Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχεται ο κεντροδεξιός συνασπισμός Κοέλιου μετά την παραίτηση δύο σημαντικών στελεχών της, του υπουργού Οικονομικών Πέδρο Γασπάρ την προηγούμενη Δευτέρα και του υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής ενός εκ των εταίρων της κυβέρνησης, του Λαϊκού Κόμματος της Πορτογαλίας (CDS-PP), Πάουλο Πόρτας χθες Τρίτη.
Οι παραιτήσεις των δύο κορυφαίων στελεχών προκάλεσαν «σεισμό» στο Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας με τον Γενικό Δείκτη να κατρακυλά σήμερα Τετάρτη κατά 6,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Απρίλιο του 2010. Την ίδια ώρα το επιτόκιο των ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου 10ετούς διάρκειας σκαρφάλωσε κατά 130 μονάδες βάσεις στο 8,02% για να υποχωρήσει ελαφρώς λίγο αργότερα 7,98%. Είναι η πρώτη φορά εφέτος που το βασικό επιτόκιο των τίτλων 10ους διάρκειας του πορτογαλικού δημοσίου ξεπερνά το 7%.
Αλλοι δύο υπουργοί απειλούν με παραίτηση.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιου δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία, ενώ τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να πείσει τον δεύτερο εταίρο της κυβέρνησής του, το Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP), επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Πόρτας, να παραμείνει στην κυβέρνηση παρά την αποχώρηση του τελευταίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times ωστόσο, η κυβερνητική ισορροπία κρέμεται από μία κλωστή, καθώς άλλοι δύο υπουργοί του Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να υποβάλλουν την παραίτησή τους εντός της ημέρας, με πολλούς να κάνουν λόγο για οριστικό διαζύγιο μεταξύ των δύο εταίρων του κεντροδεξιού συνασπισμού, ο οποίος κυβερνά την Πορτογαλία εδώ και δύο περίπου έτη, από τότε που η χώρα προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια.
Χωρίς την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος , οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) του κ. Κοέλιου δεν διαθέτουν πλέον την απαραίτητη στήριξη για να περάσουν τα επώδυνα μέτρα που απαιτεί το αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Πρόωρες εκλογές ζητεί η αντιπολίτευση
«Κλειδί» στην πορεία των εξελίξεων αποτελεί το αν το Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ακόμα και μετά την αποχώρηση του κ. Πόρτας, με την αντιπολίτευση πάντως να ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκρίνοντας μία εκλογική αναμέτρηση δύο έτη νωρίτερα από την προγραμματισμένη, ως μόνη διέξοδο.
Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις κυβέρνησης-Τρόικας
Οπως εκτιμά χαρακτηριστικά ο Ζιλ Μόεκ, αναλυτής της Deutsche Bank, «το επόμενο βήμα που πρέπει να δούμε είναι αν το Λαϊκό Κόμμα θα αποσυρθεί εξ’ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, προκαλώντας πρόωρες εκλογές».
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα αναλυτή, οι σχέσεις πορτογαλικής κυβέρνησης-Τρόικας, οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως πολύ καλές στο παρελθόν, με την Πορτογαλία να αποτελεί «υπόδειγμα» για άλλες μνημονιακές χώρες, βρίσκονται πλέον σε «τεντωμένο σκοινί». Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να εκτινάξει τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ γερμανικών και πορτογαλικών ομολόγων.
Ο Ρίκαρντ Σάντος εξάλλου, στέλεχος της BNP Paribas εκτιμά ότι «η πολιτική πορεία αναμένεται δύσβατη, χωρίς να αποκλείονται εξελίξεις τους προσεχείς μήνες», κάτι που θα οδηγήσει ενδεχομένως την Πορτογαλία «σε δεύτερο πακέτο στήριξης», με τη χώρα να μην παύει να είναι, όπως λέει, «ο καλύτερος μαθητής της Τρόικας».
Αναλυτές της Barclays Capital ωστόσο δεν «βλέπουν» να ασκούν τα τεκταινόμενα στη, μνημονιακή, Πορτογαλία σημαντική επίδραση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και δη του ευρωπαϊκού «νότου». «Μπορεί να προκαλέσουν ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων της Πορτογαλίας, αλλά δεν αναμένουμε να αποτελέσουν σημαντικό γεγονός για την υπόλοιπη ευρωζώνη», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά σε σχετική τους έκθεση.