To αιγυπτιακό δίλημμα του Ομπάμα

Ουάσιγκτον
Την ώρα που τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο θυμίζουν επικίνδυνα την επανάσταση που «εκθρόνισε» τον πρώην πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, το Φεβρουάριο του 2011, ο στρατός παρεμβαίνει με τελεσίγραφα και ο λαός ζητάει την παραίτηση του νυν προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπιζε και προ διετίες: να κλίνει υπέρ της σταθερότητας ή υπέρ της βούλησης του αιγυπτιακού λαού?
Όπως φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσαρμόζει αργά αλλά σταθερά τις θέσεις της σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στους αιγυπτιακούς δρόμους. Το ίδιο ίσχυε και το 2011, όταν ο Ομπάμα αύξανε ή μείωνε την πίεση που ασκούσε στον Μουμπάρακ σύμφωνα με τον τρόπο που αντιδρούσαν τα πλήθη στις ομιλίες του Μουμπάρακ και στις προτάσεις του για διάλογο.
Τώρα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται για άλλη μια φορά ανήσυχη για την αδιαλλαξία του Μόρσι, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικό πραξικόπημα και να καταστρέψει όποια πρόοδο έχει γίνει προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας την τελευταία διετία.
Την Δευτέρα, ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μόρσι και του είπε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Αίγυπτο, αλλά δεν υποστηρίζουν συγκεκριμένο κόμμα ή ομάδα». Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον αιγύπτιο ομόλογό του ότι «η δημοκρατία είναι πολλά περισσότερα πράγματα πέραν των εκλογών. Είναι η εξασφάλιση ότι ακούγονται οι φωνές όλων των Αιγυπτίων και ότι όλοι εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση» και πίεσε τον Μόρσι να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη του τα αιτήματα των διαδηλωτών.
«Η Ουάσιγκτον πίστευε ότι με το να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών θα εξιλεωνόταν για τα παλιά της λάθη, όταν υποστήριζε τον δεσποτισμό στην Αίγυπτο και θα αύξανε έτσι την εμπιστοσύνη των Αιγυπτίων προς εκείνη. Όμως οι ΗΠΑ απέτυχαν να καταλάβουν πόσο τρομαγμένοι ήταν πολλοί Αιγύπτιοι από την προοπτική ενός ισλαμιστή προέδρου, σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι κέρδισε, και σοκαρισμένοι από το πόσο γρήγορα έσπευσαν οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν στεν’ές σχέσεις μαζί του.», δήλωσε η Eιμι Χόθορν που μέχρι τον Απρίλιο εργαζόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ζητήματα που αφορούν την Μέση Ανατολή.
Τώρα, καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να αναζητά την ταυτότητά της και να αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο και ενδεχομένως αιματηρό μέλλον, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ανησυχεί για την αστάθεια και την αυξανόμενη δύναμη των ισλαμιστών όσο και για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.