Ένας τελικά εκ των καταζητούμενων δραπετών των Φυλακών Τρικάλων, που είχαν συμμετάσχει στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού στο Δίστομο, είναι μεταξύ των νεκρών κατά την ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις των ΕΚΑΜ σε μια ρεματιά στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στη λίμνη Τριχωνίδα και στα σύνορα με την Ευρυτανία.
Ο δεύτερος άνδρας είναι ένας συγγενής του, δραπέτης κι αυτός από άλλες φυλακές, ο οποίος είχε καταδικαστεί προ πενταετίας για ληστείες και άλλα αδικήματα και φαίνεται να έπαιξε ρόλο οργανωτή στην απόδραση των 11 από τα Τρίκαλα τον περασμένο Μάρτιο.
Στο χώρο της συμπλοκής βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός των δύο ατόμων και συγκεκριμένα, δύο καλάνισκοφ με έξι γεμιστήρες με φυσίγγια, δύο πιστόλια και μία χειροβομβίδα.
Από την ώρα της συμπλοκής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χτενίζουν την περιοχή, θεωρώντας ότι δεν έχουν απομακρυνθεί οι υπόλοιποι δραπέτες και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για τον εντοπισμό τουλάχιστον άλλων δύο, εκ των υπολοίπων τεσσάρων, καταζητούμενων.
«Τις τελευταίες 48 ώρες είχαμε βρεθεί κοντά στους συγκεκριμένους δραπέτες, οι οποίοι είχαν αποκοπεί από τους άλλους τέσσερις συνεργούς τους. Μία ομάδα των ΕΚΑΜ τους είδε το βράδυ της Τρίτης με τη θερμική κάμερα στην περιοχή Κόνισκα Αιωτολοακαρνανίας. Τους ζήτησαν να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και οι Αλβανοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Τότε οι δικοί μας πυροβόλησαν και τους σκότωσαν», έλεγε λίγη ώρα μετά τη συμπλοκή, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο «Βήμα».
Εκείνοι την ώρα ούτε οι αστυνομικοί γνώριζαν ακόμη ποιοι είχαν πέσει στα χέρια τους. «Ήδη έχει αρχίσει η δακτυλοσκοπική εξέταση προκειμένου να προσδιορισθεί η ταυτότητα των δύο νεκρών. Πάντως εκτιμούμε ότι ανάμεσα στους δύο που σκοτώθηκαν δεν ήταν ο Μάριο Κόλα ο οποίος είχε σκοτώσει την 25χρονη στα Ίσθμια και τον αστυνομικό στη Λιβαδειά», ανέφερε ο ίδιος αξιωματικός.
Όπως διαπιστώθηκε αργότερα ο ένας από τους νεκρούς της συμπλοκής είναι ο 25χρονος Λίκα Έντισον, ο οποίος δήλωνε εργάτης. Είχε καταδικασθεί τον Μάρτιο του 2008 στο Ναύπλιο σε κάθειρξη επτά χρόνων για κλοπές.
Τον συγγενή του, που επίσης έπεσε νεκρός, αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, είχαν μπερδέψει αρχικά με άλλο καταζητούμενο της ομάδας των Τρικάλων, τον 27χρονο Ίλιρ Κούπα, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2011 στον Νέο Κόσμο για συμμετοχή σε τετραμελή συμμορία Αλβανών, που είχε επιτεθεί σε τουλάχιστον πέντε κατοικίες αλλά και τροχόσπιτα σε Ραφήνα, Καπανδρίτι και Δροσοπηγή Αφιδνών.
Ο ίδιος δράστης, οι αναζητήσεις για τον οποίο συνεχίζονται, τον Σεπτέμβριο του 2011, δεν είχε διστάσει να εισβάλλει με τους συνεργούς του σε οίκο ευγηρίας στον Χολαργό, απ’ όπου αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο με 4.754 ευρώ.
Άγνωστη παραμένει επίσης η τύχη και του 41χρονου Μουρατάι Μουρατάζ Αντμίρ, ο οποίος μαζί με τον 25χρονο Κόλα Κλεμέντ συμμετείχαν σε «συμμορία με Καλάσνικοφ» που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την Ασφάλεια Αττικής. Είχαν διαπράξει εννέα ληστείες σε τράπεζες αφαιρώντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεβαν κατοικίες και οχήματα.
Χτυπούσαν τράπεζες από το Άργος ως τη Σαλαμίνα και τη Νέα Ιωνία Αττικής και από τη Σπάρτη, τον Πύργο και την Κυπαρισσία ως τη Θήβα. Σε έξι περιπτώσεις χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών ανατίναξαν ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που πυροβόλησαν αστυνομικούς και ιδιώτες.
Ο Μουρατάζ είχε διαφύγει προ διμήνου από αστυνομική επιχείρηση στο Περιστέρι ύστερα από απόπειρα ληστείας σε σουπερμάρκετ όπου συνελήφθη ο 38χρονος συνεργός του Λίταρ Ερμάλ. Ο Μουρατάζ και ο Κλεμέντ συμμετείχαν προ ενός μηνός σε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Λάρισας με λεία ανω του 1 εκατ. ευρώ και είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι ίσως είχαν διαφύγει στην Αλβανία.
Σφίγγει ο κλοιός
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι από τα ξημερώματα της Τετάρτης βρίσκονται πλέον σε κλοιό και οι άλλοι τέσσερις καταζητούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Μάριο Κόλα. Ήδη στην περιοχή έχει εξαπολυθεί ευρύτατη επιχείρηση για τον εντοπισμό τουλάχιστον των δύο από αυτούς, που είχαν δραπετεύσει στις 22 Μαρτίου από τις Φυλακές Τρικάλων και έχουν προβεί σε δύο ανθρωποκτονίες.
Ο κλοιός έσφιγγε πάντως για τους δραπέτες τις τελευταίες ημέρες, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση με τη συνδρομή εξελιγμένων μέσων εντοπισμού, όπως οι θερμικές κάμερες. Οι διωκτικές αρχές είχαν εστιάσει στην περιοχή και αναζητούσαν με κάθε μέσο τους κακοποιούς. H ΕΛ.ΑΣ. εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για τον εντοπισμό των εξαιρετικά επικίνδυνων κακοποιών.
Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου οι δραπέτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 37χρονο αστυνομικό, σε ενέδρα που είχαν στήσει σε ομάδα της Ασφάλειας Λιβαδειάς. Ορισμένοι από αυτούς είχαν εμπλακεί πριν από λίγο καιρό και στην αιματηρή συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου είχε πέσει νεκρή μια 25χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος από σφαίρα που εξοστρακίστηκε.
Δήλωση Δένδια για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ
Σε δήλωση του στο ΑΠΕ, από τη Μεγάλη Βρετανία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σχολίασε για την επιχείρηση της Αστυνομίας:
«Θα ήθελα να εκφράσω στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ηγεσία του τις θερμότερες ευχαριστίες μου. Μέσα από μία επιχείρηση που διαρκεί πάνω από 15 ημέρες, οι Έλληνες αστυνομικοί, μακριά από τα σπίτια τους, συνεχίζουν να μάχονται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.
»Θα ήθελα επίσης να πω ένα ευχαριστώ στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Αβραμόπουλο, διότι μετά από παράκλησή μου μας παραχώρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις θερμικές κάμερες, τις οποίες χρειαζόμασταν για την τεράστια αυτή επιχείρηση, όπως και στον Υπουργό Ναυτιλίας, τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διότι το Λιμενικό Σώμα μας έστειλε ένα μικρό τμήμα των ειδικών του δυνάμεων για να βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία σε αυτή την τεράστια επιχείρηση».