Αίγυπτος: Πραξικόπημα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος – Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι – Τα τανκς παραμένουν στους δρόμους (live)

Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας έναν (όπως τον περιέγραψε) ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχτούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Πέμπτη νωρίς το πρωί ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι.

Ο Μόρσι «κρατείται προληπτικά», είπε ο στρατιωτικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.

Σε ένα πρώτο μήνυμά του μετά τις ανακοινώσεις του στρατού ο Μόρσι φέρεται να ζητά από τους οπαδούς του να μην αποδεχτούν το πραξικόπημα. Φυσικά το πώς θα αντιδράσουν οι αριθμητικοί ισχυροί και αποφασισμένοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ισλαμιστές που στηρίζουν το Μόρσι, αλλά και τι ρόλο θα έχουν στο διάδοχο σχήμα θα είναι το μεγάλο ερώτημα.

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο Αλ-Σισί εξήγησε ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.

Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά, είπε, και την προεδρική εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τεχνοκρατική κυβέρνηση. Πρέπει ακόμη να ετοιμαστεί και ένας νέος εκλογικός νόμος, πρόσθεσε.

Τις λεπτομέρειες της διάδοχης κατάστασης συμφώνησε ο Αλ-Σισί με πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο μεταρυθμιστής και μετριοπαθής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της IAEA.

Παράλληλα συστήνεται επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση η οποία θα συσκεφτεί και με οργανώσεις νέων, αυτές που σήκωσαν το βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ και στην περίοδο που ακολούθησε είδαν εαυτούς παραγκωνισμένους πολιτικά από τους ισλαμιστές.

Ο στρατός εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει ακόμα και με τα όπλα περιστατικά βίας.

Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, πυροτεχνήματα και λέιζερ από ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλα σημεία του Καΐρου εξελίσσονταν αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών του Μόρσι οι οποίοι ήταν υπό την μάλλον διακριτική επιτήρηση του στρατού.

Η Αίγυπτος και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσαν την Τετάρτη σε ζωντανή μετάδοση ένα πραξικόπημα εν εξελίξει.

Όλα τα συστατικά του ήταν με την μία ή την άλλη μορφή παρόντα: στρατός στους δρόμους, ηγέτης υπό ιδιότυπο περιορισμό αλλά όχι υπό κράτηση, αιτήματα με τη μορφή τελεσιγράφου από τις ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ευρεία λαϊκή υποστήριξη στις εξωθεσμικές (όπως θα τις αντιλαμβάνονταν η Δύση) κινήσεις του στρατού.

Οι κρίσιμες ώρες πριν το διάγγελμα του στρατού

Τις πλέον κρίσιμες ώρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011 διανύει η Αίγυπτος, καθώς όλοι αναμένουν τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τον αμετακίνητο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Στο μεταξύ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το CNN κάνουν λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη.

Η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, επικαλούμενη μια πηγή της προεδρίας, ανέφερε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε στον ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακή εφημερίδα, ο Στρατός διεμήνυσε στον Μόρσι ότι πλέον δεν είναι πρόεδρος της χώρας.

Η κατάσταση στο Κάιρο πριν την καθαίρεση Μόρσι

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κατέβει στους δρόμους του Καΐρου, καθώς, λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους, παρά την πρόταση του Μόρσι για κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης.

Το σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, το οποίο έχει την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, προβλέπει μια περίοδο άσκησης της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση ως την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι μουσουλμάνοι και χριστιανοί πνευματικοί καθώς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού τον λεγόμενο οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Η πληροφορία αυτή ακολουθεί τις συνομιλίες που είχαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες με το επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων, το οποίο είχε απευθύνει ένα τελεσίγραφο, που έληξε στις 17:30 σήμερα, ώρα Ελλάδας.
Στην ανακοίνωση του σχεδίου θα είναι παρόντες ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων καθώς και μέλη της του νεολαιίστικου κινήματος Ταμαρούντ, ανέφερε το MENA.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες θα είναι ο μεγάλος σεΐχης του Αλ Άζχαρ, αλλά και ο Πάπας των Κοπτών Ταουάντρος ο Β’.
Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό ο «οδικός χάρτης» αυτός θα παρουσιαστεί περί τις 22:30 (ώρα Ελλάδας).



Live stream by Ustream


Υπό τον έλεγχο του Αιγυπτιακού Στρατού η κρατική τηλεόραση

Ήδη ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης ενώ τανκς κατέβηκαν στους δρόμους του Καίρου. Καρφωμένα στο Κάιρο είναι τα βλέμματα διεθνώς. Ένοπλες Δυνάμεις και Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαμηνύουν αμφότεροι ότι είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη μέχρι τέλους…

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συνεδράζει εκτάκτως Το σχέδιο για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» που «υπογράφει» ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αποτελεί στην πράξη ένα εν εξελίξει πραξικόπημα, προβλέποντας αναστολή ισχύος του Συντάγματος για αδιευκρίνιστη περίοδο, διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Με το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές και αναδείχθηκαν και πάλι στη δύναμη που ελέγχει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Το 2011 ενορχήστρωσαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του. Και τώρα προειδοποιούν ανοιχτά τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας πως ή θα δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία ή θα αναλάβουν και πάλι τα ηνία.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λίγη ώρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο ο Αλ-Σίσι συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος επελέγη για να διαπραγματευτεί με το στρατό εκ μέρους του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας και των οργανώσεων νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων στους αιγυπτιακούς δρόμους.

Το κλίμα στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά τεταμένο και υπάρχουν φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Αίγυπτο εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πυροβολισμοί ακούγονταν διαρκώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Προειδοποίηση του Στρατού

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) δήλωσε την Τετάρτη, μέσω ανάρτησης στο Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».

Στην δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του SCAF στο Facebook αναγραφόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η δήλωση αναρτήθηκε 3 μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η δήλωση εκ μέρους του στρατού της χώρας, έκανε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους

Οι εντάσεις ξέσπασαν λίγο αφότου ο Μόρσι, απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, δήλωσε ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της κυβέρνησής του, την οποία οι πολίτες εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες και να συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της χώρας, προέτρεψε τον στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφο 48 ωρών που έχει θέσει στην κυβέρνηση, ανέφερε το CNN.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.