Η τύχη του ευρώ κρινόταν χθες, η μοίρα της ευρωπαϊκής νεολαίας σήμερα. Αυτό δηλώνει η Ανγκελα Μερκελ ενόψει της διάσκεψης κατά της ανεργίας των νέων, που θα γίνει σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο.
«Η ανεργία στη νεολαία είναι αυτή την περίοδο το ίσως πιο επείγον ευρωπαϊκό πρόβλημα» δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Μια ιδέα για τη μέγιστη σημασία που δίνει η ίδια στη σημερινή διάσκεψη (αρχίζει στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει περί τις τρεις ώρες), είναι ο μεγάλος αριθμός των προσκεκλημένων της: Συνολικά συμμετέχουν άλλοι 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως από τις πληττόμενες από την κρίση και ανεργία χώρες.
Σε άλλες δυο, παράλληλες διασκέψεις, θα συναντηθούν, πρώτον, οι υπουργοί εργασίας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και δεύτερον, οι επικεφαλής των Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας, για να διαβουλευθούν για ένα κυρίως θέμα: Τον εντοπισμό των «βέλτιστων πρακτικών» που εφαρμόζουν οι διάφορες χώρες για την καταπολέμηση της ανεργίας και οι δυνατότητες περαιτέρω εφαρμογής τους σε άλλες.
Ενα τέτοιο παράδειγμα για μίμηση, έλεγε γερμανική κυβερνητική πηγή, είναι η επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία: Το λεγόμενο δυαδικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι σπουδαστές επαγγελματικών σχολών μαθητεύουν παράλληλα σε επιχειρήσεις του κλάδου τους συνδυάζοντας έτσι ιδανικά θεωρία και πράξη – κάτι που τους ανοίγει πιο εύκολα την εξεύρεση θέσης εργασίας μετά την αποφοίτηση.
Ως παράδειγμα προς αποφυγή, αντίθετα, ανέφερε την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει καμιά αξιόλογη υποδομή παροχής συμβουλών στους νέους, που επιζητούν εργασία.
Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση, τη γενική γραμματέα του υπουργείου εργασίας Αννα Στρατινάκη και το διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει λίγο μετά το μεσημέρι στο Βερολίνο και θα επιστρέψει ήδη τη νύχτα της Τετάρτης στην Αθήνα.
Στο προστάδιο της διάσκεψης έγινε γνωστό, ότι η Γερμανία προσφέρει 30000 τέτοιου είδους (κενές σήμερα) θέσεις μαθητείας σε νεολαίους και νεολαίες από τις δεινοπαθούσες από την κρίση χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων για την ένταξή των «τυχερών» στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Η διάσκεψη είναι πάντως αμφιλεγόμενη. «Πολύς θόρυβος για το τίποτα» δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων DGB. «Τα χρήματα που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό» πρόσθεσε. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρόσθεσε, είναι αναγκαίο να πολλαπλασιαστεί το ποσό των έξη δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Για «συμβολική πολιτική» χωρίς υλικό υπόβαθρο και άσκοπο ακτιβισμό μιλά ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Ο ίδιος ζητά την άμεση αύξηση του αναφερθέντος ποσού από 6 σε 20 δισ. για τα επόμενα δυο χρόνια. «Κούφια λόγια» προσθέτει και επαυξάνει ο εκ των ηγετών των Πράσινων Γιούργκεν Τριτίν. «Η διάσκεψη γίνεται απλώς για το θεαθήναι». Το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke) τάσσεται μάλιστα εναντίον της προσφοράς των 30000 θέσεων μαθητείας σε αλλοδαπούς. «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Γερμανοί, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα να τους βοηθήσει» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Σάρα Βάγκενκεχτ.
Η νεολαία των συνδικάτων έχουν προαναγγείλει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην καγκελαρία το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε αυτήν θα μιλήσει και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα συνοδεύεται από 150 νεολαίους και νεολαίες από όλη την Ευρώπη.