Επιβεβαιώνοντας τον βαρύνοντα πολιτικά ρόλο του στην Αίγυπτο, ο στρατός έδωσε διορία 48 ωρών στον πρόεδρο Μόρσι «να ακούσει τα αιτήματα του λαού», παίρνοντας εμμέσως αλλά πολύ καθοριστικά θέση υπέρ των διαδηλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο στρατός διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας -και θα διασφαλίσει την εφαρμογή του.
Λίγη ώρα μετά την έκδοση του τελεσιγράφου έγινε γνωστό από την αιγυπτιακή προεδρία ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αμπντέλ-Φατάχ Σίσι. Περαιτέρω στοιχεία δεν έγιναν διαθέσιμα.
Οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν μια «λαμπρή, χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης, ανέφερε ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στην ανακοίνωση που ανέγνωσε ο ίδιος στη δημόσια τηλεόραση.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν σε όλες τις πλευρές –αλλά επί της ουσίας στον Μόρσι– προθεσμία 48 ωρών σαν μια τελευταία ευκαιρία να αναλάβουν τις ευθύνες τους «απέναντι στις ιστορικές συνθήκες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα».
Τόνισε, πάντως, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κρατήσουν την ουδετερότητά τους και ότι καθήκον τους είναι η ανάληψη δράσης για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται σήμερα σε «μεγάλο κίνδυνο».
Το Reuters αναφέρει ότι το απόγευμα στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κάιρο φέροντας αιγυπτιακές σημαίες, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο εύγλωττο το μήνυμα στήριξης…
Είναι η πρώτη άμεση παρέμβαση του στρατού στο νέο κύκλο πολιτικής έντασης και βίας στη χώρα. Ο στρατηγός Σίσι είχε ωστόσο προειδοποιήσει εδώ και μία εβδομάδα ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να μπει «σε ένα σκοτεινό τούνελ».
Νωρίτερα τη Δευτέρα, διορία 24 ωρών έδωσε και αντιπολίτευση στον Μόρσι, ζητώντας να παραιτηθεί από την προεδρία.
Οι ανακοινώσεις του στρατού ενθουσίασαν το πλήθος, που έχει βγει και πάλι στους δρόμους αλλά έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό από πολιτικούς. Οι διαδηλωτές θέλουν το ισχυρό στράτευμα με το μέρος τους, θυμούνται άλλωστε ότι το 2011 η μη επέμβαση του στρατού έφερε πιο γρήγορα την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν με ενθουσιασμό οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ την ώρα των δηλώσεων του στρατηγού. Και οι οργανωτές των διαδηλώσεων καλωσόρισαν το μήνυμα και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ως την παραίτηση.
Υπέρ του μηνύματος του στρατού τάχτηκε και ο αντιπολιτευόμενος, φιλελεύθερος Αμρ Μούσα.
Παραταύτα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι «όλοι οι πολιτικοί απορρίπτουν» τη δήλωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κάλεσμα Ομπάμα
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να δείξουν αυτοσυγκράτηση και παρότρυνε την κυβέρνηση του προέδρου Μόρσι να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και να κάνει περισσότερα για να τεθούν σε ισχύ οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βοήθεια προς την χώρα στηρίζεται σε κριτήρια αυτού του είδους. Πάντως δεν εξέφρασε σαφή άποψη όσον αφορά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Μόρσι από την εξουσία.
Παραιτήσεις υπουργών σε ένδειξη συμπαράστασης
Τέσσερις αιγύπτιοι υπουργοί παραιτήθηκαν τη Δευτέρα σε έκφραση συμπαράστασης, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τους διαδηλωτές οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους την Κυριακή, την πρώτη επέτειο ανόδου στην προεδρία του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.
Το κλίμα στη χώρα μετά τα νυχτερινά επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε επτά άτομα παραμένει πάντως τεταμένο: οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπόσχονται να πάρουν μέτρα για την αυτοπροστασία τους μετά την εισβολή διαδηλωτών στα γραφεία τους στο Κάιρο και βάλλουν κατά της αστυνομίας.
Κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι ο υπουργός Τουρισμού, ο Επικοινωνιών και Πληροφορικής, ο Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και ο Περιβαλλοντικών Θεμάτων επέδωσαν τις παραιτήσεις τους.
Οι λόγοι δεν έγιναν εξαρχής γνωστοί από τις επίσημες πηγές, όμως κατά το πρακτορείο ειδήσεων οι υπουργοί φέρονται θετικά διακείμενοι προς τους διαδηλωτές και αποφάσισαν την παραίτηση για λόγους συμπαράστασης.
Εν τω μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστήριξαν ότι η εισβολή και οι βανδαλισμοί στα γραφεία τους στο Κάιρο ήταν γεγονός πέρα από μια κόκκινη γραμμή και πλέον θα εξετάσουν τρόπους για την άμυνά τους.
«Είναι πολύ επικίνδυνο για μια ομάδα την κοινωνία να χρησιμοποιεί τη βία σαν μέσο αλλαγής γιατί μπορεί να προσελκύσει και άλλους να κάνουν το ίδιο», εξήγησε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος, χαρακτηρίζοντας τους Αδελφούς «πειθαρχημένο οργανισμό».
Τη Δευτέρα η καθοδηγητική επιτροπή του κόμματος θα συνεδρίαζε για να αποφασίσει περισσότερα μέτρα. Μεταξύ τους εξετάζεται η αναβίωση των επιτροπών αυτοάμυνας που είχαν συγκροτηθεί το 2011 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.
Ωστόσο επέρριψε ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας που δεν έκαναν κάτι για να προστατέψουν το κτίριο κατά την επίθεση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής.
Νωρίτερα στα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο εισέβαλαν διαδηλωτές εναντίον του αιγύπτιου προέδρου Μόρσι, πετώντας έπιπλα από τα παράθυρα και βάζοντας φωτιά. Την ίδια στιγμή, το κίνημα «Ταραμούντ» (Επανάσταση), που έχει μπει στην προμετωπίδα των διαδηλώσεων εναντίον του αιγύπτιου προέδρου, κάλεσε τον Μόρσι να παραιτηθεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης απαιτεί ή να βρεθεί αντιμετώπος με «πλήρη πολιτική ανυπακοή» στους δρόμους της χώρας.
Στο σκηνικό στην Αίγυπτο επιστρέφει ο κίνδυνος απορρύθμισης με την επέτειο του Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου.
Νεκροί και τραυματίες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων το βράδυ της Κυριακής
Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν την Κυριακή στην Αίγυπτο μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.
Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου. Δύο ακόμη σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές. Εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο εξαιτίας τραυματισμών που έφεραν από σκάγια καραμπίνας και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, 613 άτομα τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων.
Την Κυριακή, εκατομμύρια διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μόρσι.
Οι πολίτες ζητούν την αποχώρηση Μόρσι αλλιώς απειλούν με απόλυτη πολιτική ανυπακοή
Το Ταμαρούντ είχε υποστηρίξει πως έχει μαζέψει 22 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών που ζητούν την αποχώρηση του Μόρσι. «Έχει χρόνο μέχρι τις 17:00 της Τρίτης να αφήσει την εξουσία και να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες προεδρικές εκλογές» ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο το κίνημα, λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα ξεκινήσει εκστραστεία απόλυτης πολιτικής ανυπακοής».
Το μεσημέρι της Δευτέρας, ανταποκριτής του Associated Press στο Κάιρο μετέδωσε πως το πλήθος εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, στο Κάιρο.
Οι διαδηλωτές πετούσαν έπιπλα και φακέλους από το παράθυρα του εξαώροφου κτιρίου ενώ καπνός υψωνόταν από ένα σημείο του.