα έλατα αυτά μπορούν να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ύψους και μεγέθους ανάλογα με τις ανάγκες τού εκάστοτε χώρου.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Ιουλίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.